Keystone logo
Belgien

Studera Master i Belgien 2024

Studera i Belgien

Belgien ligger i västra Europa, med gränsar till Nordsjön, Frankrike, Tyskland, Luxemburg och Nederländerna. Huvudstaden, Bryssel, ligger i mitten av landet och är huvudkontor för många viktiga europeiska organisationer, däribland Europeiska unionen, Europeiska kommissionen, och North Atlantic Treaty Organization (NATO). Förutom choklad och öl, är Belgien känd för att ha den första tidningen i världen, som trycktes i Antwerpen.

Klimat

På grund av Belgiens litet område, är klimatet relativt enhetlig i hela landet. Det allmänna klimatet är tempererat, med milda vintrar och svala somrar, och en typisk dag är något regnigt och molnigt. Terrängen innehåller slätter, böljande kullar och berg.

Kultur

Belgien är känt för legion av kulturella aktiviteter och sportevenemang finns, särskilt i Bryssel. Eleverna kommer att hitta evenemang och mötesplatser för musik, målning, teater, film och andra konstformer. Många evenemang såsom konserter och konferenser har minskat priserna för studenter.

LEVNADSKOSTNADER

Levnadskostnaderna för studenter i Belgien är relativt låg. Förutom undervisning och avgifter, kan eleverna räkna med att spendera cirka € 800 per månad på levnadskostnader, med ungefär hälften av det som går för bostäder. Oavsett nationalitet, är heltidsstuderande får arbeta för att hålla nere kostnaderna. Studenter från länder utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) kan vara skyldigt att skaffa arbetstillstånd.

Ändra valuta

Grundläggande månatlig levnadskostnad

 • Hyr i delad lägenhet

  414
 • Andel av verktyg

  64
 • Internetabonnemang

  49
 • Lokal transport

  49

Prov livsstil kostnad

 • Snabbmatskombo

  10
 • Biobiljett

  12
 • Pint lokalt öl

  4

Om Belgien

Högskoleverket

Högskolorna i Belgien erbjuder kandidat-, magister-och doktorsexamina. Belgien har två typer av institutioner för högre utbildning:

Högskoleutbildning erbjuds av universitet, och omfattar undervisning i en vald disciplin tillsammans med vetenskaplig forskning.
Icke-universitetet högre utbildningen ingår både högskolor och konsthögskolor. Högskolorna förbereda studenterna för särskilda yrken. Konsthögskolor lära teori och praktik av olika konster.
Många magisterexamen kurser ges på nederländska eller franska, och vissa program och kurser ges på engelska.

Varför studera i Belgien?

Belgien ligger i hjärtat av Europa, bara en kort tågresa från stora kulturella städer som Paris och Berlin. Som ett vägskäl i Europa, är Belgien känt för sin mångkulturella och välkomnande inställning till internationella studenter.

Belgiska högskolor är erkända världen över av både näringslivet och forskarvärlden för sin höga kvalitet. Belgien båtar också en hög livskvalitet, bland annat låg undervisning, utmärkt sjukvård och en robust kollektivtrafik nätverk.

Universitet

Belgien har sex universitet som täcker mastersutbildningar i alla utbildningsområden, såsom ekonomi, teknik, språk och psykologi.

Belgiens 21 högskolor erbjuder masterprogram inom åtta områden: boskapsdjur, konsthantverk, ekonomi, paramedicinska, utbildning, samhällsvetenskap, teknik och översättning och tolkning.

Belgien har också 17 konsthögskolor som erbjuder magisterexamen i ett av fyra övergripande områden: konst, musik, scenkonst, och tekniker sändningar.

Undervisning och programtid

Undervisning under 2012-2013 vid universitet för studenter från EU-länder är € 835. Studenter från länder utanför EU betala ytterligare avgifter på € 2.000 till € 4000 beroende på deras program för studier och universitet.

