Keystone logo
Sverige

Studera Master i Sverige 2024

Studera i Sverige

Sverige ligger i norra Europa och gränsar till Finland, Norge och Östersjön och Nordsjön. Sverige är känt för litteratur, film, mode och en universell vårdsystem. Medellivslängden för kvinnor är 83,5 år och för män 79,5 år, vilket är bland de längsta i världen. Stora industrier inkluderar timmer, järnmalm, telekommunikation, bilar, och läkemedel.

Klimat i Sverige

Sverige har ett relativt milt klimat. I Stockholm är det genomsnittliga januari temperaturen ca -3 grader C och den genomsnittliga juli temperaturen är en cool 17 grader C. Även Stockholm får endast ca 6 timmar av dagsljus i januari, 18 timmars dagar är normalt på sommaren.

Kultur

Svensk kultur kretsar kring årstiderna.Svenskar har en mycket aktiv livsstil och tillbringa dagtid på sommaren deltar i utomhussporter, utomhusscener och musikfestivaler. Mörka kvällar på vintern lockar folk till inomhusaktiviteter såsom filmer. Svenskarna är också känd för att främja hållbara livsstilar, med tonvikt på ekologisk mat, ekologiska kläder, återvinning, avfallshantering och energihushållning.

LEVNADSKOSTNADER

Minsta månatliga utgifter för en student (exklusive undervisning och avgifter) kommer att vara cirka 7000 kronor (ca 700 euro), främst för mat och logi. Studenter är skyldiga att visa att det svenska Migrationsverket att de har tillräckliga medel för att leva i Sverige. Aktuella belopp per månad för tio månader varje år är SEK 7.300 för studenten, 3500 kr för en make, och 2.100 för varje barn. Dessa belopp kan sänkas för studenter som kan visa att de har gratis boende.Studenter är också tillåtet att arbeta medan de går i skolan.

Ändra valuta

Grundläggande månatlig levnadskostnad

 • Hyr i delad lägenhet

  428
 • Andel av verktyg

  30
 • Internetabonnemang

  28
 • Lokal transport

  74

Prov livsstil kostnad

 • Snabbmatskombo

  8
 • Biobiljett

  13
 • Pint lokalt öl

  6

Om Sverige

Högre utbildning i Sverige

Sverige är världsledande inom högre utbildning, med tre skolor i topp 100 i världen under 2010, som rankas av den Academic Ranking of World Universities . Det finns tre nivåer av högre utbildning - kandidat-, magister-och doktorsexamen eller forskning. De svenska statliga medel cirka 80 procent av kostnaden för högre utbildning.

Varför studera i Sverige?

Omkring 600 masterprogram ges på engelska och cirka 30.000 internationella studenter studerar för närvarande i Sverige.

Svenska universitet uppmuntrar kreativitet, personliga initiativ och självständigt tänkande. Den akademiska miljön är avslappnad, med informella relationer mellan studenter och lärare. Eleverna arbetar ofta i små grupper och spendera mindre tid med instruktörer.Dessutom, för många magisterexamen program partner med näringslivet ger verkliga upplevelser som utökar akademiska studier.

Universitet

Sverige har 14 statliga universitet och 20 offentliga högskolor, liksom flera oberoende institutioner som Handelshögskolan i Stockholm. Det finns många specialiserade skolor, som Royal Institute of Arts och Kungliga Tekniska Högskolan.

Undervisning och programtid

Svensk, schweizisk, EU / EES och utbytesstudenter betalar ingen terminsavgift. År 2011 började universiteten laddning undervisning för studenter från andra länder. Varje institution bestämmer sin egen undervisning, cirka 80.000 kronor till 140.000 per år. Masterutbildning inom konsten kan vara mycket högre.

Den svenska regeringen har instiftat två stipendieprogram för studenter som behöver ekonomiskt bistånd.Ett program är för studenter från utvecklingsländer och omfattar både undervisning och uppehälle. Det andra programmet är för andra non-EU/EEA studenter och täcker endast undervisning.

Ett år av heltidsstudier motsvarar 60 timmar kredit kompatibla med European Credit Transfer System (ECTS). Det finns två alternativ för en magisterexamen:

Ett. Den "masterexamen", vilket kräver 2 år och 120 högskolepoäng, graden kan endast utfärdas av forskningsuniversitet och institutioner.
2. Den "Magisterexamen", vilket kräver endast 1-års och 60 högskolepoäng, graden kan utfärdas av alla lärosäten.

Program längd beror på akademisk disciplin och den institution som erbjuder examen.

Läsåret

Läsåret består av två terminer, vardera ca 20 veckor lång.Höstterminen löper från slutet av augusti till mitten av januari och vårterminen löper från mitten av januari till juni.

Post-Graduate Möjligheter

Företagen värdesätter nytänkande, praktisk erfarenhet och samarbetsförmåga som utexaminerade från svenska institutioner besitter. Internationella studenter är välkomna att stanna kvar i Sverige efter examen om de kan hitta arbete, särskilt i områden där brist på arbetskraft förekommer som teknik och redovisning.

