Keystone logo
Julius Maximilians Universität Würzburg

Julius Maximilians Universität Würzburg

Julius Maximilians Universität Würzburg

Introduktion

foto med tillstånd Julius Maximilians Universität Würzburg

133816_university.jpg

Historia

Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU) , som grundades 1402, är ett av universiteten i den tyskspråkiga världen som har en lång och rik tradition. Många kända forskare och forskare har gjort sitt märke här, som Carl Siebold, Rudolf Virchow och Franz Brentano.

Hittills har 14 nobelpristagare gjort sin forskning här, inklusive Wilhelm Conrad Röntgen, som upptäckte röntgenstrålar i Würzburg. 1985 fick fysikern Klaus von Klitzing denna distinktion för sin upptäckt av kvant Hall-effekten. Harald zur Hausen fick Nobelpriset i medicin 2008 för att upptäcka att virus utlöser livmoderhalscancer.

Dessutom har elva forskare från universitetet i Würzburg fått ett Leibniz-pris - det mest prestigefyllda tyska forskningspriset.

Julius-Maximilians-Universität expanderar hela tiden: Sedan 1960-talet har den spridit sig ut på en kulle i stadens östra kant, kallad Hubland. Ett grönt campus har dykt upp där, som sammanför stora delar av vetenskap och humaniora. Detta är också hem till universitetsbiblioteket, kantinen och universitetsidrottsanläggningarna. 2011 utvidgades detta område med ytterligare 39 hektar, vilket erbjuder en enorm mängd utrymme för nya institutlokaler och seminarierum.

Syn

Nya studieprogram och tillströmningen av nya studenter fortsätter att stimulera tillväxten. Nya byggnader för Rudolf Virchow Center för experimentell biomedicin och universitetssjukhuset, en ny central föreläsningssal och seminariebyggnad för alla fakulteter, en vetenskapslaboratorium, en ny matsal och renovering av fakulteten för kemi och apotek visar alla att JMU går framåt.

Fakta och siffror

Mer än 28 000 studenter, inklusive cirka 2300 ungdomar från utlandet, är registrerade vid tio fakulteter. Dessa kan delas in i fyra huvudområden: humaniora, juridik och ekonomi, biovetenskap och naturvetenskap och teknik. Universitetet och dess sjukhus ger anställning för 10 000 personer. Cirka 3 000 är på den akademiska personalen, mer än 400 som professorer.

Fakulteter och centra

Fakulteterna

 • Katolsk teologi
 • Lag
 • Medicin
 • Konst, historiska, filologiska, kulturella och geografiska studier
 • Human Sciences
 • Biologi
 • Kemi och apotek
 • Matematik och datavetenskap
 • Fysik och astronomi
 • Företagsledning och ekonomi

Centrala vetenskapliga enheter

 • botanisk trädgård
 • Forskarskolor
 • Martin von Wagner Museum
 • Mineralogiskt museum
 • Rudolf Virchow Center
 • Forskningscenter för infektionssjukdomar
 • Professional School of Education
 • Center for Media Didactics
 • Psychological Counselling Center for Giftedness

Servicecenter

 • Universitetsbiblioteket
 • Informationsteknikcentrum
 • Centrum för idrott och idrott
 • Språkcenter

foto med tillstånd Julius Maximilians Universität Würzburg

133817_university_springtime.jpg

Studier

Studiemöjligheter

JMU erbjuder mer än 250 studieprogram. Bachelor- och masterstudierna inkluderar följande program:

Konstutbildning, Konsthistoria, Flyg- och rymdteknologi, Biokemi, Biologi, Biomedicin, Företagsekonomi, Företagsinformationsteknik, Företagsmatematik, Katolsk teologi, Kemi, Klassiska studier, Beräkningsmatematik, Datorvetenskap, Kulturlandskap, Digital humaniora, Utbildning, Engelska / amerikanska studier, europeisk etnologi / etniska studier, evangelisk teologi, livsmedelskemi, funktionella material, geografi, tyska studier, historia, mänskliga faktorer i datorsystem, indologi / sydasiatiska studier, livsvetenskap, lingvistik, matematisk fysik, matematik, media Kommunikation, moderna kinesiska / kinesiska studier, museologi, musikundervisning, musikologi, nanostrukturteknik, filosofi, filosofi och religion, fysik, politiska och sociala studier, privaträtt, psykologi, allmän rätt, romansk språk och litteratur, ryska språk och kultur, vetenskap och teknik, specialundervisning och idrottsvetenskap. Program i medicin, tandvård, farmaci, lag, och lärarutbildning i nästan alla typer av skolor kulminerar i den statliga tentamen.

