Populära masterprogram

En masterexamen är en avancerad examen som utfärdas av universitet runt om i världen vid slutförandet av ett masterprogram inom ett specifikt ämnesområde. Masterprogram tar vanligtvis ett till två år att slutföra och förbereder studenterna på en karriär inom det valda området. Att ta en masterexamen ger studenter som har en kandidatexamen många professionella, personliga och akademiska fördelar.

Masterutbildningar finns tillgängliga inom olika ämnesområden, däribland konst, företagsekonomi, ingenjörskonst och teknologi, juridik, humaniora, samhällsvetenskap och naturvetenskap. Inom varje ämnesområde finns det många praktiska fördjupningar.

Mängden olika masterprogram kan vara överväldigande, men inte låt det stoppa dig! Börja söka genom att titta på de mest populära mastergraderna som anges nedan.

Nyligen tillagda masterprogram

University of Luxembourg Faculty of Science, Technology and Communication

Master i matematik

Januari 15, 2019
Magisterexamen i matematik är en flexibel högkvalitativ läroplan som ligger nära de verkliga behoven hos eleverna och arbetsmarknaden. Tillägnad excellens erbjuder den en mängd olika avancerade kurser som gör att du kan välja mellan tre karriärstyrda alternativ.

IFDA Italian Fashion & Design Academy

Master i Sko Design

Januari 15, 2019
Det årliga Sko Design-programmet syftar till att utbilda unga yrkesverksamma som kan producera alla typer av skor, utveckla olika baser för den perfekta förverkligandet.

Victoria University

Master of Counseling

Januari 15, 2019
Utveckla en förståelse för teorin och praktiken av rådgivning med Master of Counseling vid VU.

Universitet i Sverige

Ändra plats

Masterexamen

Vare sig du är ute efter att "boosta" din karriär eller bara vill lära dig mer om ditt yrke är en masterexamen en utmärkt investering. Masterprogram finns inom i stort sett alla akademiska ämnen, och med tusentals program att välja bland över hela världen kan du garanterat hitta ett program som uppfyller dina mål och passar din budget och ditt schema.

Olika sorters masterexamina

Även om det finns speciella program, såsom program för civilingenjörer (MEng) eller masterprogram för forskning (MRes), klassificeras de flesta masterexamina som antingen humanistiska eller naturvetenskapliga. Vanligtvis får man en masterexamen i humaniora (MA) för humanistiska studier som berör konst, filosofi eller samhällsvetenskap. Masterexamina i naturvetenskap (MSc) fokuserar på kvantitativa ämnen såsom teknologi, ingenjörskonst och matematik. Förutom kurser består MSc-program ofta av en betydande forskningskomponent, såsom ett stort projekt eller avhandling som kan göras individuellt eller i grupp, beroende på programmet.

Fördelar med en masterexamen

En av de mest uppenbara fördelarna med en masterexamen är ökade arbetsmöjligheter. Vissa yrken kräver antingen en masterexamen för att man ens ska kunna påbörja sin yrkeskarriär, eller så anställer de högst sällan personer med endast en kandidatexamen. Exempel på sådana yrken är statistiker, läkarassistenter och skolkuratorer.

Andra fördelar med att ta en masterexamen inkluderar:

  1. Ökad lön i vissa yrken. Till exempel kunde Forbes rapportera att de som har en masterexamen i elteknik eller en MBA kan förvänta sig att tjäna över 100 000 dollar per år vid sin karriärs mittpunkt.
  2. Ökade kunskaper och färdigheter som gör dig mer värdefull för en arbetsgivare och kan bana väg för positioner med mer ansvar.
  3. En bredare syn på ditt yrke som gör att du kan kommunicera lättare med människor i andra organisationer.
  4. Ett automatiskt nätverk med yrkesverksamma i form av dina klasskamrater, lärare och tidigare studenter.
  5. En demonstration av ditt engagemang för ditt yrke.
  6. Den kunskap du får för ett fält som du brinner för.

