Tjeckien

Studera i Tjeckien

Tjeckien har den äldsta institution för högre utbildning i Centraleuropa, Charles University. Beläget i Prag, var skolan grundades 1348.

Modern tjeckiska högre utbildning använder tre cykeln struktur kandidat-, magister-och doktorsexamina. Högskolorna är indelade i universitet och icke-universitet. Icke-universitet ger oftast bara kandidatexamen, medan universiteten ger utbildningar inom alla utbildningsprogram nivåer och akademiska discipliner.

Tjeckien har 26 offentliga, 2 tillstånd, och 44 privata institutioner för högre utbildning. De två statliga institutioner är specialiserade skolor som drivs av försvarsdepartementet och inrikesministeriet.Sammantaget skolor erbjuder magisterexamen i ett brett spektrum av discipliner, bland annat arkitektur, konsthistoria, skulptur, teater, teologiska studier, ingenjörsvetenskap, informationsteknik, kemi, fysik, naturvetenskap, affärer, samhällsvetenskap, skogsbruk, utbildning, och många andra. Många privata institutioner fokuserar på specifika områden i studien som företag.

 

Varför studera i Tjeckien?

Tjeckien har en lång tradition av utbildning av hög kvalitet och forskning, särskilt inom naturvetenskap, teknik och medicin. Internationella studenter kommer att hitta en välkomnande miljö, för närvarande mer än 37.000 utländska studenter studerar på tjeckiska skolor.

Många program erbjuds nu på engelska och andra språk förutom tjeckiska. Dessutom är Mater of Business Administration (MBA) examen växer i popularitet, de flesta MBA-program använder en fallstudie-metoden.


Undervisning och programtid

Enligt lag är undervisning gratis för alla nationaliteter på alla offentliga institutioner för högre utbildning i Tjeckien. Vissa gäller endast, såsom antagning, förlängning av studier bortom ursprungliga datumet, studier som genomförs i tillägg till en elevs ursprungliga planen, och avgifter för att studera i ett annat språk än Caech.

Privata institutioner som sin egen undervisning och avgifter, och dessa varierar vanligen från $ US 2000 till $ US 15.000 varje år.

Magisterprogram kan pågå allt från ett till tre år. Masterprogram är mycket teoretisk och eleverna är skyldiga att fatta ett slutgiltigt tillstånd examen och försvara en avhandling i ett offentligt forum.

 

Läsåret

Exakt startdatum fastställs av enskilda institutioner, men de flesta börjar läsåret i oktober. Dessutom har de flesta institutionerna dela läsåret i två 20-veckors vinter och sommar terminer, vardera med en 15-veckors instruktions period, fem veckor av tentor, och en semester. En två månaders semester tas vanligen i juli och augusti.

 

Post-Graduate Möjligheter

Det finns många möjligheter till sysselsättning i Tjeckien efter att ha erhållit en magisterexamen för alla studenter, oavsett nationalitet. En tredjedel av företagsledare i Tjeckien är utlänningar. Även verksamheten alltmer bedrivs på engelska, kommer studenter som har genomförts studier på tjeckiska eller redan är kunnig inom tjeckisk hitta en fördel att få anställning.

 

Visum

Alla internationella studenter kräver långsiktiga visum för att studera i Tjeckien. Ytterligare information finns på webbplatsen förCZ / mvcren / artikel / information-för-skola-och-students.aspx "> inrikesministeriet. Långsiktiga studentvisum kan ta 3-4 månader att få, så att eleverna ska planera därefter.
Sjukförsäkring

Studenter från EU-länder, kan Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz använda det europeiska sjukförsäkringskortet från sitt hemland för att få sjukvård.

Studenter från andra länder har inte rätt till allmän sjukförsäkring och måste köpa kommersiella sjukförsäkring som täcker minst € 30.000 värde av omsorg. Studenter på längre vistelser måste kunna uppvisa bevis på premiebetalning.

Förutom sjukförsäkring, alla stora sjukhus acceptera stora kreditkort eller kontanter som betalning för behandling.

 

 

Tips

Det finns många studentorganisationer i Tjeckien dedikerade att hjälpa internationella studenter.Dessa organisationer inkluderar Erasmus Student Network och The International Association för studentutbyte för teknisk erfarenhet ( IAESTE ).

Studenter inte behärskar tjeckiska hittar många kurser i Tjeckien för att hjälpa dem. Även dessa kurser kräver normalt en extra avgift, vissa omfattas av stipendier. Den Institutet för språk och förberedande undersökningar ger flera kurser för studenter med språkliga brister, inklusive intensivkurser och online-kurser.

Om Tjeckien

Tjeckien ligger i Centraleuropa och har en rik kulturhistoria och livsstil. Landet är kust och gränsar till Österrike, Tyskland, Polen och Slovakien. Även Tjeckien är medlem i EU, är valutan den tjeckiska kronan (CZK). Landet är också en medlem av North Atlantic Treaty Organization (NATO). Tjeckien är särskilt känd för en lång historia av att producera högkvalitativa musikinstrument inklusive blåsinstrument, pianon, piporgel och stråkinstrument, kända varumärken Amati, Petrof, Reiger-Kloss och Strunal.

Tjeckien har en rik kultur av konst, bland annat opera, film, dans och teater. Studenterna kommer också att hitta många spännande museer och vackra trädgårdar och parker att besöka under sin fritid. Kända tjeckiska köket specialiteter inkluderar nudelsoppa med levern dumplings, stekt ytterfilé med gräddsås, gulasch och stekt ost.

 

Klimat

Det allmänna klimatet är måttlig och alla fyra årstider förekommer i Tjeckien. Medeltemperatur köra från en låg på -4 grader C i januari till en hög av 24 grader C i juli. Platser i närheten av intervallen gränserna berget är mycket kallare.

 

LEVNADSKOSTNADER

Levnadskostnaderna i Tjeckien är mycket lägre än de flesta av Västeuropa. Månatliga kostnader, exklusive eventuella kursavgifter eller avgifter, kommer att vara ungefär $ US 350 till $ US 750. Internationella studenter bör få ett internationellt kort Student Identity (ISIC) innan avgår från sitt hemland, detta kort kan användas för en mängd olika rabatter på restauranger, teatrar, museer, konserter och transporttjänster.

Internationella studenter kan arbeta för att komplettera sin inkomst, utan måste ha ett jobb tillstånd.Jobbet Tillstånd krävs inte om eleven är under 26 år och arbetar färre än 7 kalenderdagar i följd eller 30 dagar totalt under ett år.