Keystone logo
Polen

Studera Master i Polen 2024

Studera i Polen

Polen ligger i centrum av Europa och har gränser mot Östersjön, Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ukraina, Vitryssland, Litauen och Ryssland. De flesta av landet är platt, men två bergskedjor ligger i söder. Polen är hem för spektakulära naturen och vacker arkitektur som inkluderar slott, palats, träkyrkor och moderna sportarenor. Polsk valuta använder zlotyn, förkortat PLN.


Klimat i Polen

Tack vare sitt centrala läge, har Polen varma somrar och mycket kalla vintrar som innehåller tung snö. Sommartemperaturer i större delen av landet från 20 till 30 grader C. Genomsnittlig vintern temperaturen varierar mellan 3 grader C i nordväst till -8 grader C i nordost.

Kultur

Majoriteten av den polska befolkningen bor i tätorter och polska seder och traditioner är en blandning av både östra och västra kultur.Nästan 300 konst festivaler äger rum i landet varje år, inklusive teater, film och musik, speciellt jazzmusik. Polacker är mycket vänliga och måltider anses firandet. Polska rätter har ett brett utbud av grönsaker, potatis och kött.

LEVNADSKOSTNADER

Kostnaden för att bo i Polen är relativt låg, ca 1200-2500 PLN (ca € 300-600) per månad, exklusive undervisning. Studentbostäderna kostar ca 400-600 PLN och delade lägenheter kör 1000-1600 PLN per månad.

Ändra valuta

Grundläggande månatlig levnadskostnad

 • Hyr i delad lägenhet

  363
 • Andel av verktyg

  79
 • Internetabonnemang

  13
 • Lokal transport

  27

Prov livsstil kostnad

 • Snabbmatskombo

  7
 • Biobiljett

  6
 • Pint lokalt öl

  3

Om Polen

Högre utbildning i Polen

Den moderna polska systemet för högre utbildning använder standard tre stadier av examina: kandidatexamen, magister-och doktorsexamen. Magisterexamina delas ut som Master of Arts (MA), Master of Science (MSc), eller Magister. Det finns också flera likvärdiga masterutbildningar, inklusive Master of Art, Mästare Engineer, och Master Engineer Arkitekt. Alla institutioner för högre utbildning i Polen använder det europeiska systemet för överföring av studiemeriter (ECTS).

Lärosäten i Polen är indelade i universitets-typ och icke-universitetet-typ. University-typ kurser på avancerad nivå är mer teoretisk, och utexaminerade tilldelas ett "slutbetyg enhetliga master-nivå studier." Icke-universitetet-typ kurser anses vara "kompletterande" kurser som har mer praktisk tillämpning, och studenter får ett "slutbetyg kompletterande Magister-nivå studier."

Varför studera i Polen?

Institutioner för högre utbildning i Polen erbjuder mer än 200 magisterprogram på engelska. Program finns i ett brett spektrum av vetenskapliga discipliner, som jordbruks-vetenskap, konst, teknik, affärer, språk, naturvetenskap och samhällsvetenskap. De mest populära disciplinerna är ingenjörskonst (nästan 70 program) och företag (nästan 50 program). Vissa program finns på tyska.

Polska institutioner är väl betraktas hela världen för både utbildning och forskning. Två polska institutioner, Jagellonska universitet och universitetet i Warszawa, är bland de bästa 400 World Universities som betygsatt av Times Higher Education World University betyg .

Universitet

Polen har cirka 500 universitet och andra institutioner för högre utbildning. Ungefär en tredjedel av lärosätena är offentliga och de resterande två tredjedelar är privata. Polen välkomnar internationella studenter och har kraftigt ökat antalet utländska studenter under de senaste åren. Under 2012 värd landet mer än 24.000 internationella studenter från 141 länder, med det största antalet som kommer från Ukraina, Vitryssland, Norge och USA. De flesta utländska studenter i Polen studie nationalekonomi, företagsekonomi, medicin och teknik.

Högskolorna i Polen tenderar att specialisera sig och är uppdelade i en mängd olika kategorier, bland annat: universitet, tekniska universitetet, akademin för jordbruket, akademi i nationalekonomi och så vidare. Sammanlagt finns 15 olika typer av institut.

Undervisning och programtid

Polska studerande heltid program får gratis undervisning vid statliga institutioner. Vissa utländska studenter kan också studera utan kostnad, men måste alla andra betala kursavgifter på € 2.000 per år för masterprogram.

Masterprogram normalt varar 1,5 till 2 år, dock kan MSc grader kräver 2,5 års studier utöver kandidatexamen. Förutom kurser måste studenterna i de flesta discipliner slutföra ett examensarbete eller projekt och försvara det innan de får magisterexamen.

Läsåret

Läsåret har två terminer, vardera avslutas med en tentamen period. Höstterminen löper från oktober till mitten av februari och vårterminen löper från mitten av februari till juni.

Post-Graduate Möjligheter

EU-medborgare kan fungera för alla företag i Polen efter examen utan arbetstillstånd. Icke-EU-studenter kan söka arbete och när de erbjuds ett jobb, kan ansöka om arbetstillstånd. Tre kategorier av anställning behöver inte arbetstillstånd: universitetslärare, VD för en polsk enhet av ett multinationellt företag, och tryck korrespondent.

