Automation och instrumentteknikHandledare: prof. Ing. Tomáš Vyhlídal, Ph.D.
Programmets fokus är att behärska de avancerade designmedlen inom automatisering och instrumentering och deras tillämpning, särskilt inom industriella tillverkningsföretag. Utöver den vanliga och rådande kärnan av studier passerar studenter specialkurser med fokus på ett av de två områdena:Automation och industriell informatikInstrumentationsteknikDen gemensamma delen av studierna betonar förvärvet av teoretisk och praktisk insikt i design och implementering av industriella processövervaknings- och styrsystem genom traditionella designmedel samt metoder som bygger på artificiell intelligens. Kombination med sensor- och inbäddade system och snabba prototypprinciper, som också ingår i de vanliga studierna, skapar en potential att behärska den kunskap och färdigheter som krävs för en omfattande design av instrumentering och automatiserad och autonom styrning av industrianläggningar i linje med utvecklingen av Industry 4.0-visionen.
Automation och industriell informatik betonar utbildning i industriell informatik. Uppmärksamhet ägnas information om principerna för objektorienterad programmering och dess tillämpning i informations- och databassystem för industriell verksamhet och företag.
Instrumentation ägnar särskild uppmärksamhet åt principerna för design i precisionsmekanik med betoning på enhetens funktionalitet, som ofta drivs under specifika förhållanden och tekniska produktionsförmåga. I detta avseende täcker de specialiserade studierna hela designen av mekaniska och optomekaniska apparater.
Graduate ProfileI den gemensamma delen av programmet förvärvar akademiker följande kunskaper och färdigheter:Modellering och styrning av industriella system och processer
Instrumentationsteknik och designaspekter
Design och utveckling av industriella kontroll- och informationssystemI automatisering och industriell informatik förvärvar akademiker följande ytterligare kunskaper och färdigheter:Tillämpning och design av industriell information och kunskapsbaserade system Mastering av principer för objektorienterad programmering och skapande av informations- och databassystem för industriell tillämpning Tillämpning av mjukvaruteknikmetoder
Aspekter av avancerad design av övervaknings- och styrsystem Algoritmer för signalbehandling och identifiering av matematiska modellparametrar Optimeringsprinciper och deras tillämpning vid design av prediktiva styrsystem med matematiska modeller för industriella processerStudenter inom automation och industriell informatik är lämpliga kandidater för ledande befattningar i alla faser av utvecklingen av automatiserade styr- och industriinformatiksystem, särskilt inom design, utveckling, tillämpad forskning och implementering. Ämnena inkluderar särskilt design av styrning av mekaniska, mekatroniska, transport-, energi- eller kemiska enheter eller styrsystem för inomhusmiljö.
I instrumentteknik förvärvar akademiker följande kunskaper och färdigheter:Analys, design och montering av precisionsapparater och -anordningar, alla täckningsanordningar för mätning av traditionella mängder och värden (tryck, flödeshastighet, temperatur, etc.), specialapparater (beroende av mikroteknik, ultraljudssystem för detektering av interna defekter i material , speciella visualiseringsanordningar, kameror), rena operativsystem eller apparater som stöder naturvetenskaplig forskning (såsom teleskop).
Stöd för fysiska discipliner inom precisionsmekanik och optik, allt som täcker speciella fysiska fenomen (holografi), moderna discipliner inom optik (såsom snabb olinjär optik (NLO)) eller introduktion till nu redan oberoende och mycket eftertraktade discipliner (som nanoteknik) och fotonik).Studenter inom instrumentteknik kan designa apparatdelar eller grupper eller hela instrumentationssystem och investeringsplaner från ingenjörsdesignen och andra perspektiv. De kan också utforma och förverkliga ett utrustningskontrollsystem och en mätkedja. Vidare kan akademiker utveckla specialiserade SW-applikationer för inspelning, bearbetning och utvärdering av övervakad data. Med ovanstående kompetenser är programkandidater lämpliga kandidater för jobb hos tillverkare av instrumentering eller automatiseringsteknik, företag som använder automatisering och enheter för egen produktion eller forskningsorganisationer.