
Civilingenjörsexamen i bioteknik och kemiteknik
Aarhus, Danmark
VARAKTIGHET
4 Semesters
SPRÅK
Engelsk
TEMPO
Heltid
ANSÖKNINGSTIDEN
Sista ansökningsdag för begäran
TIDIGASTE STARTDATUM
Aug 2025
STUDIEAVGIFTER
EUR 16 300 / per year *
STUDIEFORMAT
På Campus
* för studenter utanför EU/EES
Introduktion
Att utveckla och optimera kemiska och biotekniska processer spelar en nyckelroll i det moderna samhället. Man förutspår att framtidens industri kommer att kännetecknas av en produktion som är miljöriktig och energieffektiv.
Under det första året av examensprogrammet baseras inlärningen huvudsakligen på föreläsningar och teoretiska övningar. Det andra året består främst av projektarbete, där studenterna arbetar nära företag. En student som är hungrig på mer har möjlighet att fortsätta som doktorand. Här lägger studenten till tre extra år till sina studier och arbetar mer självständigt med att lösa konkreta problem. Detta kan också ske i form av en industridoktorand.
Välja din specialisering
Temat för examensprogrammet är utveckling och optimering av processer inom den kemiska och bioteknologiska industrin och inom miljösektorn. Om du har en teknisk bakgrund inom kemi och väljer att fortsätta med denna specialisering på MSc-nivå, kommer du att kunna arbeta med så olika områden som livsmedel, polymerkemi, membran- och separationsteknik.
Om du däremot har en bakgrund inom bioteknik kan du välja denna specialisering för att få möjlighet att arbeta inom områden som utveckling av enzymer och proteiner för användning inom "grön" produktion, lipidteknik och medicinsk bioteknik.
Att omsätta forskning i praktiken
Undervisningen vid Aarhus universitet påverkas i hög grad av den forskning som bedrivs här, eftersom föreläsarna är aktiva forskare. Som ingenjörsstudent har du utmärkta möjligheter att arbeta med forskare i laboratoriet, eller så kan du slutföra ett projekt i samarbete med ett privat företag.
Forskning vid institutionen
På institutionen för biologisk och kemisk teknik vid Aarhus universitet skapar vi hållbara, tekniska lösningar på några av de största utmaningarna som företag och samhälle står inför genom forskning och utveckling.
Behörighetskrav
Följande kandidatexamina ger behörighet att antas till civilingenjörsprogrammet i bioteknik och kemiteknik om matematiska kunskaper på kandidatnivå i omfattning och innehåll motsvarande minst 20 ECTS i kalkyl, linjär algebra, sannolikhetsteori och statistik, jämnt fördelade, kan dokumenteras.
- En Bachelor of Science-examen i kemiteknik eller bioteknik från ett danskt universitet.
- En Bachelor of Engineering-examen i kemiteknik eller bioteknik från ett danskt universitet eller teknisk högskola om antingen 1) 15 ECTS i kemi, 30 ECTS i bioteknik, molekylärbiologi eller liknande, och 15 ECTS i teknikrelaterade kurser kan dokumenteras, eller 2) 40 ECTS i kemi, samt 20 ECTS i teknikrelaterade kurser, kan dokumenteras.
- En kandidatexamen kan ge tillträde till högskoleingenjörsprogrammet om antingen 1) 15 ECTS i kemi, 30 ECTS i bioteknik, molekylärbiologi eller liknande, samt 15 ECTS i teknikrelaterade kurser kan dokumenteras eller 2) 40 ECTS i kemi, samt 20 ECTS i teknikrelaterade kurser, kan dokumenteras, och de övergripande akademiska kraven för högskoleingenjörsprogrammet kan uppfyllas.
- Andra kvalifikationer kan ge tillträde till högskoleingenjörsprogrammet, förutsatt att universitetet bedömer att deras nivå, omfattning och innehåll motsvarar de examina som nämns ovan.
I samband med eventuell antagning kan ytterligare krav komma att ställas på utbildningens sammansättning.
Krav på språk
För att kvalificera dig för antagning till engelskspråkiga program måste du dokumentera kunskaper i engelska som motsvarar en "engelska B-nivå" i den danska gymnasieskolan (dansk gymnasienivå).
Begränsat intag från sommarantagningen 2025
Från och med sommarinträdet 2025 kommer följande att gälla. Masterprogrammet antar endast ett begränsat antal studenter varje år, att uppfylla antagningskraven garanterar inte i sig antagning till programmet.
