Belgien

Studera i Belgien

Högskoleverket

Högskolorna i Belgien erbjuder kandidat-, magister-och doktorsexamina. Belgien har två typer av institutioner för högre utbildning:

Högskoleutbildning erbjuds av universitet, och omfattar undervisning i en vald disciplin tillsammans med vetenskaplig forskning.
Icke-universitetet högre utbildningen ingår både högskolor och konsthögskolor. Högskolorna förbereda studenterna för särskilda yrken. Konsthögskolor lära teori och praktik av olika konster.
Många magisterexamen kurser ges på nederländska eller franska, och vissa program och kurser ges på engelska.

 

Varför studera i Belgien?

Belgien ligger i hjärtat av Europa, bara en kort tågresa från stora kulturella städer som Paris och Berlin. Som ett vägskäl i Europa, är Belgien känt för sin mångkulturella och välkomnande inställning till internationella studenter.

Belgiska högskolor är erkända världen över av både näringslivet och forskarvärlden för sin höga kvalitet. Belgien båtar också en hög livskvalitet, bland annat låg undervisning, utmärkt sjukvård och en robust kollektivtrafik nätverk.

 

Universitet

Belgien har sex universitet som täcker mastersutbildningar i alla utbildningsområden, såsom ekonomi, teknik, språk och psykologi.

Belgiens 21 högskolor erbjuder masterprogram inom åtta områden: boskapsdjur, konsthantverk, ekonomi, paramedicinska, utbildning, samhällsvetenskap, teknik och översättning och tolkning.

Belgien har också 17 konsthögskolor som erbjuder magisterexamen i ett av fyra övergripande områden: konst, musik, scenkonst, och tekniker sändningar.

 

Undervisning och programtid

Undervisning under 2012-2013 vid universitet för studenter från EU-länder är € 835. Studenter från länder utanför EU betala ytterligare avgifter på € 2.000 till € 4000 beroende på deras program för studier och universitet.

Undervisning vid högskolor och konsthögskolor är lägre. Den 2012-2013 undervisning för ett masterprogram är € 351 varje år utom det sista året, vilket är € 455. Återigen, kan extra avgifter tillkomma för studenter från länder utanför EU. Den specifika institution kan ge information om dessa ytterligare avgifter.

Magisterprogram är 1 år (60 hp) eller 2 år (120 hp) beroende på utbildningsområde. Dessutom kan studenter som redan har en magisterexamen erhålla en kompletterande magisterexamen med minst 60 högskolepoäng inom ett specialiserat yrke.

 

Läsåret

Läsåret omfattar tre terminer. Den första terminen börjar i mitten av september och pågår till slutet av december, följt av tentor i januari. Den andra terminen inleds i början av februari och pågår även i mitten av maj, följt av tentor i slutet av maj eller början av juni. Den tredje terminen löper över sommaren. Studerande som underkänts tentor kan återta dem under en session som löper från mitten av augusti till mitten av september.

 

Post-Graduate Möjligheter

Internationella studenter som får en magisterexamen i Belgien kan fungera för ett belgiskt företag efter examen. Däremot är rätten till arbete inte automatiskt, så att eleverna bör kontrollera de aktuella lagarna om de erbjuds en plats. På ett minimum, kan eleverna vara tvungen att skaffa ett arbetstillstånd, detta gäller studenter från både EU och länder utanför EU.

Studenter som vill fortsätta sina studier kan antas till en forskarutbildning och gå med i en forskargrupp efter sin magisterexamen i Belgien.

 

Visum

Studenter från EU / EES-länder behöver inte visum för att studera i Belgien. Studenter från andra länder kan kräva en visering, men som varierar för varje land, bör blivande studenter kontakta den belgiska ambassaden eller konsulatet i hemlandet.

 

Sjukförsäkring

Icke-EU-studenter som inte har sjukförsäkring från hemlandet som täcker en vistelse i Belgien är skyldiga att ansluta sig till ett "mutuelle" för att få sjukvårdsförmåner. Studenter från EU-länder måste ha ett europeiskt sjukförsäkringskort från sitt hemland, detta kort tillåter dem att ansluta sig till en mutuelle på samma villkor som en belgisk medborgare.Sjukförsäkring kostar cirka 50 € per kvartal för varje person och måste betalas under den tid studien.

 

Tips

Eftersom franska och nederländska är de språk som val för undervisning i Belgien, kan blivande studenter för vissa masterprogrammet måste klara en holländsk eller fransk examen språkkunskaper. För särskilda krav bör eleverna be institutionen att de är intresserade av att delta. De flesta institutioner erbjuder extra språkundervisning för elever som har svårigheter med undervisningsspråk.

Även om kostnaden för att studera i Belgien är låg, det finns fortfarande många stipendier och bidrag för studenter i masterprogram som behöver extra hjälp.

Om Belgien

Belgien ligger i västra Europa, med gränsar till Nordsjön, Frankrike, Tyskland, Luxemburg och Nederländerna. Huvudstaden, Bryssel, ligger i mitten av landet och är huvudkontor för många viktiga europeiska organisationer, däribland Europeiska unionen, Europeiska kommissionen, och North Atlantic Treaty Organization (NATO). Förutom choklad och öl, är Belgien känd för att ha den första tidningen i världen, som trycktes i Antwerpen.

 

Klimat

På grund av Belgiens litet område, är klimatet relativt enhetlig i hela landet. Det allmänna klimatet är tempererat, med milda vintrar och svala somrar, och en typisk dag är något regnigt och molnigt. Terrängen innehåller slätter, böljande kullar och berg.

 

Kultur

Belgien är känt för legion av kulturella aktiviteter och sportevenemang finns, särskilt i Bryssel. Eleverna kommer att hitta evenemang och mötesplatser för musik, målning, teater, film och andra konstformer. Många evenemang såsom konserter och konferenser har minskat priserna för studenter.

 

LEVNADSKOSTNADER

Levnadskostnaderna för studenter i Belgien är relativt låg. Förutom undervisning och avgifter, kan eleverna räkna med att spendera cirka € 800 per månad på levnadskostnader, med ungefär hälften av det som går för bostäder. Oavsett nationalitet, är heltidsstuderande får arbeta för att hålla nere kostnaderna. Studenter från länder utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) kan vara skyldigt att skaffa arbetstillstånd.