Inledning
Mastersprogrammet för rymdkontrollteknik ger studenterna specifika färdigheter som är nödvändiga för att modellera, utforma och kontrollera det dynamiska beteendet hos flyg- och rymdsystem, inklusive UAV: er med fasta vingar, rotorfartyg och satelliter.
Masterprogrammet är lämpligt för studenter med intresse för att lära sig, utveckla och tillämpa toppmodern styrteknik för flyg-relaterade ändamål. Tekniken har också stora likheter med teknologier för extrema miljöer, som i arktiska områden och havsbotten, och studenter med intresse för utveckling av teknik inom sådana områden kommer att finna detta program som relevant.
ProgrambeskrivningVaraktighet: 2 år
Poäng (ECTS): 120
Antagningskrav: Ett relevant grundutbildningsprogram inom elektronik eller rymdteknik med minst 25 hp matematik, 5 hp statistik och 7,5 hp fysik
Examensnamn: Civilingenjör / Sivilingeniør
Anmälningskod:Norska och nordiska sökande: 4605
Internationella sökande: 9009Masterprogrammet i rymdkontrollteknik vid IVT-fakulteten, UiT Narvik Campus ger en unik utbildning i Norge, där du som student kommer att lära dig om de mest relevanta teknologierna som behövs för design, konstruktion och användning av styrsystem i flyg- och rymdtillämpningar. Genom det tvååriga programmet behandlas viktiga teoretiska förberedelser som tillämpad matematik, digitalt system och signalteori, inbäddade system, navigering och automatisk kontroll, liksom mer specialiserade ämnen om systemidentifiering, artificiell intelligens och modellering, vägledning och kontroll.
Genom ett tvärvetenskapligt program lär sig eleverna de relevanta metoderna och färdigheterna inom olika teknologiska områden, med ett gemensamt genom dess tillämpning i flyg-relaterade system. Programmet omfattar föreläsade kurser samt en hög grad av problembaserad utbildning (dvs. lärande genom att göra), där studenterna spenderar sin tid på att arbeta på relevanta projekt under överinseende av högt kvalificerad personal. Projektämnena väljs från pågående interna forskningsprojekt, såväl som nationella och internationella flyg-relaterade projekt som UiT deltar i. Därför har flera projekt slutat med resultat på hög internationell nivå, publicerade i internationella vetenskapliga tidskrifter. Studenterna har också kunnat presentera sina resultat för internationell publik på vetenskapliga konferenser och workshops. Under de senaste åren har sådana projekt inkluderat:
Attitydsbestämmande och kontrollsystemdesign för rymdfarkosten European Student Earth Orbiter (ESEO) och European Space Moon Orbiter (ESMO) enligt SSETI-projektet initierat av Europeiska rymdorganisationen (ESA).Utveckling av en aerosoldetektor raket nyttolast för insamling av joniserade dammpartiklar, under ESPRIT-projektet från NASA.
Design, implementering och testning av alla delsystem (markstation, strömförsörjning, datahantering, styrning, kommunikation och nyttolast) i UiTs egna rymdfarkoster HiNCube.
Matematisk modellering, synkronisering och samordnad styrning av små rymdfarkoster i formation, i samarbete med interna doktorander och handledare.
Matematisk modellering, vägledning och kontroll av obemannade flygfordon (UAV), i samarbete med interna doktorander och handledare.För att erbjuda högkvalitativ utbildning med relevans för industrin samarbetar UiT med de nationella universiteten i Oslo (UiO), Bergen (UiB), Trondheim (NTNU), samt Europeiska rymdorganisationen, Norwegian Space Center och Norwegian Center för rymdrelaterad utbildning (NAROM).LärandemålKunskaphar avancerad kunskap inom det akademiska området matematik, fysik och teknik och specialiserad insikt inom ett begränsat område inom flygteknik.
har en grundlig kunskap om olika teorier och metoder inom styrteknikområdet.
kan tillämpa kunskaper inom elektronik, automatisk styrning och systemteknik på områden inom flygteknik.
kan analysera akademiska problem inom flygteknik utifrån historia, traditioner, särskiljningsförmåga och plats i det akademiska området.Kompetenskan analysera och hantera kritiskt olika informationskällor och använda dem för att strukturera och formulera vetenskapliga argument.