Undervisning vid högskolor och konsthögskolor är lägre. Den 2012-2013 undervisning för ett masterprogram är € 351 varje år utom det sista året, vilket är € 455. Återigen, kan extra avgifter tillkomma för studenter från länder utanför EU. Den specifika institution kan ge information om dessa ytterligare avgifter.

Magisterprogram är 1 år (60 hp) eller 2 år (120 hp) beroende på utbildningsområde. Dessutom kan studenter som redan har en magisterexamen erhålla en kompletterande magisterexamen med minst 60 högskolepoäng inom ett specialiserat yrke.

Läsåret

Läsåret omfattar tre terminer. Den första terminen börjar i mitten av september och pågår till slutet av december, följt av tentor i januari. Den andra terminen inleds i början av februari och pågår även i mitten av maj, följt av tentor i slutet av maj eller början av juni. Den tredje terminen löper över sommaren. Studerande som underkänts tentor kan återta dem under en session som löper från mitten av augusti till mitten av september.

Post-Graduate Möjligheter

Internationella studenter som får en magisterexamen i Belgien kan fungera för ett belgiskt företag efter examen. Däremot är rätten till arbete inte automatiskt, så att eleverna bör kontrollera de aktuella lagarna om de erbjuds en plats. På ett minimum, kan eleverna vara tvungen att skaffa ett arbetstillstånd, detta gäller studenter från både EU och länder utanför EU.

Studenter som vill fortsätta sina studier kan antas till en forskarutbildning och gå med i en forskargrupp efter sin magisterexamen i Belgien.

Visum

Studenter från EU / EES-länder behöver inte visum för att studera i Belgien. Studenter från andra länder kan kräva en visering, men som varierar för varje land, bör blivande studenter kontakta den belgiska ambassaden eller konsulatet i hemlandet.

Sjukförsäkring

Icke-EU-studenter som inte har sjukförsäkring från hemlandet som täcker en vistelse i Belgien är skyldiga att ansluta sig till ett "mutuelle" för att få sjukvårdsförmåner. Studenter från EU-länder måste ha ett europeiskt sjukförsäkringskort från sitt hemland, detta kort tillåter dem att ansluta sig till en mutuelle på samma villkor som en belgisk medborgare.Sjukförsäkring kostar cirka 50 € per kvartal för varje person och måste betalas under den tid studien.

Tips

Eftersom franska och nederländska är de språk som val för undervisning i Belgien, kan blivande studenter för vissa masterprogrammet måste klara en holländsk eller fransk examen språkkunskaper. För särskilda krav bör eleverna be institutionen att de är intresserade av att delta. De flesta institutioner erbjuder extra språkundervisning för elever som har svårigheter med undervisningsspråk.

Även om kostnaden för att studera i Belgien är låg, det finns fortfarande många stipendier och bidrag för studenter i masterprogram som behöver extra hjälp.

Visa krav

För icke-EU/EEA/schweiziska medborgare som vill studera i Belgien under en period som överstiger 90 dagar.

Vilken typ av visum behöver du?

Visa namn

Visum D (nationellt visum för längre vistelse)

Pris och valuta

USD 200

Du kan förvänta dig att betala $200 eller mer för att behandla din visumansökan. Avgifterna kan komma att ändras.

Vem kan ansöka om visum?

Om du är EU-/EEA/schweizisk medborgare behöver du inte visum för att studera i Belgien. Du bör dock vara inskriven vid ett erkänt universitet eller högre utbildningsinstitution som deras huvudsakliga yrke i Belgien, ha tillräckliga medel för att täcka utgifter när du studerar i Belgien och har tillräcklig sjukförsäkringsskydd.

Om du är medborgare från ett land utanför EU/EEA/Schweiz, kommer du sannolikt att behöva ansöka om en för att anmäla dig som student i högre utbildning där under en längre tid än tre månader. Studenter från vissa länder (till exempel USA) är inte skyldiga att få visum för Belgien om deras vistelse inte är längre än 90 dagar.