Akademiker i masterprogram i Polen kan också vara för forskarutbildning och forskning om de tas upp till ett akademiskt program.

Visum

Studenter från EU / EES-länder behöver inte visum, men de behöver ett tillfälligt uppehållstillstånd. Non-EU/EEA elever måste ha ett studentvisum, som kan erhållas från den polska ambassaden eller konsulatet i hemlandet.Dock är detta visum bara bra för tre månader, så att eleverna kräver en längre vistelse måste ansöka om uppehållstillstånd som täcker längden på sina studier. Eleverna bör kontakta Internationella relationer vid sitt universitet för att få hjälp med att få uppehållstillståndet.

Sjukförsäkring

Sjukförsäkring krävs för alla elever. EU-studenter kan använda sitt europeiska sjukförsäkringskort för att få sjukvård. Polen har också bilaterala avtal med Storbritannien, Sverige och Slovakien, vilket ger dessa medborgare att få gratis sjukvård.

Studenter från non-EU/EEA länderna bör köpa sjukförsäkring i sitt hemland eller omedelbart efter ankomsten i Polen. Om eleverna inte har sjukförsäkring, kommer de att betala för sjukvård.

Tips

Polen tar stor stolthet i det polska språket, samt kurser för att studera polska i landet i överflöd. Studenter som inte redan behärskar polska bör överväga att komplettera sina studier med språkundervisning, särskilt om de överväger arbetstillfällen i Polen efter examen. Många kurser i Polen är riktade till nybörjare och undervisas under sommarmånaderna eller ens på nätet. Specialiserade klasser fokuserade på polska för verksamheten finns också tillgängliga.

Visa krav

 • C-visum - ett kortvarigt Schengenvisum.
 • D-visum - ett långsiktigt nationellt visum utfärdat i upp till ett år.

Vilken typ av visum behöver du?

Visa namn

C-visum; visum av D-typ

Pris och valuta

USD 160

Ansökningsavgiften för studentvisum till Polen är cirka 160 dollar. Avgifterna kan komma att ändras.

Vem kan ansöka om visum?

Studenter från EU-länder behöver inte visum för att studera i Polen. i alla fall, när du har anlänt till Polen, du behöver ansöka om ett tillfälligt studievisum på det lokala Voivodkontoret.

Studenter utanför Europeiska unionen måste vanligtvis ansöka om studentvisum innan de reser in i Polen. Det finns dock ett antal länder som är fria från detta krav. Du kan kontrollera om ditt land finns med på listan här: http://www.msz.gov.pl

Var kan du göra ansökan?

Polens ambassad eller konsulat

Du bör ansöka om studentvisum vid den polska ambassaden eller konsulatet i ditt nuvarande hemland.

Hemsida:

Hur gör man ansökan?

När du har fått antagning till ditt valda universitet skickar de rätt dokument som du kommer att använda för att få ditt studentvisum. Du bör ansöka om studentvisum på din närmaste polska ambassad eller konsulat. Det här är de dokument som du vanligtvis kan bli ombedd att tillhandahålla:

 • En undertecknad och fullständig visumansökan från Polen för studenter.
 • Pass som måste vara giltigt i minst tre månader efter att du planerar att lämna Polen.
 • Fotokopia av nationellt ID-kort.
 • Officiellt brev från universitetet eller högskolan i Polen där du planerar att studera.
 • Ett kort CV eller CV.
 • Alla dina tidigare certifikat och examensbevis.
 • Bevis på att du har kunskaper i det språk du vill studera på.
 • Bevis på att du är tillräckligt ekonomiskt stark för att bära dina utbildnings- och levnadskostnader i Polen.
 • Sjukförsäkringsbevis som accepteras i Europa.
 • Två passstora foton.
 • Betala visumansökningsavgiften
 • Bevis på boende i Polen.

Alla studenter måste legalisera sin vistelse i Polen genom att ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd. Detta måste göras en kort tid efter ankomsten till Polen. Universitet hjälper dig med ansökningsförfarandena. Ett tillfälligt uppehållstillstånd ger dig rätt att stanna och arbeta i Polen.

När ska du ansöka?

Det kan vanligtvis ta runt 15 dagar för att behandla din studentvisumansökan. Behandlingstiderna varierar dock beroende på land och vilken typ av visum du ansöker om. Se till att ansöka så snart som möjligt.

Längden på studentvisumet beror på längden på din kurs.

Behandlingstid

15 Days

Arbetsmöjligheter

Internationella studenter har rätt att arbeta medan de studerar i Polen så länge de är inskrivna i en utbildningsinstitution. 20 timmars arbete är tillåtet under studier, samt 3 månaders heltidsarbete under semestern. Heltidsarbete är tillåtet för innehavare av uppehållskort.

Timmar per vecka

20

Varför behöver du den här typen av visum?

Din visumansökan kan avvisas om du inte kan visa bevis på nödvändiga medel, eller om du tillhandahåller felaktiga eller ofullständiga dokument.