Tilldelningen av studieplatser baseras på en samlad bedömning och tillgången på studieplatser inom inriktningarna bioteknik och kemiteknik. Vid utvärderingen av kvalificerade sökande bedömer antagningskommittén sökande på grundval av följande kriterier:
Akademisk bakgrund
- Övergripande betygsnivå - Kandidatexamen
- Betyg från relevanta kurser*
- Relevanta kurser* (mätt i credit units) som ingår i din kandidatexamen
* Relevanta kurser inkluderar kärnkurser inom ämnesområdena matematik, kemi, teknikrelaterade kurser och (endast för inriktningen bioteknik) bioteknik och molekylärbiologi.
Observera att betyg som erhållits efter ansökningstillfället inte kan inkluderas i bedömningen av betygsnivå.
Antagningsnämnden bedömer varje sökande utifrån de uppgifter som framgår av examensbevis, betyg och kursbeskrivningar.
Programmets struktur
Masterprogrammet i kemi och bioteknik omfattar 120 ECTS-poäng och består huvudsakligen av ämnen inom de kemiska och tekniska studieområdena. Du specialiserar dig genom att delta i kursaktiviteter och projekt och genom att skriva ett examensarbete. Du strukturerar ditt eget individuella studieprogram med hjälp av en forskare genom att välja kurser från kurskatalogen. Ditt program baseras på dina akademiska kvalifikationer och intressen och de ämnen du läste för din kandidatexamen. Planen måste godkännas av studienämnden innan du kan anmäla dig till tentamen. Undervisningen är uppdelad på två terminer per år.
Obligatoriska kurser Kemiteknik
Höst:
- Sensorer och processtyrning - 10 ECTS
- Transportfenomen - 5 ECTS
Vår:
- Tillämpad innovation inom teknik 5 ECTS
- Modern kemisk processteknik - 10 ECTS
Obligatoriska kurser Bioteknik
Höst:
- Bioteknik för lipider - 5 ECTS
- Protein- och kolhydratbioteknik - 10 ECTS
Vår:
- Tillämpad innovation inom teknik 5 ECTS
- Mikrobiell bioteknik - 5 ECTS
- Industriell biosepareringsteknik - 5 ECTS
1 termin
- Bioteknik för lipider (5 ECTS)
- Bioteknik för proteiner och kolhydrater (10 ECTS)
- Specialisering (15 ECTS)
2 terminer
- Tillämpad innovation inom teknik (5 ECTS)
- Mikrobiell bioteknik (5 ECTS)
- Industriell bioseparationsteknik (5 ECTS)
- Specialisering (15 ECTS)
3 terminer
Valbara kurser (30 ECTS)
4 terminer
Examensarbete i bioteknik och kemiteknik (30 ECTS)
Kompetensprofil
Med en masterexamen i bioteknik och kemiteknik har du följande kompetenser:
- Du behärskar uppgifterna för en civilingenjör och har en examen med starkt kemiinnehåll.
- Du kan självständigt planera, leda och genomföra projekt och tillämpa resultaten i vetenskapligt relevanta beslutsprocesser.
- Du kan bedöma tillämpligheten och lämpligheten av teoretiska, experimentella och praktiska metoder för analys och lösning av vetenskapliga frågor och problem.
- Du kan strukturera din egen kompetensutveckling självständigt och kritiskt.
- Du kan systematiskt och kritiskt sätta dig in i nya ämnesområden.
- Du kan kommunicera akademiska frågor och problem till både en vetenskaplig och en allmän publik.
- Ni kan samarbeta konstruktivt på vetenskaplig grund för att lösa ämnesrelaterade problem.
Jobbmöjligheter
Som civilingenjör i kemi och bioteknik kommer du att utveckla framtidens processer - processer som säkerställer att kemisk, bioteknisk och miljömässig kunskap hittar hållbara tillämpningar som gynnar samhället som helhet.
Aarhus universitet utbildar civilingenjörer för de regionala, nationella och internationella arbetsmarknaderna. De utexaminerade arbetar inom en rad olika områden och institutioner.
Utbildningen följs av en grupp bestående av medlemmar från kemiföretag som Aarhus Karlshamn, Cheminova, Dupont och Arla, vilka alla är intresserade av att anställa nyutexaminerade civilingenjörer inom kemi och bioteknik.