Innan du kan ansöka om att få ett belgiskt studentvisum, du måste i allmänhet accepteras till en kurs eller ett studieprogram av ett erkänt belgiskt universitet eller utbildningsinstitution.

Studenter från Folkrepubliken Kina måste få ett akademiskt utvärderingsintyg utfärdat av Academic Assessment Center (APS) innan de får tillstånd att anmäla sig till en högre utbildningsinstitution i Belgien. Detta APS-certifikat krävs för att få ett studentvisum för Belgien. Examinationen består av en teknisk bedömning av ditt examensbevis och en intervju.

Var kan du göra ansökan?

Belgiens ambassad eller konsulat

Du bör ansöka om ditt studentvisum vid Belgiens ambassad eller konsulat i ditt hemland.

Hemsida:

Hur gör man ansökan?

Innan du ansöker om studentvisum för Belgien måste du först accepteras på en kurs vid en ackrediterad utbildningsinstitution och betala registreringsavgifterna (detta återbetalas om din visumansökan avslås). Om du är en internationell student, Du måste då kontakta din närmaste belgiska ambassad eller konsulat i ditt land. Ambassaden hjälper dig att avgöra om du behöver ett studentvisum och guidar dig genom visumansökan.

För din studentvisumansökan kan du bli ombedd att ange följande:

 • Ett giltigt pass-/rese-ID.
 • bevis på att du har en plats vid en erkänd institution
 • kopior av utbildningsbevis
 • detaljer om kursen;
 • Uppgifter om tillräckliga medel för att täcka dina levnadskostnader, studier, hälso- och sjukvård och repatrieringskostnader (617 euro per månad för studieåret 2015—2016).
 • ett medicinskt intyg
 • bevis på att du inte har ett kriminellt register om du är äldre än 21 år.

För att bevisa ditt godkännande vid en erkänd institution kan du ange något av följande:

 • den officiella bekräftelsen av registrering för programmet;
 • Ett intyg som visar att du har tillgång till de förväntade studierna.
 • bevis på din registrering för inträdesprov.

Du kan också bli ombedd att tillhandahålla ett brev som beskriver varför du har valt din kurs, varför du vill studera i Belgien och hur detta kommer att gynna dig. Dessutom, du kan också bli ombedd att visa språkkunskaper i det språk som kursen kommer att undervisas på.

Inom åtta dagar efter din ankomst till Belgien måste du besöka ditt lokala kommunala förvaltningskontor/rådhus (maison communale/gemeentehuis) för att begära ditt uppehållstillstånd och vara registrerad i utlänningens befolkningsregister.

När ska du ansöka?

För ett studievisum för längre vistelse rekommenderas att du bokar tid på ambassaden minst två månader före avresan. För visum för kortare vistelse, boka en tid minst 3 veckor före avresan.

Längden på studentvisumet beror på kurslängden. Du kan ansöka om att förnya ditt uppehållstillstånd årligen, ungefär 30 till 45 dagar före utgångsdatumet.

Behandlingstid

2 Months

Arbetsmöjligheter

Om du är en utländsk student som är inskriven vid en belgisk utbildningsinstitution och har ett giltigt uppehållstillstånd kan du arbeta upp till 20 timmar i veckan under termin, så länge det inte stör dina studier. Du måste få ett skriftligt tidsbegränsat avtal från din arbetsgivare, som kallas ett ”studentanställningsavtal”, och ett arbetstillstånd av typ C. Annars kan du arbeta under officiella universitetshelger utan att behöva ett belgiskt arbetstillstånd.

Timmar per vecka

20

Varför behöver du den här typen av visum?

Din visumansökan kan avslås om du har tidigare kriminell historia eller om du har utvisats från EU. En annan anledning till avslag är om dina dokument som bevisar att du kommer att vara student saknas eller inte är fullständiga.