Vidare utbildning

Utöver detta finns det parallella kurser och forskarutbildningar i experimentell medicin, europeisk rätt och andra studierektorer. Universitetet erbjuder också några vidareutbildningskurser, såsom psykologisk psykoterapi, inköp & leveranshantering och Executive Master of Business Integration (MBA). Centret för vidareutbildning samordnar deltidskurser för yrkesutövare som utvidgas kontinuerligt.

Doktorsexamen och doktorander

Som en viktig del i främjandet av unga talanger erbjuder JMU doktorsexamen inom alla studieområden, även inom tvärvetenskapliga områden, med intensiv handledning och kompletterande multidisciplinära kurser. University of Würzburg Graduate Schools för doktorander från alla discipliner inrättades för detta ändamål.

Forskning

Överst i Tyskland och världen

2018 har Julius-Maximilians-Universität Würzburg lyckats i tävlingen om de mest innovativa forskningskoncepten i Tyskland med sitt gemensamma förslag till Cluster of Excellence "Complexity and Topology in Quantum Materials", som drivs samarbete av fysikgrupper från JMU och TU Dresden.

Universitetet har många samarbetsforskningscentra, forskarskolor och forskargrupper som finansieras av den tyska forskningsstiftelsen (DFG). Dessa forskningsanläggningar på högsta nivå har säkrats för Würzburg trots hård konkurrens från andra högskolor.

Julius-Maximilians-Universität är bland de mest framgångsrika tyska institutionerna för högre utbildning. Detta kan tillskrivas dess högkalibre forskare och forskare såväl som dess tvärvetenskapliga forskningscentra, som har inrättats inom områdena medicin, vetenskap och humaniora.

Framgång i rankningar

Akademiska rangordningar fortsätter att bekräfta universitetets ledande position. I det totala resultatet av Shanghai-ranking 2018 är JMU ett av de 200 bästa universiteten i världen och i topp 14 i Tyskland; i Biomedicine har Shanghai Ranking placerat JMU bland de 100 ledande universiteten i världen i sin kategori "Biomedical Engineering".

Och den senaste Times Higher Education World University Ranking placerar universitetet i Würzburg på 159: e plats över hela världen bland de 1 258 universitet som utvärderas världen över.

Universitetssjukhuset

Utmärkt medicinsk vård och forskning på högsta nivå till fördel för patienter: Detta är mottoet för universitetssjukhuset. Vetenskap och behandling av patienter är så sammanflätade här att patienterna alltid drar nytta av de senaste standarderna inom medicinsk terapi.

Sjukhuset kom på 14: e av 1 100 sjukhus i hela Tyskland i FOKUS-ranking. 2017 Universitetssjukhuset tillhandahåller in-patientbehandling för cirka 62 000 personer och ser 261 000 out-patienter. Ett nytt Center for Operative Medicine (ZOM) öppnades på det utökade Medical Campus 2004. Detta följdes 2009 av det nya Center for Internal Medicine (ZIM). Under 2017 flyttade Comprehensive Heart Failure Center University Würzburg in i en ny forskningsbyggnad nära ZIM. Förberedelser pågår för fler nya byggnader.

Kosmopolitiskt och familjevänligt

Internationella band

Julius-Maximilians-Universität upprätthåller många partnerskap med universitet i Afrika, Amerika, Asien, Australien och Europa och stärker dessa relationer kontinuerligt. Dessutom finns det betydande relationer på institut och avdelningsnivå. Internationalisering är en högsta prioritet för JMU. Studenterna får olika möjligheter att bedriva några av sina studier utomlands. I gengäld har ungdomar från utländska partneruniversitet chansen att studera i Würzburg.

