Keystone logo
Jönköping University

Jönköping University

Jönköping University

Introduktion

Studera vid JU

Internationell profil

JU rankades nyligen bland de 25 bästa universiteten i världen inom studentmobilitet (U-Multirank, 2021) och är ett av de främsta universiteten i Skandinavien när det gäller internationellt studentutbyte - erbjuder stora möjligheter att studera utomlands under ett program. Vi erbjuder en verkligt mångkulturell miljö med 2 400 internationella studenter från cirka 120 länder. Cirka 50 % av studenterna och fakulteten vid vår handelshögskola är internationella.

Utbildning och forskning av hög kvalitet

Vår utbildning är forskningsbaserad vilket innebär att vi integrerar den senaste forskningen i vår undervisning. Vår handelshögskola, Jönkö ping International Business School, är rankad bland de 95 bästa handelshögskolorna i Europa av The Financial Times (FT 2021 och 2022) och vår masterexamen i management har rankats som topp 100 globalt (FT 2021,2022 och 2023). Vi tillhör också en utvald grupp av högsta handelshögskolor som har prestigefyllda dubbelackreditering från både EQUIS och AACSB. Läs mer om våra rankningar och ackrediteringar.

Ingenjörshögskolan är en av Sveriges största utbildare av ingenjörer och världsledande när det gäller forskning inom material och tillverkningsteknik. Skolan är ackrediterad av ACEEU International Accreditation (Accreditation Council for Entrepreneurial and Engaged Universities) och är medlem i Conceive Design Implement Operate CDIO Initiative. School of Education and Communication är en del av den globala rankningen av akademiska ämnen i kommunikation av Shanghai Ranking. School of Health and Welfare är ackrediterad av International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO).

Kombination av teori och praktik

Det råder en entreprenörsanda under hela utbildningen på JU och studenterna får möjlighet att öva på det de lär sig inom de flesta utbildningar genom företagsprojekt, case-tävlingar, praktik, grupparbeten och mycket mer. JU har 800 partnerföretag i samverkanssyfte.

anställbarhet

Ungefär 90 % av våra studenter får anställning inom två månader efter examen, en av de högsta siffrorna bland universiteten i Sverige.

Vad har Jönköping att erbjuda?

Jönkö ping är en vackert belägen stad, omgiven av sjöar med fantastisk utsikt över vattnet och en lång strand i centrum. Det är en stad med mycket att erbjuda - eleganta barer och restauranger, mysiga kaféer och shoppinggator teatrar och musikställen, och till och med ett stort köpcentrum med shopping, restauranger och mer. Det finns sjöar där du kan ro, paddla kajak och utöva andra vattensporter och många vackra parker och natur i närheten där du kan njuta av lite fritid.

En studentstad med ett fantastiskt läge

Jönköping rankades nyligen bland de 10 bästa studentstäderna i Sverige (Studentum.se, 2023). Staden ligger bra till i södra Sverige med goda förbindelser till de större städerna i norra Europa. JU:s campus ligger i hjärtat av staden, vilket gör det till en perfekt plats att ge sig ut och utforska.

Staden Dreamhack

Dreamhack är en av världens största LAN-fester och är ett bra exempel på den unga entreprenörsanda som har satt Jönkö ping på kartan. Den arrangeras två gånger om året i Jönkö ping och har lockat över 300 000 besökare till staden sedan 2001.

sporter

Sport är en stor sak här och det finns en enorm mängd idrottsföreningar och klubbar att gå med i och idrottsevenemang året runt att njuta av! Topp 5 saker att göra i Jönkö ping Anas- JU studentambassadör- listar sina topp 5 saker att göra i Jönkö ping, och det bästa - det är en serie! Se del ett här!

Ett nav för akademisk excellens och internationell framgång

JIBS utmärker sig inte bara för sina akademiska prestationer utan också för sin internationella profil. Skolan är globalt kopplad med starka band till det internationella näringslivet. Nästan hälften av personalen och 80 % av masterstudenterna har utländsk bakgrund, vilket bidrar till att förbereda akademiker för framgång på den internationella arbetsmarknaden.

JIBS får högt betyg på internationell mobilitet och andelen internationella fakulteter har gett JIBS topplaceringen i Skandinavien.

Antagningar

Behörighetskrav för grundutbildning

Alla studenter ska uppfylla de allmänna och specifika behörighetskraven för det program de söker till. För grund-/kandidatstudier görs urvalet utifrån gymnasie-/gymnasieresultat.