kan analysera befintliga teorier och tolkningar inom satellitteknik och arbeta självständigt med praktiska och teoretiska problem.
kan använda relevanta metoder för forskning och vetenskapligt arbete på ett självständigt sätt.
kan genomföra ett oberoende, begränsat forsknings- eller utvecklingsprojekt under överinseende och i enlighet med gällande normer för forskningsetik.
kan utveckla samarbetsförmågan att arbeta i tvärvetenskapliga projekt och att arbeta i ett team.Allmän kompetenskan analysera relevanta akademiska, professionella och forskningsetiska problem.
kan tillämpa kunskaperna och färdigheterna inom flygteknik inom nya områden för att genomföra avancerade uppdrag och projekt.
kan kommunicera omfattande självständigt arbete och behärska språk och terminologi inom det akademiska området flygteknik.
kan kommunicera om akademiska frågor, analyser och slutsatser inom flygteknisk teknik, både med specialister och allmänheten.
kan bidra till nya tänkande och innovationsprocesser.ArbetsutsikterFramgångsrikt kvalificerade kandidater kan förvärva jobb i en rad norska företag som bidrar med tekniska produkter och tjänster inom flygteknik, men också inom områden som havsbyggnadsteknik, systemteknik eller robotik och automatisering. Programmet ger också en grund för att arbeta med projektledning och marknadsföring eller undervisning i tekniska ämnen på kandidatnivå. Programmet kvalificerar sig också för doktorandstudier inom relaterade områden.Programstruktur Termin 10 poäng 10 poäng 10 poäng 10 poäng 10 poäng Första terminen (höst)STE-3800 Klassisk mekanik / STE-3801 Komplex analys
ELE-3606 Kontrollteknik
MAT-3801 Numeriska metoder
MAT-3800 Linjär algebra II
HMS-0501 Säkerhet i laboratoriet, verkstaden och på sjö- och landekspeditioner.ochHMS-0502 Första hjälpen i laboratoriet, verkstaden och på sjö- och landsexpeditionerObligatorisk närvaroAndra terminen (vår)STE-3604 Systemteknik
DTE-3608 Artificiell intelligens och intelligenta agenter - Introduktion
STE-3605 Matematisk modellering och simulering
STE-3603 Diskret signalbehandling
TEK-3501 Innovation och ekonomiTredje terminen (höst)STE-3900 Examensarbete
STE-3600 Systemidentifiering
STE-3602 inbyggda system
STE-3601 rymdskeppskontroll
TEK-3500 Innovation och ledningFjärde terminen (våren)STE-3900 ExamensarbeteSTE-3900 Examensarbete STE-3900 Examensarbete STE-3900 Examensarbete STE-3900 ExamensarbeteFörkunskapskravGrunden för antagning är
en relevant kandidatexamen i teknik, främst inom elektronik eller rymdteknik, men det kan också vara inom relaterade områden som automatisk styrning, kommunikation, kraftelektronik eller datavetenskap. Du måste dock ha en tillräcklig bakgrund inom elektronik och kommunikation.
Dessutom måste följande krav uppfyllas:minst 25 högskolepoäng i matematik, 5 högskolepoäng i statistik och 7,5 högskolepoäng i fysik krävs. (Vissa av kurserna i kandidatexamen kan innehålla en viss mängd fysik och kan accepteras *.)I de flesta kandidatexamen i teknik måste du förvänta dig att ta några valfria naturvetenskapliga ämnen för att kvalificera dig för magisterexamen. På UiT kan du ta TEK-2800 Mathematics 3 (5 ects) och TEK-2801 Physics 2 (5 ects) för att uppfylla kraven på matematik och fysik.
*) Kurser vid UiT med innehållet i acceptabel fysik.
Om kandidatexamen har tagits vid ett annat universitet måste bekräftad dokumentation bifogas vilka kurser och antal poäng i fysik som ingår.
Sökande från Norge eller Norden:Ansökningsfristen för norska och andra nordiska sökande är 15 april för tillträde till höstterminen.Allmänna antagningskrav för norska och nordiska sökande - Master.
