Master i matvetenskap

Allmänt

Programbeskrivning

Vad kommer människor att äta i framtiden?

Vad äter de nu? Vad ligger bakom den goda smaken av mat? Råmaterial? Bearbetningsteknik? Hur kan man förbättra hälsa, säkerhet, ekologi och etik inom livsmedels- och livsmedelsförädlingen? Om detta är för dig ska du ansöka till Masterprogrammet i livsmedelsvetenskap vid University of Helsinki .

Programmet täcker hela livsmedelskedjan från primärproduktion via livsmedelsförädling till konsumenter. Du utforskar innovationer inom livsmedel och hur du kan förbättra hälsa, säkerhet, ekologi och etik i livsmedel och livsmedelsförädling. Du lär dig också laborationer och öka din kunskap om livsmedelssammansättning, bearbetning, struktur och lagstiftning.

Studerar

Masterprogrammet i livsmedelsvetenskap gör att du kan påverka skapandet av innovativa lösningar för hela livsmedelskedjan. Det ger dig en bred utbildning som omfattar kurser i sammansättning och bearbetning av livsmedel, i strukturer och kemiska reaktioner av livsmedelsproteiner, lipider och kolhydrater, och i livsmedelslagstiftning och säkerheten för livsmedelstillsatser.

Varför matvetenskap?

Livsmedelsvetenskap är ett internationellt uppskattat utbildningsområde och matforskning vid Helsingfors University of Helsinki har varit högt rankad. Livsmedelsindustrin är den fjärde viktigaste arbetsgivaren både i Finland och internationellt. Denna bransch letar ständigt efter experter för att lösa nya problem.

Som master i matvetenskap kommer du att kunna hjälpa livsmedelsindustrin att utvecklas och förnya sig eftersom du kommer att ha kunskap om:

  • Råvaror och processer, inklusive deras teoretiska grunder
  • Olika livsmedelsbeståndsdelar och deras påverkan på livsmedelskvaliteten
  • Faktorer som säkerställer god kvalitet och livsmedelssäkerhet

Med en magisterexamen i livsmedelsvetenskap kan du gå in på en karriär inom livsmedelsindustrin; i ett livsmedels-, jordbruks- eller miljökontrolllaboratorium; som lärare, forskare eller egenföretagare; eller som expert på regeringsministerier eller andra expertorganisationer.

Struktur och innehåll

Mastergraden omfattar 120 högskolepoäng (ECTS). Tillsammans med din fakultetsrådgivare kommer du att göra en personlig studieplan som består av avancerade studier i livsmedelsvetenskap (60 hp) inklusive en masteruppsats (30 hp) och studier du väljer inom specialområden inom matvetenskap och andra kompletterande eller fria studier. Du kan också inkludera karriärplanering, praktik och studier utomlands i din magisterexamen.

Masterprogrammet i livsmedelsvetenskap täcker hela livsmedelskedjan från primärproduktion via livsmedelsförädling till konsumenter. Du utforskar innovationer inom livsmedel och hur du kan förbättra hälsa, säkerhet, ekologi och etik i livsmedel och livsmedelsförädling. Du lär dig också laborationer och öka din kunskap om livsmedelssammansättning, bearbetning, struktur och lagstiftning.

Undervisningen sker på engelska, men du kan också genomföra programmet på finska eller svenska.

Kurser och undervisning

Du kan påverka den sorts expertis du vill få genom att skräddarsy din magisterexamen genom att välja specialstudier i matkemi, matteknik och i vetenskap och teknik som rör kött, mejeri och spannmål.

Du kan också komplettera din expertis inom livsmedelsvetenskap med till exempel studier inom livsmedelsutveckling, livsmedelssäkerhet, livsmedelsforskning och analys, ekonomi, marknadsföring, hållbar livsmedelsproduktion, mikrobiologi, bioteknik eller näring.

Under dina kurser kommer du att:

  • Studera teorin och tillämpningarna för det breda området matvetenskaper i föreläsningskurser och i grupparbete
  • Öka din kunskap om livsmedelssammansättning, bearbetning, struktur och lagstiftning
  • Fördjupa din kunskap om hur reaktionerna från olika livsmedelskomponenter, produktionsprocesser och förpackningar påverkar strukturen, sensorisk kvalitet, hälsa och säkerhet hos djur- och växtbaserade livsmedel
  • Lär dig laborationer
  • Förvärva anställningsförmåga, till exempel genom utbildning i livsmedelsindustrin

Magisteruppsats

En masteruppsats (30 hp) ingår i masterprogrammet. Din avhandling ska bestå av en översikt av den befintliga litteraturen och ett experimentellt avsnitt. I Mastersprogrammet för Food Sciences kan du ofta slutföra din avhandling inom en forskargrupp eller i samarbete med livsmedelsindustrin.

När du ställer frågan som behandlas i din avhandling bör ditt mål vara att få ny förståelse för en fråga och utveckla dina egna problemlösningsförmågor. Ämnet för din avhandling kan också vara utvecklingen av en ny teknik eller produkt. När det gäller metodik kan din avhandling baseras på kemi, fysik, teknik, biokemi, mikrobiologi eller sensorisk vetenskap.

Genom att göra din masteruppsats kommer du att utbilda dig i vetenskapligt tänkande, analys av problem, utveckling av förklarande modeller och hypoteser, planering av experiment och arbete i laboratoriet och / eller göra pilotanläggningsförsök och presentera dina forskningsresultat och din kritiska diskussion.

Studenter och studentliv

Studentlivet och särskilt studentorganisationskulturen är exceptionellt rik och mångsidig i Finland. Även vid Helsingfors University of Helsinki är studentgemenskapen mycket aktiv.

Mer än 250 studentorganisationer verkar inom Studentunionen vid Helsingfors University of Helsinki (HYY), allt från fakultets- och ämnesorganisationer till politiska och samhälleliga organisationer, och från kor och orkestrar till sport- och spelklubbar. Deras aktiviteter inkluderar jubileumsfirande, akademiska middagar, kulturevenemang, sammankomster och utflykter.

Som student och medlem i Student Union (HYY) har du rätt till många fördelar och tjänster. Till exempel prisvärda studentbostäder, grundläggande sjukvårdstjänster, idrottsanläggningar och måltider med studentpriser. Du får också många rabatter, till exempel på kollektivtrafikavgifter över hela landet.

Karriär

Livsmedelsindustrin är den fjärde viktigaste arbetsgivaren både i Finland och internationellt. Denna bransch letar ständigt efter experter för att lösa nya problem. Med en magisterexamen i livsmedelsvetenskap kan du gå in på en karriär inom livsmedelsindustrin eller gå vidare till doktorandnivåer och därefter positioner i forskning.

Senast uppdaterad Nov 2019

Om skolan

The University of Helsinki offers a wide range of Master’s Degree Programmes, taught entirely in English. The scope of our programmes is 120 ECTS credits, completed with two years of full-time study. ... Läs mer

The University of Helsinki offers a wide range of Master’s Degree Programmes, taught entirely in English. The scope of our programmes is 120 ECTS credits, completed with two years of full-time study. All programmes comply with the national legislation governing university education and are, therefore, recognised globally. Läs mindre