Behörighetskrav inkluderar

 • En gymnasieexamen som ger studenten rätt till universitetsstudier i sitt hemland.
 • Utskrifter av genomförda kurser och betyg OBS: Elever i sista året på gymnasiet/gymnasiet kan endast ansöka via vår lokala JU-antagning och endast om följande kriterier är uppfyllda: officiella terminsbetyg för alla gymnasieår inklusive andra- till sista terminen av det sista året kan lämnas in och det slutliga officiella diplomet/certifikatet kan presenteras vid introduktionsveckan i augusti.
 • Förutspådda betyg accepteras inte, med undantag för IB Diploma-studenter som får lämna in förutsagda betyg om terminsbetyg inte finns tillgängliga.
 • För kandidatprogram på handelshögskolan ska du ha
  • genomgått samhällskunskaps-, historia- eller geografikurser i gymnasiet/gymnasiet (motsvarande Samhällskunskap A på Svenska gymnasium).
  • Genomförda mattestudier på gymnasiet/gymnasiet (motsvarande Matematik 3b, 3c, eller Matematik C på Svenska gymnasiet) vilket ger dig kunskap att använda funktioner som logaritmer, exponentialer, polynom, och potensfunktioner. Vidare bör du vara bekant med begreppet derivator och kurvans lutning samt kunna formulera, analysera och lösa enkla matematiska modeller.
  • För vårt civilingenjörsprogram i Sustainable Supply Chain Management och för vårt kandidatprogram i protetik och ortotik är kraven på matematik och naturvetenskap högre än på andra program. Kontakta oss för mer specifik information relaterad till ditt land.
  • En kopia av ditt pass (EU/EES/Schweiziska medborgare kan lämna in en kopia av ett giltigt identitetskort som tydligt anger medborgarskap).
  • Motivationsbrev - Motivationsbrevet bör inte vara längre än 1000 ord. Arbetslivserfarenhet som relaterar till programmet anses vara en merit.

Behörighetskrav för masterprogrammen

Alla studenter ska uppfylla de allmänna och specifika behörighetskraven för det program de söker till.

Nödvändiga dokument

 • Kandidatexamen från ett erkänt universitet: Obs: Om du ännu inte har fått examensbeviset, men går ditt sista år, kan du skicka in dokumentation från ditt universitet som intygar att du är aktiv student under din sista termin. Handlingen ska vara utfärdad genom och bestyrkt av en representant för Akademiska registratorns kansli, Examinationskontoret eller motsvarande.
 • Utskrifter av genomförda kurser och betyg *
 • Kopia av ditt pass (EU/EES/Schweiziska medborgare kan lämna in en bestyrkt kopia av ett giltigt identitetskort som tydligt anger medborgarskap i stället för en passkopia).
 • Dessutom har varje program specifika förutsättningar. Kontrollera de specifika kraven för varje program (anges i avsnittet "Fakta" på varje programsida) innan du fyller i ditt ansökningsformulär.
 • Motivationsbrev- Motivationsbrevet bör inte vara längre än 1000 ord. Arbetslivserfarenhet som relaterar till programmet anses vara en merit.
 • Vi kräver ingen GMAT, GRE eller CFA, men ett bra betyg kan stärka din ansökan till vissa masterprogram vid Jönkö ping International Business School. Du är välkommen att skicka en bestyrkt kopia av ditt testresultat tillsammans med din ansökan.

Språkkrav

Alla sökande till program (och sommarkurser) ska uppfylla standardkraven på engelska som motsvarar Engelska 6 i det svenska gymnasiesystemet.

Alla kan uppfylla kravet genom att uppnå det erforderliga betyget på ett internationellt erkänt engelsktest. Även genomförda gymnasie- och universitetsstudier i vissa länder kan uppfylla kravet.

 • Godkända tester och minsta resultat krävs
 • Undantag från engelska provet

Visumkrav

Alla studenter bör ha ett giltigt pass under studietiden i Jönköping.

Om du behöver ett inresevisum beror på var du kommer ifrån. Listorna över länder vars invånare kräver visum finns på Regeringskansliet. Du bör också bekräfta eventuella visumkrav med det svenska konsulatet eller den ambassad som ansvarar för ditt hemland.

Stipendier och finansiering

Studenter antagna till JU kandidat- eller masterprogram har möjlighet att få stipendium och/eller ekonomiskt stöd. Nedan hittar du användbar information om de olika alternativen beroende på vilket land du kommer ifrån och programnivå.

