Keystone logo
Academy of Fine Arts, Katowice

Academy of Fine Arts, Katowice

Academy of Fine Arts, Katowice

Introduktion

Om Akademin för konst i Katowice

Vi är konstnärer, designers och forskare. Konsthögskolan i Katowice är en mötesplats, ett fält för utbyte av idéer kring aktivt deltagande i kultur, kritisk uppfattning och social förändring.

Vi skapar en mångsidig grupp av människor som inte vill vara neutrala. Neutral är inte naturlig.

Från traditionen där vi fungerar fungerar vi på arbetsetiken och förmågan att förstå omvandlingens natur.

siffror:

 • 70 års existens
 • 17 år av självständighet
 • 2 fakulteter
 • 4 studieområden
 • 526 studenter
 • 28 doktorander
 • 134 lärare
 • 212 anställda totalt
 • 1 campus: 3 byggnader
 • Total yta på 21.141,60 m2

Historia

Konsthögskolan i Katowice har varit en oberoende statlig institution för högre utbildning sedan 2001.

Skolan grundades som en filial av en Wrocław-institution 1947 och fungerade senare som en del av Polens äldsta konstuniversitet i Kraków.
Viktigast, under skolans tillväxt har vi framgångsrikt bevarat sin intima atmosfär, utvecklat en studentfokuserad utbildningsform och definierad konst och design som de viktigaste forskningsområdena.

År 2017 meddelade Vetenskapsministeriet och Högskoleverket resultatet av polska akademiska skolans utvärderingsresultat. Vår fakultet är rankad A, och fakulteten för design A. Ingen annan konstskola i Polen har rankats så högt.

Priscilla Du Preez / Unsplash

114334_photo-1523240795612-9a054b0db644.jpg

Campus

ASP-campus är ett synligt tecken på vår integration.

Den äldsta av de 3 byggnaderna - en ikon för modernistisk arkitektur - är för närvarande platsen för universitetets myndigheter, administration och designfakultet. Grafiska konsterna och grafiska designen är inrymda i en anpassad militärbaracksbyggnad och är kopplade till en modern byggnad som ligger mellan dem, utformad som en utbildningsplats och plats för kulturella aktiviteter. Här hittar du avdelningen för målning och studior tillgängliga för alla studenter: målning, ritning, skulptur, filmstudio, föreläsning och datorverkstäder, laboratorier för produktion av rörliga bilder, modellering och rum för rumsliga aktiviteter, vilket också är ett utställningsutrymme för storformatverk, bibliotek, auditorium och biografrum, restaurang och en butik med konsttillbehör.

Akademiens Rondo Sztuki-galleri ligger i centrum av Katowice.

Katowice

Katowice genomgår en omdefinieringsprocess: från ett centrum av tung industri blir det en plats för kulturella evenemang, kongresser och affärsmöten.

Övergången representeras av Kulturzonen, som skapades på platsen för den tidigare Katowice-kolgruvan och bestod av Silesian Museum, National Symphonic Orchestra of the Polish Radio och International Congress Centre.

Katowice stadsbild är en rumslig kollage: familjehus (gamla flerfamiljshus för kolgruvarbetare), modernistiska kvarter och ikoner för samtida arkitektur illustrerar alla stadens dynamiskt föränderliga historia och dess mångfald - dess lokala bilagor och globala ambitioner.

Under 2015 blev Katowice en UNESCO Creative City som Music City, värd för elektroniska och alternativa musikfestivaler: Festival Tauron Nowa Muzyka, OFF Festival, Rawa Blues Festival. Staden har varit hemma för kända musiker och artister: Wojciech Kilar, Henryk Mikołaj Górecki, Hans Bellmer, Konrad Swinarski.

Katowice är också platsen för stora internationella evenemang, bland annat FN: s klimattoppmöte 2018 (COP24).

Platser

 • Katowice

  Raciborska,37, 40-074, Katowice

Frågor