Civilingenjör i livsmedelsteknik och nutrition
Lund University
Nyckelinformation
Campus läge
Lund, Sverige
språk
Engelsk
Studieformat
På Campus
Varaktighet
2 år
Takt
Heltid
Studieavgifter
Begär info
Ansökningstiden
Begär info
Tidigaste startdatum
Begär info
Stipendier
Utforska stipendiemöjligheter för att hjälpa till att finansiera dina studier
Introduktion
Programöversikt
Detta program vänder sig till studenter som vill lära sig mer om mat och som vill arbeta med innovativa framtida livsmedel, till exempel som en del av lösningen på stora hälsofrågor som undernäring och fetma. Programmet omfattar design och produktion av livsmedel med hälsofördelar. Du får lära dig om ämnen som livsmedelskemi, livsmedelsförädling, yt- och kolloidkemi, mikrobiologi, nutrition och livsmedelsanalys. Det är också möjligt för studenter att välja kurser med fokus på miljö och hållbarhet.
Programmet är nära anpassat till marknadens behov och det finns en stark tonvikt på ingenjörsvetenskap. Under dina studier möter du inte bara världsledande forskare inom institutionen utan även gästföreläsare från olika livsmedelsföretag som arbetar med till exempel produktutveckling och marknadsföring. Våra kopplingar till lokal industri är starka och vårt fokus på innovation är högt; många av våra forskare har omvandlat forskningsresultat till framgångsrika entreprenörsföretag, som Oatly, Optifreeze, Probi och Solve.
Kurser innehåller både teoretisk och praktisk inlärning, och vi ser till att våra studenter förstår både "varför" och "hur" i de ämnen de studerar. Många projekt är mycket produktfokuserade och inkluderar ofta besök hos lokala företag samt branschrådgivare som hjälper eleverna genom sina projekt. För att klara programmet rekommenderar vi att studenterna har kunskaper om enhetsdrift, termodynamik och laboratoriekunskaper från kandidatexamen.
Efter att ha avslutat detta program kommer du:
- Har uppnått en hög nivå av bred kompetens inom livsmedelsteknik och nutrition för att möta de globala utmaningarna för livsmedelssäkerhet.
- Har förbättrat din kommunikationsförmåga genom diskussioner, debatter och genom att öva på skriftliga och muntliga presentationer av projekt.
- Kunna föreslå processförhållanden för industriell tillverkning av högkvalitativa livsmedelsprodukter vad gäller näringsmässiga och sensoriska egenskaper samt med hänsyn till råvaror, bekvämlighet, energi och hållbarhet.
Läroplan
Programmets struktur
Obligatoriska kurser:
- Livsmedelskemi och nutrition (7,5 hp)
- Livsmedelsmikrobiologi (7.5 hp)
- Livsmedelsteknik (7,5 hp)
- Livsmedelsteknik för formulering (7,5 hp)
- Relationen mellan livsmedelsindustri, samhälle och konsumenter (7.5 hp)
- Projekt i livsmedelsproduktutveckling (15 hp)
Alternativa obligatoriska kurser, ”Inriktning”:
- Minst en av:
- Enzymteknologi (7,5 hp)
- Probiotika (7,5 hp)
- Yt- och kolloidkemi (7,5 hp)
Alternativa obligatoriska kurser, ”Hållbarhet”:
- Minst en av:
- Miljöfrågor (7.5 hp)
- Industriell miljöledning (7.5 hp)
- Kvalitet och produktsäkerhet (7,5 hp)
Valfria kurser:
- Kromatografisk analys (7.5 hp)
- Miljöbioteknik (7.5 hp)
- Grön kemi och bioteknik (7.5 hp)
- Enhetsverksamhet inom bioteknik- och livsmedelsindustrin (7.5 hp)
- Svenska för nybörjare (7.5 hp)
- Värmeöverföring (7.5 hp)
- Utformning av experiment (7,5 hp)
- Förpackningslogistik (7,5 hp)
- Bioanalytisk kemi (7.5 hp)
- Nedströms bearbetning i bioteknik (7.5 hp)
- Påbyggnadskurs inom vilket område som helst (15 hp)
Kurser totalt: 90 hp, Examensarbete (30 hp)
Programresultat
Efter att ha genomfört detta program kommer du att:
- Har uppnått en hög nivå av bred kompetens inom livsmedelsteknik och näring för att möta de globala utmaningarna inom livsmedelssäkerhet.
- Har förbättrat dina kommunikationsförmåga genom diskussioner, debatter och genom att öva på skriftliga och muntliga presentationer av projekt.
- Kunna föreslå bearbetningsförhållanden för industriell tillverkning av högkvalitativa livsmedelsprodukter när det gäller näringsmässiga och sensoriska egenskaper och med avseende på råvaror, bekvämlighet, energi och hållbarhet.
Karriärmöjligheter
Karriärmöjligheter
Ditt framtida jobb kan vara var som helst i världen; i ett litet eller stort multinationellt företag, ett forskningsinstitut, ett universitet eller en myndighet. Ungefär hälften av våra akademiker har fått jobb hos företag som Arla Foods, Tetra Pak, Optifreeze, Albina Snacks, Glucanova och AAK. Ungefär 25% har fortsatt att studera på forskarnivå och resten har hittat jobb inom offentlig sektor eller vid ett forskningsinstitut.