JU-stipendium (alla länder utanför EU/EES)

Stipendier från Högskolan i Jönköping

Högskolan i Jönkö ping erbjuder stipendier på uppdrag av den svenska regeringen. Stipendierna, avsedda för studenter som betalar studieavgifter, kommer att täcka en procentandel av avgiften under programmets varaktighet. Stipendieansökan är öppen från det att programansökan öppnar i oktober till 15 april.

Svenska Institutets stipendier

Svenska Institutet (SI) är en offentlig myndighet som främjar intresse och förtroende för Sverige runt om i världen. SI arbetar inom områdena kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv för att stärka internationella relationer och utveckling.

Studenter med nationalitet från följande länder kan ansöka: Armenien, Azerbajdzjan, Bangladesh, Vitryssland, Bolivia, Brasilien, Kambodja, Kamerun, Colombia, Ecuador, Egypten, Etiopien, Gambia, Georgien, Ghana, Guatemala, Honduras, Indonesien, Jordanien, Kenya , Liberia, Malawi, Moldavien, Marocko, Myanmar (Burma), Nepal, Nigeria, Pakistan, Peru, Filippinerna, Rwanda, Sydafrika, Sri Lanka, Sudan, Tanzania, Tunisien, Uganda, Ukraina, Vietnam, Zambia, Zimbabwe.

Om du är intresserad av att ansöka om SI-stipendiet, följ stegen:

 • Ansök till ett JU Masterprogram vid JU genom den centrala ansökan "Universityadmissions" via länk extern länk, som öppnas i nytt fönster. senast den 15 januari 2024.

Du hittar information om våra masterprogram här.

 • Mellan den 9 och 28 februari 2024 ansök till Svenska Institutets stipendium via SI:s ansökningslänk extern länk, som öppnas i nytt fönster.
 • Om antagen till JU Masterprogrammet och beviljats SI-stipendiet kommer Svenska Institutet att informera dig om beviljade sökande den 25 april 2024.

Viktigt: Se till att inkludera alla begärda dokument i dina ansökningar och respektera tidsfristerna. Ofullständiga ansökningar och sena ansökningar kommer inte att beaktas.

Stipendierna samordnas av Svenska Institutet Extern länk som öppnas i nytt fönster. och kommer att täcka både levnadskostnader och studieavgifter.

JU erbjuder stipendier på uppdrag av den svenska regeringen. Stipendierna, avsedda för studenter som betalar studieavgifter, kommer att täcka en procentandel av avgiften. Ansökan om stipendium är öppen till 15 april.

För mer information, vänligen kontakta Jönköping University eller besök hemsidan.

Ranking

Jönköping International Business School befäster sin position som en ledande European Business School

Den 4 december publicerade Financial Times sin senaste rankning av de bästa europeiska handelshögskolorna. Genom att klättra ytterligare sex platser från förra årets ranking till 82:a plats bekräftade Jönköping International Business School (JIBS) återigen sin status av excellens bland de bästa europeiska handelshögskolorna.

Financial Times ranking Financial Times (FT) gör årliga rankningar av handelshögskolor och olika typer av affärsprogram. FT-rankingen är högt ansedd över hela världen och bygger på en rad data, inklusive information från tidigare akademiker.

Under 2021 och 2022 rankades JIBS bland de 95 bästa i FT:s European Business School.

Financial Times Ranking Masters in Management 2022 JIBS rankades också topp 100 i FT:s Masters in Management 2021, 2022 och 2023.

Utmärkelser och accolader

 • Rankad bland de 5 bästa studentstäderna i Sverige (Studentum.se, 2022)
 • Vinnare av 2021 års European "Access City Award" (Europeiska kommissionen)
 • Rankad som nummer 2 Sport City i Sverige (2020)
 • Bästa kommunen (friluftsliv, 2020)
 • Vä det finns en stadsstrand - utnämnd till en av världens bästa badplatser (CNN, 2020)
 • En av de hälsosammaste städerna i världen när det kommer till äldreomsorg (CNN, 2014)

Ackrediteringar

EFMD Equis-ackrediteradAACSB-ackrediterad

Campusliv och faciliteter

Universitetet har en nybyggd Campus Arena, för idrott, samt ett gym på campus med rabattmedlemskap för studenter. Vi har ett servicecenter öppet på campus för frågor samt ett karriärcenter, modernt bibliotek, grupprum, restauranger och caféer på campus.

Platser

 • Jönköping

  Jönköping International Business School P.O.B. 1026,

  • Gränna

   Bergsgatan 38, 563 32 , Gränna

  Frågor