Master i global energiomställning och styrning Nice-Berlin
VARAKTIGHET
1 Years
SPRÅK
Engelsk
TEMPO
Heltid
ANSÖKNINGSTIDEN
30 Jun 2025
TIDIGASTE STARTDATUM
Oct 2025
STUDIEAVGIFTER
EUR 9 800 / per year *
STUDIEFORMAT
På Campus
* Inkluderar boende i Berlin, programrelaterade resekostnader och studieresor.
Introduktion
"Förstå komplexiteten i nuvarande energiomvandlingar i Europa och världen över"
The Master in Global Energy Transition and Governance riktar sig till studenter som har avslutat sina grundutbildningar. Målet är att ge studenterna en djup förståelse för komplexiteten i de nuvarande energiomvandlingarna i Europa och världen över. Programmet äger rum i Berlin och Nice, och erbjuder ett unikt, tvärvetenskapligt tillvägagångssätt som skiljer det från andra magisterkurser inom energistudier. Den analyserar kopplingarna mellan de olika nivåerna av energistyrning , från internationell till lokal nivå , och erbjuder problemfokuserat lärande vid korsningen av teori och praktik .
Ettårsprogrammet sträcker sig över tre terminer och äger rum på två studieplatser: Nice och Berlin .
Antagningar
Läroplan
Examen och erkännande
Studenter som framgångsrikt slutför programmet tilldelas två certifieringar i slutet av läsåret:
- Master in Energy Transition and Global Governance: Detta är examensbeviset för CIFE , som intygar att den akademiska läroplanen har slutförts framgångsrikt och som ger 60 ECTS-poäng på magisternivå.
- Examenskvalifikationen Chargé de Mission en Organisations Européennes et Internationales (Policy Officer i europeiska och internationella organisationer): Denna kvalifikation erkänns av den franska staten som en examen på masternivå (nivå 7 i European Qualifications Framework EQF).
Översikt över läsåret
Den första terminen (oktober-december) i Nice omfattar klasser om grunderna i de fyra energimodulerna: Internationella energikonflikter , Ekonomisk energistyrning och marknader , Ren energitransitioner i EU och Städer och medborgare i energiomställningen . Varje modul kompletteras med seminarier som behandlar aktuella energifrågor. En akademisk eller professionell expert bjuds in till varje evenemang.
För sin andra termin (januari-mars) flyttar studenterna till Berlin , där workshops erbjuds för de fyra modulerna. Varje modul anordnar en halvdagsworkshop med en expert. Studenterna förbereder workshops i grupparbete och levererar artiklar om teman kopplade till ämnet för seminariet (klimatförhandlingar, energibörs, EU:s sammankopplingars roll på den europeiska energimarknaden, EU-fonderna och den territoriella energipolitiken). För att bättre förstå de lokala energiutmaningarna inom ramen för det tyska energiövergångsfältet kommer besök också att organiseras i samarbete med lokala institutioner och företag. En annan fokus för denna termin kommer att läggas på metodikklasserna: en tillägnad forskning och masteruppsatsen, och den andra till projektledning.
Under denna termin kommer studenterna också att göra en studieresa till Bryssel för att besöka EU-institutioner och träffa experter inom energiområdet.
I april återvänder eleverna till Nice. Den tredje terminen (april-juni) syftar till att fördjupa sina kunskaper om de fyra energimodulerna. Särskilt fokus läggs på metodstöd för studenternas arbete med sitt examensarbete inklusive individuella möten med akademiska handledare. Under denna termin kommer ett simuleringsspel att göra det möjligt för deltagarna att testa sina förhandlingsförmåga.
Under denna termin kommer studenterna att avsluta sitt arbete med sitt examensarbete i nära kontakt med sina akademiska handledare. Examensarbetet kommer att levereras i mitten av juni och försvaras i slutet av juni.
Undervisningsmoduler
- Internationella energikonflikter
Denna modul ger den teoretiska kunskapen om de viktigaste internationella energirelaterade frågorna och konflikterna (resursförbannelse, neo-institutionalism, utvecklingspolitik, svaga/starka stater etc.).
Det ger också deltagarna konkreta exempel på uppkomsten och regleringen av energikonflikter över hela världen för att bättre analysera hur de utövar tryck på säkerheten och diversifieringen av energiförsörjningen. (8 ECTS)
- Ekonomisk energistyrning och marknader
Ekonomiska och marknadsmässiga grunder tillämpas på energisektorn för att förstå den nuvarande många nationella, regionala och lokala energin med låga koldioxidutsläpp Pathways i världen.
Modulen undersöker hur de olika marknaderna regleras och hur de påverkar övergångarna från fossila bränslen till förnybara energikällor. Det ekonomiska perspektivet kommer att belysa vilken roll liberalisering, privatisering och reglering av sektorn spelar. (8 ECTS)
- Ren energitransitioner i EU
Syftet med denna modul är att belysa EU:s prioriteringar och dess beslutsprocess angående omställning av ren energi i Europa, och på så sätt hjälpa till att förstå politiska ekonomifaktorer som både hämmar och påskyndar den. Samtidigt som den fokuserar på hur de olika EU-politikerna utmanar institutionella arkitekturer och flernivåstyrningssystem, ger modulen insikt i frågor som för närvarande står inför europeiska beslutsfattare, såsom social acceptans, hållbarheten hos förnybar energi samt snabba framsteg inom ren energiteknik. (8 ECTS)
- Städer och medborgare i energiomställningen
Deltagarna kommer att undersöka hur EU:s regioner och städer och mer generellt territorier utvecklar sin egen koldioxidsnåla strategi i korsvägen mellan många politikområden (bostäder, avfallshantering, transporter, bränslefattigdom, miljö och energi) och inom ramen för ett flernivåstyrningssystem.
Konkreta exempel på lokala och regionala strategier kommer att levereras för att analysera hävstången och hindren för mer decentralisering. (8 ECTS)
- Professionella färdigheter och metodik
Studenterna kommer att förvärva färdigheter i forskningsmetodik, energiprojektledning och utarbetande av energistrategier. De kommer konkret att experimentera med olika metodiska verktyg: för det första genom forskningsarbetet för sin avhandling och för det andra tack vare de metodologiska verktygen för projektledning. Eleverna kommer att vara involverade i en simulering där de kommer att behöva besluta om byggandet av en vindpark i ett territorium. I ett förhandlingsspel kommer deltagarna att behöva utarbeta en gemensam strategi i perspektivet av internationellt energisamarbete. (9 ECTS)
- Avhandling
För sin masteruppsats kommer deltagarna att utföra djupgående forskningsarbete om en energifråga, vald och utarbetad i regelbunden samordning med sin handledare. Examensarbetet kommer att kräva tillämpning av de metodiska verktyg som studenterna har förvärvat under programmet.
Det akademiska arbetet kommer att innebära fördjupad desk research, eventuella intervjuer med externa partners och skrivandet av en uppsats på cirka 17 000 ord (15 hp). Kandidaterna kommer att försvara sin avhandling i en muntlig tentamen. (4 ECTS)