Onlineansökan sker via Søknadsweb, studiekod 4605
Sökande från länder utanför Norden:Ansökningsfristen för sökande utanför Norden är den 1 december för tillträde till höstterminen.Onlineansökan, studiekod 9009Undervisning och bedömningUppfriskningskurs:
I vecka 33 erbjuds en två dagars uppdateringskurs i linjär algebra. I den här kursen kommer centrala begrepp och metoder från tidigare linjära algebakurser att upprepas. Erfarenheter från tidigare år är att studenter som deltar i denna repetitionskurs har stor nytta av detta i SMN6190 Linjär algebra II.
All undervisning i detta program sker på engelska.
Programmet omfattar föreläsade kurser, liksom en hög grad av problembaserad utbildning (dvs. learning-by-doing), där studenterna spenderar sin tid på att arbeta på relevanta projekt under överinseende av högkvalificerad personal. Projektämnena är valda från nuvarande och framtida nationella och internationella rymdprojekt, som UiT deltar i, samt pågående interna forskningsprojekt. Under de senaste åren har sådana projekt inkluderat:Attitydsbestämmande och kontrollsystemdesign för rymdfarkosten European Student Earth Orbiter (ESEO) och European Space Moon Orbiter (ESMO) enligt SSETI-projektet initierat av Europeiska rymdorganisationen (ESA).
Utveckling av en raketnyttolast för aerosoldetektor för uppsamling av joniserade dammpartiklar, under ESPRIT-projektet initierat av NASA. Markstations- och elförsörjningsutveckling i det norska studenttsatellitprojektet NCube 1 och NCube 2.
Design, implementering och testning av alla delsystem (markstation, strömförsörjning, datahantering, styrning, kommunikation och nyttolast) i UiTs egna rymdfarkoster HiNCube.
Matematisk modellering, synkronisering och samordnad styrning av små rymdfarkoster i formation, i samarbete med interna doktorander och handledare.
Matematisk modellering, vägledning och kontroll av obemannade flygfordon (UAV), i samarbete med interna doktorander och handledare.För att erbjuda högkvalitativ utbildning med relevans för industrin samarbetar UiT med de nationella universiteten i Oslo (UiO), Bergen (UiB), Trondheim (NTNU), samt ESA, Norwegian Space Center och Norwegian Center for Space -relaterad utbildning (NAROM). UiT har också en policy för att förespråka internationellt samarbete och flera studenter har under de senaste åren utfört (delar av) masterprojektet vid välkända universitet utomlands.
De flesta kurser baseras på föreläsningar, självstudier och uppgifter, eller små projekt, individuellt eller i grupp. Varje 5 ECTS-kurs innehåller vanligtvis 40 föreläsningar plus handledningstid. Utdelningarna kan vara frivilliga eller obligatoriska. Obligatoriska labövningar ingår i vissa ämnen. Tillämpning och analys av vetenskapsteori betonas i uppdrag och projektlösning. De olika kursbeskrivningarna ger ytterligare information.
Typ av bedömning
Olika bedömningsmetoder tillämpas genom studieprogrammet. I de flesta fall baseras bedömningen på en skriftlig tentamen. I vissa fall tillämpas en övergripande bedömning som kombinerar en skriftlig tentamen med inlämningsuppgifter eller projekt eller en slutrapport kombinerad med en muntlig tentamen. De olika kursbeskrivningarna ger ytterligare information.
Det slutliga examensarbetet (diplom) kommer att utföras i nära samarbete med branschpartner och / eller baserat på befintliga forsknings- och utvecklingsprojekt. Arbetet utförs vanligtvis individuellt, med regelbundna övervakningsmöten under hela projektperioden. Diplomet utvärderas enbart på grundval av en slutlig skriftlig rapport.
Obligatorisk säkerhetsutbildning inom hälsa, säkerhet och miljö (HSE)
Alla studenter måste genomföra obligatorisk säkerhetsträning innan de får tillgång och får tillstånd att arbeta i laboratorier, verkstäder och liknande. Detta gäller även deltagande i fältarbete / forskningskryssningar och liknande. Kontakta din närmaste handledare för en lista med obligatoriska kurser.Tillgång till ytterligare studierEfter examen från magisterprogrammet i rymdkontrollteknik kan kandidaterna fortsätta doktorsexamen. studier vid UiT-campus Narvik inom teknikvetenskap och teknik - eller andra fakulteter vid UiT inom områden som teknik cybernetik, kommunikation eller flygteknik.UtbytaDet är möjligt att studera delar av magisterprogrammet vid andra universitet. En individuell plan måste göras i enlighet med studiekoordinator.