Polen

Studera i Polen

Högre utbildning i Polen

Den moderna polska systemet för högre utbildning använder standard tre stadier av examina: kandidatexamen, magister-och doktorsexamen. Magisterexamina delas ut som Master of Arts (MA), Master of Science (MSc), eller Magister. Det finns också flera likvärdiga masterutbildningar, inklusive Master of Art, Magister Engineer, och Master Engineer Arkitekt. Alla institutioner för högre utbildning i Polen använder det europeiska systemet för överföring av studiemeriter (ECTS).

Lärosäten i Polen är indelade i universitets-typ och icke-universitetet-typ. University-typ kurser på avancerad nivå är mer teoretisk, och utexaminerade tilldelas ett "slutbetyg enhetliga master-nivå studier." Icke-universitetet-typ kurser anses vara "kompletterande" kurser som har mer praktisk tillämpning, och studenter får ett "slutbetyg kompletterande Magister-nivå studier."

 

Varför studera i Polen?

Institutioner för högre utbildning i Polen erbjuder mer än 200 magisterprogram på engelska. Program finns i ett brett spektrum av vetenskapliga discipliner, som jordbruks-vetenskap, konst, teknik, affärer, språk, naturvetenskap och samhällsvetenskap. De mest populära disciplinerna är ingenjörskonst (nästan 70 program) och företag (nästan 50 program). Vissa program finns på tyska.

Polska institutioner är väl betraktas hela världen för både utbildning och forskning. Två polska institutioner, Jagellonska universitet och universitetet i Warszawa, är bland de bästa 400 World Universities som betygsatt av Times Higher Education World University betyg .

 

Universitet

Polen har cirka 500 universitet och andra institutioner för högre utbildning. Ungefär en tredjedel av lärosätena är offentliga och de resterande två tredjedelar är privata. Polen välkomnar internationella studenter och har kraftigt ökat antalet utländska studenter under de senaste åren. Under 2012 värd landet mer än 24.000 internationella studenter från 141 länder, med det största antalet som kommer från Ukraina, Vitryssland, Norge och USA. De flesta utländska studenter i Polen studie nationalekonomi, företagsekonomi, medicin och teknik.

Högskolorna i Polen tenderar att specialisera sig och är uppdelade i en mängd olika kategorier, bland annat: universitet, tekniska universitetet, akademin för jordbruket, akademi i nationalekonomi och så vidare. Sammanlagt finns 15 olika typer av institut.

 

Undervisning och programtid

Polska studerande heltid program får gratis undervisning vid statliga institutioner. Vissa utländska studenter kan också studera utan kostnad, men måste alla andra betala kursavgifter på € 2.000 per år för masterprogram.

Masterprogram normalt varar 1,5 till 2 år, dock kan MSc grader kräver 2,5 års studier utöver kandidatexamen. Förutom kurser måste studenterna i de flesta discipliner slutföra ett examensarbete eller projekt och försvara det innan de får magisterexamen.

 

Läsåret

Läsåret har två terminer, vardera avslutas med en tentamen period. Höstterminen löper från oktober till mitten av februari och vårterminen löper från mitten av februari till juni.

 

Post-Graduate Möjligheter

EU-medborgare kan fungera för alla företag i Polen efter examen utan arbetstillstånd. Icke-EU-studenter kan söka arbete och när de erbjuds ett jobb, kan ansöka om arbetstillstånd. Tre kategorier av anställning behöver inte arbetstillstånd: universitetslärare, VD för en polsk enhet av ett multinationellt företag, och tryck korrespondent.

Akademiker i masterprogram i Polen kan också vara för forskarutbildning och forskning om de tas upp till ett akademiskt program.

 

Visum

Studenter från EU / EES-länder behöver inte visum, men de behöver ett tillfälligt uppehållstillstånd. Non-EU/EEA elever måste ha ett studentvisum, som kan erhållas från den polska ambassaden eller konsulatet i hemlandet.Dock är detta visum bara bra för tre månader, så att eleverna kräver en längre vistelse måste ansöka om uppehållstillstånd som täcker längden på sina studier. Eleverna bör kontakta Internationella relationer vid sitt universitet för att få hjälp med att få uppehållstillståndet.

 

Sjukförsäkring

Sjukförsäkring krävs för alla elever. EU-studenter kan använda sitt europeiska sjukförsäkringskort för att få sjukvård. Polen har också bilaterala avtal med Storbritannien, Sverige och Slovakien, vilket ger dessa medborgare att få gratis sjukvård.

Studenter från non-EU/EEA länderna bör köpa sjukförsäkring i sitt hemland eller omedelbart efter ankomsten i Polen. Om eleverna inte har sjukförsäkring, kommer de att betala för sjukvård.

 

Tips

Polen tar stor stolthet i det polska språket, samt kurser för att studera polska i landet i överflöd. Studenter som inte redan behärskar polska bör överväga att komplettera sina studier med språkundervisning, särskilt om de överväger arbetstillfällen i Polen efter examen. Många kurser i Polen är riktade till nybörjare och undervisas under sommarmånaderna eller ens på nätet. Specialiserade klasser fokuserade på polska för verksamheten finns också tillgängliga.

Om Polen

Polen ligger i centrum av Europa och har gränser mot Östersjön, Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ukraina, Vitryssland, Litauen och Ryssland. De flesta av landet är platt, men två bergskedjor ligger i söder. Polen är hem för spektakulära naturen och vacker arkitektur som inkluderar slott, palats, träkyrkor och moderna sportarenor. Polsk valuta använder zlotyn, förkortat PLN.


Klimat i Polen

Tack vare sitt centrala läge, har Polen varma somrar och mycket kalla vintrar som innehåller tung snö. Sommartemperaturer i större delen av landet från 20 till 30 grader C. Genomsnittlig vintern temperaturen varierar mellan 3 grader C i nordväst till -8 grader C i nordost.

 

Kultur

Majoriteten av den polska befolkningen bor i tätorter och polska seder och traditioner är en blandning av både östra och västra kultur.Nästan 300 konst festivaler äger rum i landet varje år, inklusive teater, film och musik, speciellt jazzmusik. Polacker är mycket vänliga och måltider anses firandet. Polska rätter har ett brett utbud av grönsaker, potatis och kött.

 

LEVNADSKOSTNADER

Kostnaden för att bo i Polen är relativt låg, ca 1200-2500 PLN (ca € 300-600) per månad, exklusive undervisning. Studentbostäderna kostar ca 400-600 PLN och delade lägenheter kör 1000-1600 PLN per månad.

Skolor

Skolor och universitet i Polen

Webbaserade skolor och universitet i Polen