Alumni

Universitetets universitetsnätverk samlar en extremt mångfaldig blandning av människor. Medlemmarna har en mängd erfarenheter som gynnar både studenter och föreläsare.

Syftet med alumniarbetet är att behålla en sådan erfarenhet för universitetet och att göra det möjligt för våra alumner att delta i universitetslivet. Alla våra alumner, liksom alla våra nuvarande människor, är inbjudna att registrera sig i alumnerportalen på universitetets hemsida.

Familj och barn

JMU certifierades som ett familjevänligt universitet igen 2015. Det arbetar kontinuerligt för att förbättra balansen mellan studier eller karriär och familj. Universitetets familjetjänst ger råd och information om alla aspekter av denna fråga. Det hjälper till att ordna daghem och barnpassare och organiserar ett heldagsprogram för skolbarn under semestern. Det driver också en anläggning som ger kortvarig vård för spädbarn.

Universitet och industri

Universitetet är viktigt för näringslivet: som partner i applikationsorienterade forskningsprojekt och som en pedagog för morgondagens chefer. Universitetet har nära band mellan akademi och industri så att den senaste tekniken snabbt och direkt hittar sin väg från laboratoriet till näringslivet.

Universitetet skyddar uppfinningar och forskningsresultat med äganderätt och beviljar licenser. Och det ger stöd till sina forskare och forskare som vill starta ett eget företag.

foto med tillstånd Julius Maximilians Universität Würzburg

133818_campus.jpg

Campus

Ung och livlig

Universitetet och staden Würzburg har alltid varit nära kopplade. I en befolkning på cirka 125 000 säkerställer studenter från JMU, University of Applied Sciences och University of Music tillsammans med cirka 34 000 människor att Würzburg förblir ung och livlig. Würzburg ligger i ett kuperat vinodlingsområde som påminner om Medelhavsområdet. River Main rinner genom staden och ger en romantisk atmosfär till många av dess sevärdheter. Ta till exempel Old Main Bridge: de imponerande stenstatyerna, den vackra utsikten över fästningen och den historiska stadskärnan - allt detta ger en fantastisk atmosfär!

Liv längs floden

Många studentaktiviteter äger rum längs floden Main med sina strandpromenader, ängar och ölträdgårdar: upptäcker musiken och kulturen i vår närliggande kontinent på Main ängarna under Europas största Afrika-festival, vandrar barfota i sanden vid stadsstranden eller njuta av konserter och teaterföreställningar på en flytande scen under Würzburg Docks Festival - allt detta och mer erbjuds i Würzburg. En annan populär händelse är Mozart-festivalen, där "Serenade No. 13" uppträder i en avslappnad atmosfär i Court Garden of the Residence.

Om staden

Avstånden i centrum av Würzburg kan enkelt täckas till fots. Sportiga människor kan nå alla destinationer med cykel. Det saknas sportalternativ i staden; det finns cykel-, löpnings- och rullskridskor som leder längs floden Main eller genom vingårdarna. Universitetet erbjuder ett brett spektrum av sportaktiviteter, allt från capoeira till yoga.

Universitetets kulturella bidrag

JMU gynnar också kulturellt staden och regionen: konserter av Institutet för musikforskning eller utställningar på universitetets museer berikar den kulturella scenen. För allmänheten organiserar universitetet föreläsningar, läsningar och andra offentliga evenemang. Dessutom finns det laboratorier för skolelever, ett barns universitet, ett skoleleveruniversitet och studieprogram för äldre. Alla dessa evenemang i kombination med andra kulturella erbjudanden och fritidsanläggningar i Würzburg - teatrar, konserter, friluftsfestivaler och vinfestivaler - för att skapa en attraktiv miljö där man kan leva och arbeta.

foto med tillstånd Julius Maximilians Universität Würzburg

133815_Wurzburg.jpg

Ackrediteringar

EFMD Equis-ackrediteradAMBA-ackrediteradAACSB-ackrediterad

Platser

 • Würzburg

  Sanderring 2, D-97070, Würzburg

  Frågor