Visum

De flesta non-EU/EEA studenter som planerar att stanna mer än tre månader måste erhålla ett uppehållstillstånd innan de anländer till Sverige. Uppehållstillståndet kostar 1.000 kronor och är inte återbetalningsbar, dessutom bör eleverna inte ansöka om tillstånd förrän de har godkänts för heltidsstudier och betalt för sin första mandatperiod.Studenter som planerar vistelser på mindre än tre månader behöver bara ett visum. Särskilda krav kan variera från land till land.

Icke-nordiska EU / EES-studenter får vistas i Sverige mer än tre månader utan uppehållstillstånd, men måste registrera sig hos Migrationsverket senast tre månader efter ankomsten och visa bevis på högskolestudier, sjukförsäkring och uppehälle.

Sjukförsäkring

Nordic, EU / EES och Schweiz studenter måste registrera sig för sjukförsäkring i sitt hemland och få ett europeiskt sjukförsäkringskort. Sverige har också ömsesidiga medicinska fördelar med vissa länder, så att eleverna bör kontrollera om de uppfyller kraven för denna förmån innan de söker andra försäkringar.

Studenter från andra länder är berättigade till svenska hälsofördelar om de vistas i Sverige mer än ett år för att studera.Denna förmån är inte automatisk, studenter måste registrera sig hos sin lokala skattekontor och fördelen kan ta flera månader att fastställa. Studenter som bor i mindre än ett år måste få en egen sjukförsäkring, men många universitet har låg kostnad för studenter.

Tips

Internationella studenter som behöver ett uppehållstillstånd bör planera sin vistelse i god tid, eftersom processen kan vara mycket tidskrävande.

Trots att Sverige är medlem i EU, använder landet fortfarande kronan (SEK) för valutan. Populära kreditkort som Visa, MasterCard och Eurocard är allmänt accepterade i hela landet.

Visa krav

 1. Visum för kortare vistelse - om du kommer till Sverige i mindre än tre månader.
 2. Långtidsvisum typ D (Uppehållstillstånd för studier) - om du planerar att stanna i Sverige längre än tre månader.

Vilken typ av visum behöver du?

Visa namn

Visum för kortare vistelse; Visum för längre vistelse typ D

Pris och valuta

SEK 1000

Ansökningsavgiften för studentvisum är för närvarande 1000 SEK.

Vem kan ansöka om visum?

Medborgare i EU/EEA/Nordiska län kan bo och studera i Sverige utan uppehållstillstånd eller visum.

Medborgare i Schweiz måste ansöka om visum om deras studier varar längre än tre månader. De kan dock påbörja sina studier omedelbart efter ankomsten till Sverige eller ansöka innan universitetets antagning meddelas.

Studenter som är medborgare i länder utanför EU eller EES och vill studera i Sverige behöver studentvisum eller uppehållstillstånd. Om du tänker stanna i Sverige i mindre än tre månader behöver du visum om du inte är medborgare i något av de länder som är undantagna från viseringskrav i Sverige. Om din studiekurs varar i mer än tre månader behöver du uppehållstillstånd för att komma in och studera i Sverige.

För att vara berättigad till uppehållstillstånd måste du ha antagits till heltidsstudier på ett program eller en kurs som kräver att du är närvarande vid universitetet eller högskolan.

Var kan du göra ansökan?

Online/Sveriges ambassad eller konsulat

När du har slutfört din visumansökan online, du måste boka tid hos den svenska ambassaden eller konsulatet för en intervju, att fotograferas och fingeravtryckas, och få ditt uppehållstillståndskort.

Hemsida:https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden.html

Hur gör man ansökan?

För att ansöka om uppehållstillstånd för studier måste du

 • Betala din första avbetalning av studieavgift.
 • Förbered din stödjande dokumentation. Detta inkluderar kopior av ditt pass och antagningsbrev samt bevis på att du kan försörja dig själv ekonomiskt under din tid som student i Sverige. Om du bor i Sverige i mindre än ett år behöver du också bevis på omfattande sjukförsäkring.
 • Skicka in onlineansökan.
 • Betala ansökningsavgiften.

Du hittar en fullständig översikt över den nödvändiga dokumentationen här: https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden/Universities-and-university-college.html

När ska du ansöka?

Eftersom ansökningsprocessen för uppehållstillstånd kan vara lång bör du ansöka så snart du har fått din anmälan om antagning. Den nuvarande väntetiden för uppehållstillstånd för studier är tre månader eller mer, så var noga med att skicka in din ansökan så snart som möjligt efter att du betalat din första studieavgift. En pappersansökan tar mycket längre tid än en onlineapplikation, så ansök online om möjligt.

Visum och uppehållstillstånd för internationella studenter i Sverige beror på hur länge din studietid är.

Behandlingstid

3 Months

Arbetsmöjligheter

Som EU-medborgare har du rätt att arbeta i Sverige utan arbetstillstånd.

Icke-EU/EES-medborgare kommer att behöva ett arbetstillstånd. Arbetsgivaren i Sverige ansöker om arbetstillstånd för din räkning.

Du får arbeta utan timbegränsningar, men du rekommenderas att inte försumma dina studier. Du måste bevisa att du har gjort studieframsteg och visa tillfredsställande akademiska resultat.

Timmar per vecka

0

Varför behöver du den här typen av visum?

Din visumansökan kan avvisas om du inte kan visa bevis på nödvändiga medel, eller om du tillhandahåller felaktiga eller ofullständiga dokument.