Att välja masterprogram

Över hela världen finns det tusentals masterprogram att välja bland. Vanligtvis tar det 1-2 år med heltidsstudier för att slutföra ett masterprogram. Deltidsstuderande kan behöva mer än 2 år för att slutföra sina studier.

Innan du bestämmer dig för vilket masterprogram du ska gå bör du först ta reda på vad du vill studera och vilka relaterade ämnen du kanske också kan överväga. Din första val kan tyckas självklart, men den specifika examen du är intresserad av erbjuds kanske inte inom ramarna för ett program som passar dina behov. Om du, till exempel, är intresserad av företagsekonomi kan du ha intresse av att överväga masterprogram inom finans, ekonomi och HR förutom företagsledning.

När du väl har begränsat dina önskade studieområden är nästa fråga om du vill studera på heltid eller deltid. Studier på heltid låter dig fokusera på din utbildning och ger dig flest möjligheter, men kanske måste du flytta och du kan troligtvis inte jobba heltid. Studier på deltid ger mer flexibilitet, men en del program kan visa sig vara omöjliga att slutföra medan man jobbar heltid. Om du till exempel föredrar program med föreläsningar endast under dagen behöver du ett jobb där du kan ta ledigt under dagen för att gå på föreläsningar. Var noga med att överväga alla fördelar och nackdelar med heltid kontra deltidsstudier innan du fattar ditt beslut, inklusive förlust av inkomst om du väljer heltidsstudier.

Många masterprogram erbjuder nu också andra format än föreläsningar i ett klassrum. Nätbaserade program och program på distans blir mer och mer populära och tar ungefär lika lång tid att slutföra som ett traditionellt masterprogram. Nätbaserade studieprogram är dock inte något som passar alla. De kräver oftast mer självdisciplin och saknar fördelarna med nätverk och nära personlig kontakt som du får från traditionella program.

Hur långt är ett typiskt masterprogram och hur mycket kostar det?

Medan vissa masterprogram kan ta bara två terminer att slutföra, är det vanligaste att det tar två år. Vissa kan ta så länge som sex år. Det beror helt på ditt ämnesområde och hur många kurser du tar varje termin.

Hur mycket det kostar att ta en masterexamen varierar kraftigt från land till land. I vissa länder, till exempel i Norge och Finland, är universitetsutbildning i allmänhet gratis - inklusive masterexamina. De flesta masterprogram i USA kostar runt 20 000 till 30 000 dollar, men program på mer prestigefyllda skolor kan lätt vara dubbelt så dyra. Om du redan arbetar heltid kan din arbetsgivare vara villiga att hjälpa till att täcka kostnaden för en examen om den är arbetsrelaterad. Glöm inte att - förutom personliga sparpengar - tänka på möjligheter för lån, bidrag och stipendier. Vissa bidrag och stipendier är öronmärkta för studenter på påbyggnadsprogram.

Karriärmöjligheter med en masterexamen

Den amerikanska Bureau of Labor Statistics rapporterar att den snabbaste tillväxten av arbetsplatser fram till 2020 beräknas ske i yrken som kräver en masterexamen, däribland yrken inom hälsovården och socialtjänsten. Till exempel kräver yrkena familjeterapeut och rådgivare inom psykisk hälsa en masterexamen.

Men även om ditt valda yrke inte kräver en masterexamen kan du upptäcka att dina karriärmöjligheter begränsas utan en. Till exempel föredrar man inom många yrken -- såsom inom datateknik -- att ledare, chefer och tekniska experter har en masterexamen. Andra yrkesområden som gynnar sökande med masterexamen omfattar omvårdnad, utbildning, ekonomi, musik och konst.

Att ta en masterexamen är en mycket givande erfarenhet. Du får mer kunskap, ökar din förmåga att bidra till ditt yrke, du får fler vänner och professionella kontakter, och förbättrar dina karriärmöjligheter. Oavsett vilka intressen du har är du garanterad att hitta något som passar dina behov med tusentals masterprogram tillgängliga över hela världen.