Sverige

Studera i Sverige

Högre utbildning i Sverige

Sverige är världsledande inom högre utbildning, med tre skolor i topp 100 i världen under 2010, som rankas av den Academic Ranking of World Universities . Det finns tre nivåer av högre utbildning - kandidat-, magister-och doktorsexamen eller forskning. De svenska statliga medel cirka 80 procent av kostnaden för högre utbildning.

 

Varför studera i Sverige?

Omkring 600 masterprogram ges på engelska och cirka 30.000 internationella studenter studerar för närvarande i Sverige.

Svenska universitet uppmuntrar kreativitet, personliga initiativ och självständigt tänkande. Den akademiska miljön är avslappnad, med informella relationer mellan studenter och lärare. Eleverna arbetar ofta i små grupper och spendera mindre tid med instruktörer.Dessutom, för många magisterexamen program partner med näringslivet ger verkliga upplevelser som utökar akademiska studier.

 

Universitet

Sverige har 14 statliga universitet och 20 offentliga högskolor, liksom flera oberoende institutioner som Handelshögskolan i Stockholm. Det finns många specialiserade skolor, som Royal Institute of Arts och Kungliga Tekniska Högskolan.

 

Undervisning och programtid

Svensk, schweizisk, EU / EES och utbytesstudenter betalar ingen terminsavgift. År 2011 började universiteten laddning undervisning för studenter från andra länder. Varje institution bestämmer sin egen undervisning, cirka 80.000 kronor till 140.000 per år. Masterutbildning inom konsten kan vara mycket högre.

Den svenska regeringen har instiftat två stipendieprogram för studenter som behöver ekonomiskt bistånd.Ett program är för studenter från utvecklingsländer och omfattar både undervisning och uppehälle. Det andra programmet är för andra non-EU/EEA studenter och täcker endast undervisning.

Ett år av heltidsstudier motsvarar 60 timmar kredit kompatibla med European Credit Transfer System (ECTS). Det finns två alternativ för en magisterexamen:

 

Ett. Den "masterexamen", vilket kräver 2 år och 120 högskolepoäng, graden kan endast utfärdas av forskningsuniversitet och institutioner.
2. Den "Magisterexamen", vilket kräver endast 1-års och 60 högskolepoäng, graden kan utfärdas av alla lärosäten.

 

Program längd beror på akademisk disciplin och den institution som erbjuder examen.

 

Läsåret

Läsåret består av två terminer, vardera ca 20 veckor lång.Höstterminen löper från slutet av augusti till mitten av januari och vårterminen löper från mitten av januari till juni.

 

Post-Graduate Möjligheter

Företagen värdesätter nytänkande, praktisk erfarenhet och samarbetsförmåga som utexaminerade från svenska institutioner besitter. Internationella studenter är välkomna att stanna kvar i Sverige efter examen om de kan hitta arbete, särskilt i områden där brist på arbetskraft förekommer som teknik och redovisning.

 

Visum

De flesta non-EU/EEA studenter som planerar att stanna mer än tre månader måste erhålla ett uppehållstillstånd innan de anländer till Sverige. Uppehållstillståndet kostar 1.000 kronor och är inte återbetalningsbar, dessutom bör eleverna inte ansöka om tillstånd förrän de har godkänts för heltidsstudier och betalt för sin första mandatperiod.Studenter som planerar vistelser på mindre än tre månader behöver bara ett visum. Särskilda krav kan variera från land till land.

Icke-nordiska EU / EES-studenter får vistas i Sverige mer än tre månader utan uppehållstillstånd, men måste registrera sig hos Migrationsverket senast tre månader efter ankomsten och visa bevis på högskolestudier, sjukförsäkring och uppehälle.

 

Sjukförsäkring

Nordic, EU / EES och Schweiz studenter måste registrera sig för sjukförsäkring i sitt hemland och få ett europeiskt sjukförsäkringskort. Sverige har också ömsesidiga medicinska fördelar med vissa länder, så att eleverna bör kontrollera om de uppfyller kraven för denna förmån innan de söker andra försäkringar.

Studenter från andra länder är berättigade till svenska hälsofördelar om de vistas i Sverige mer än ett år för att studera.Denna förmån är inte automatisk, studenter måste registrera sig hos sin lokala skattekontor och fördelen kan ta flera månader att fastställa. Studenter som bor i mindre än ett år måste få en egen sjukförsäkring, men många universitet har låg kostnad för studenter.

 

Tips

Internationella studenter som behöver ett uppehållstillstånd bör planera sin vistelse i god tid, eftersom processen kan vara mycket tidskrävande.

Trots att Sverige är medlem i EU, använder landet fortfarande kronan (SEK) för valutan. Populära kreditkort som Visa, MasterCard och Eurocard är allmänt accepterade i hela landet.

Om Sverige

Sverige ligger i norra Europa och gränsar till Finland, Norge och Östersjön och Nordsjön. Sverige är känt för litteratur, film, mode och en universell vårdsystem. Medellivslängden för kvinnor är 83,5 år och för män 79,5 år, vilket är bland de längsta i världen. Stora industrier inkluderar timmer, järnmalm, telekommunikation, bilar, och läkemedel.

 

Klimat i Sverige

Sverige har ett relativt milt klimat. I Stockholm är det genomsnittliga januari temperaturen ca -3 grader C och den genomsnittliga juli temperaturen är en cool 17 grader C. Även Stockholm får endast ca 6 timmar av dagsljus i januari, 18 timmars dagar är normalt på sommaren.

 

Kultur

Svensk kultur kretsar kring årstiderna.Svenskar har en mycket aktiv livsstil och tillbringa dagtid på sommaren deltar i utomhussporter, utomhusscener och musikfestivaler. Mörka kvällar på vintern lockar folk till inomhusaktiviteter såsom filmer. Svenskarna är också känd för att främja hållbara livsstilar, med tonvikt på ekologisk mat, ekologiska kläder, återvinning, avfallshantering och energihushållning.

 

LEVNADSKOSTNADER

Minsta månatliga utgifter för en student (exklusive undervisning och avgifter) kommer att vara cirka 7000 kronor (ca 700 euro), främst för mat och logi. Studenter är skyldiga att visa att det svenska Migrationsverket att de har tillräckliga medel för att leva i Sverige. Aktuella belopp per månad för tio månader varje år är SEK 7.300 för studenten, 3500 kr för en make, och 2.100 för varje barn. Dessa belopp kan sänkas för studenter som kan visa att de har gratis boende.Studenter är också tillåtet att arbeta medan de går i skolan.

Skolor

Skolor och universitet i Sverige

Webbaserade skolor och universitet i Sverige