Master i livsmedelsvetenskap
University of Helsinki
Nyckelinformation
Campus läge
Helsinki, Finland
språk
Engelsk, Finska, Svenska
Studieformat
På Campus
Varaktighet
2 år
Takt
Heltid
Studieavgifter
EUR 18 000 / per year *
Ansökningstiden
Begär info
Tidigaste startdatum
Aug 2024
* för studenter utanför EU/EES
Introduktion
Vad ska folk äta i framtiden?
Vad äter de nu? Vad ligger bakom den goda smaken av mat? Råmaterial? Bearbetningsteknik? Hur kan man förbättra livsmedels- och livsmedelsförädlingens hälsa, säkerhet, ekologi och etik? Om detta är något för dig, ansök till Masterprogrammet i livsmedelsvetenskap University of Helsinki .
Programmet täcker hela livsmedelsproduktionskedjan från primärproduktion via livsmedelsbearbetning till konsumenter. Du utforskar innovationer inom livsmedel och hur du kan förbättra hälsa, säkerhet, ekologi och etik i livsmedel och livsmedelsbearbetning. Du lär dig också laboratoriefärdigheter och ökar dina kunskaper om livsmedelssammansättning, bearbetning, struktur och lagstiftning.
Studerar
Masterprogrammet i livsmedelsvetenskap gör att du kan påverka skapandet av innovativa lösningar för hela livsmedelskedjan. Den erbjuder dig en bred utbildning som omfattar kurser i sammansättning och bearbetning av livsmedel, i strukturer och kemiska reaktioner av matproteiner, lipider och kolhydrater och i livsmedelslagstiftning och livsmedelstillsatsers säkerhet.
Varför livsmedelsvetenskap?
Livsmedelsvetenskap är ett internationellt uppskattat utbildnings- och livsmedelsforskning på University of Helsinki har varit högt rankat. Livsmedelsindustrin är den fjärde viktigaste arbetsgivaren både i Finland och internationellt. Denna bransch söker ständigt experter för att lösa nya problem.
Antagningar
Läroplan
Omfattningen av magisterexamen är 120 hp (ECTS). Tillsammans med din fakultetsrådgivare gör du en personlig studieplan bestående av fördjupningsstudier i livsmedelsvetenskap (60 hp) inklusive en masteruppsats (30 hp) och studier efter eget val inom specialområden inom livsmedelsvetenskap och andra kompletterande eller fria studier. Du kan även inkludera karriärplanering, praktik och utlandsstudier i din magisterexamen.
Masterprogrammet i livsmedelsvetenskap omfattar hela livsmedelsproduktionskedjan från primärproduktion via livsmedelsförädling till konsumenter. Du utforskar innovationer inom mat och hur man kan förbättra hälsan, säkerheten, ekologin och etiken för livsmedel och livsmedelsförädling. Du lär dig också laboratoriearbete och ökar dina kunskaper om livsmedelssammansättning, bearbetning, struktur och lagstiftning.
Undervisningen sker på engelska, men du kan också genomföra programmet på finska eller svenska.
Kurser och undervisning
Du kan påverka vilken typ av expertis du skulle vilja skaffa dig genom att skräddarsy din magisterexamen genom att välja specialstudier inom livsmedelskemi, livsmedelsteknik och inom naturvetenskap och teknik som rör kött, mejeri och spannmål.
Du kan också komplettera dinexpertis inom livsmedelsvetenskap med till exempel studier inom livsmedelsutveckling, livsmedelssäkerhet, livsmedelsforskning och analys, ekonomi, marknadsföring, hållbar livsmedelsproduktion, mikrobiologi, bioteknik eller nutrition.
Under dina kurser kommer du att:
- Studera teorin och tillämpningarna för det breda området matvetenskaper i föreläsningskurser och i grupparbete
- Öka din kunskap om livsmedelssammansättning, bearbetning, struktur och lagstiftning
- Fördjupa dina kunskaper om hur reaktionerna hos olika livsmedelskomponenter, produktionsprocesser och förpackningar påverkar struktur, sensorisk kvalitet, hälsa och säkerhet hos animaliska och växtbaserade livsmedel
- Lär dig laborationer
- Förvärva anställningsförmåga, till exempel genom utbildning i livsmedelsindustrin
Magisteruppsats
En magisteruppsats (30 hp) ingår i masterprogrammet. Ditt examensarbete bör bestå av en genomgång av befintlig litteratur och ett experimentellt avsnitt. På Masterprogrammet Livsmedelsvetenskap kan du ofta göra ditt examensarbete inom en forskargrupp eller i samarbete med livsmedelsindustrin.
När du ställer frågan som behandlas i din avhandling bör ditt mål vara att få ny förståelse för en fråga och utveckla dina egna problemlösningsförmågor. Ämnet för din avhandling kan också vara utvecklingen av en ny teknik eller produkt. När det gäller metodik kan din avhandling baseras på kemi, fysik, teknik, biokemi, mikrobiologi eller sensorisk vetenskap.
Genom att göra ditt examensarbete tränas du i vetenskapligt tänkande, analys av problem, utveckling av förklaringsmodeller och hypoteser, planering av experiment och laboratoriearbete och/eller pilotanläggningsexperiment samt presenterar dina forskningsresultat och din kritiska diskussion.
Forskarutbildning
Magisterexamen i livsmedelsvetenskap ger dig behörighet för ytterligare vetenskaplig utbildning (en doktorsexamen) i livsmedelsvetenskap eller närliggande vetenskaper. Ett lämpligt doktorandprogram vid University of Helsinki är till exempel Doktorandprogrammet i livsmedelskedjan och hälsa (FoodHealth).
Galleri
Programresultat
Varför matvetenskap?
Livsmedelsvetenskap är ett internationellt uppskattat utbildningsområde och matforskning vid Helsingfors University of Helsinki har varit högt rankad. Livsmedelsindustrin är den fjärde viktigaste arbetsgivaren både i Finland och internationellt. Denna bransch letar ständigt efter experter för att lösa nya problem.
Som master i matvetenskap kommer du att kunna hjälpa livsmedelsindustrin att utvecklas och förnya sig eftersom du kommer att ha kunskap om:
- Råvaror och processer, inklusive deras teoretiska grunder
- Olika livsmedelsbeståndsdelar och deras påverkan på livsmedelskvaliteten
- Faktorer som säkerställer god kvalitet och livsmedelssäkerhet
Med en magisterexamen i livsmedelsvetenskap kan du påbörja en karriär inom livsmedelsindustrin; i ett livsmedels-, jordbruks- eller miljökontrolllaboratorium; som lärare, forskare eller egenföretagare; eller som sakkunnig i statliga departement eller andra expertorganisationer.
Karriärmöjligheter
Livsmedelsindustrin är den fjärde viktigaste arbetsgivaren både i Finland och internationellt. Denna bransch letar ständigt efter experter för att lösa nya problem. Med en magisterexamen i livsmedelsvetenskap kan du påbörja en karriär inom livsmedelsindustrin eller avancera till studier på forskarnivå och därefter tjänster inom forskning.
Med en magisterexamen i livsmedelsvetenskap kan du påbörja en karriär inom livsmedelsindustrin; i ett livsmedels-, jordbruks- eller miljökontrolllaboratorium; som lärare, forskare eller egenföretagare; eller som sakkunnig i statliga departement eller andra expertorganisationer.