
Civilingenjör i ekologi och hållbar utveckling
Linköping, Sverige
VARAKTIGHET
4 Semesters
SPRÅK
Engelsk
TEMPO
Heltid
ANSÖKNINGSTIDEN
15 Jan 2026
TIDIGASTE STARTDATUM
Aug 2026
STUDIEAVGIFTER
SEK 252 000 *
STUDIEFORMAT
På Campus
* endast till studenter utanför EU, EES och Schweiz
Introduktion
Är du nyfiken på hur det är att studera på LiU? Häng med oss för en pratstund om hur det är att bo och studera på våra campus i Sverige. Vi erbjuder gratis webbseminarier och inspelningar för både blivande och antagna examensstudenter under hela året. Klicka här för att ta reda på mer!
Se webbinariet - november 2019
- Start : augusti 2022
- Studieort : Linköping
- Nivå : Avancerad nivå
I en värld som står inför komplexa miljöproblem är ekologisk förståelse och ett systemperspektiv grundläggande för att hitta hållbara lösningar. Om du är intresserad av natur och vill ta dig an globala utmaningar är detta program det rätta valet.
Genom att tillämpa ekologiska teorier och kvantitativa metoder kommer du att lära dig hur du identifierar växtförvaltningsstrategier för biologisk kontroll, utvärderar naturreservatens bevarandestatus och analyserar regionala ekosystemtjänster och hur de samspelar med sociala och ekonomiska system.
Kollaborativ forskning
Ekologikurser vid LiU har ett forskningsperspektiv och bygger på fall där du arbetar nära medstudenter, lärare och forskare i en samarbetsmiljö. Som student tar du del av framstående forskning inom till exempel naturvårdsekologi och hållbar utveckling. Du kommer att vässa dina färdigheter i experimentell design, teoretiskt tänkande, modellering, systemanalys och vetenskaplig kommunikation.
Praktik och ettårigt examensarbete
Under en sexveckors praktik och i ditt ettåriga examensarbete får du möjlighet att gå djupare in på dina intresseområden och att etablera ett professionellt nätverk för ditt framtida arbetsliv. Möjliga avhandlingsämnen inkluderar biologisk mångfald, arters interaktion i näringsnät och näringsämneskretslopp.
Kursplan
Ändamål
Masterprogrammet i ekologi och hållbar utveckling syftar till att ge studenterna de kunskaper, färdigheter och attityder som krävs för en professionell inom området eller för fortsatta forskarstudier. Programmet möter både nationella och internationella behov från universitet, näringsliv och samhället i stort. Utbildningen avser att ge fördjupade kunskaper i ekologi och dess tillämpningar inom naturvård och miljöförvaltning.
Studenter som tar examen från masterprogrammet i ekologi och hållbar utveckling ska:
- vara väl förberedd för avancerad vetenskaplig kommunikation med olika målgrupper.
- kunna bidra till en hållbar samhällsutveckling.
- vara väl förberedd för fortsatta forskarstudier, men också för avancerade tjänster på den nationella eller internationella arbetsmarknaden.
Syfte
Disciplinära kunskaper och resonemang
Utexaminerade från masterprogrammet i ekologi och hållbar utveckling visar teoretiska kunskaper och förståelse för ekologi, inklusive en bred kunskap om området och betydande fördjupade kunskaper inom vissa delar av området. De utexaminerade är också bekanta med aktuell forskning inom området.
Programmet bygger på en kandidatutbildning i biologi, där grundläggande kunskaper inom området har förvärvats. Förkunskapskravet omfattar minst 5 hp i ekologi.
Utexaminerade från masterprogrammet i ekologi och hållbar utveckling har skaffat sig avancerade kunskaper i ekologisk teori och analys. Den utexaminerade studenten vet också hur denna teori kan tillämpas inom t.ex. naturvård, biologisk skadedjursbekämpning och våtmarksdesign för vattenrening. Programmet omfattar aktuella teorier inom befolknings-, samhälle- och systemekologi i bred bemärkelse, men ger också fördjupade kunskaper inom vissa områden. En examen från masterprogrammet i ekologi och hållbar utveckling har fått:
- kunskaper i aktuella frågor inom miljö- och naturresursförvaltningsområdet
- förmåga att identifiera hur ekologisk kompetens kan användas för att bidra till utvecklingen av ett hållbart samhälle, inklusive hur man prioriterar mellan olika utvecklingsområden
- medvetenhet om aktuella ekologiska teorier
- förmåga att planera och genomföra ekologiska studier i fält och i laboratoriet
- förmåga att utvärdera och tolka data från miljöövervakningsprogram och experiment
- förmåga att utföra ekologiska riskbedömningar
- förmåga att använda matematiska och statistiska verktyg och modeller för att strukturera och analysera komplexa ekologiska problem, samt förtrogenhet med aktuell programvara för detta ändamål.
Masterprogrammet i ekologi och hållbar utveckling bedrivs i nära samarbete med starka forskningsmiljöer, vilket ger studenterna inblick i aktuell forskning och utveckling inom områdena ekologiska nätverk och artutrotning, smittspridning, livsmedelssäkerhet och recirkulering av näringsämnen. i det socioekologiska sammanhanget, biologisk mångfald, naturvård och landskapsekologi. Under examensarbetet kan studenten arbeta ett helt år med en forskargrupp, ett företag eller en myndighet för att bli mycket väl förtrogen med forskningsresultat inom något av områdena. Den utexaminerade studenten har även förmåga att utforma en vetenskaplig studie och är skicklig på att kritiskt läsa relevant forskningslitteratur.
Personliga och professionella färdigheter och egenskaper
Studenter som tagit examen från masterprogrammet i ekologi och hållbar utveckling har uppnått de individuella och professionella färdigheter och attityder som krävs för att kritiskt och systematiskt kunna integrera kunskap och att analysera och utvärdera komplexa frågeställningar även med begränsad information. Utexaminerade kan också ta ansvar i arbetet eller under forskarutbildningen gällande arbetsmoral, pålitlighet och respekt för andra yrkesverksammas expertis. Studenter från programmet kan göra relevanta bedömningar angående vetenskapliga, sociala och etiska aspekter.
Interpersonella färdigheter: Lagarbete och kommunikation
Studenter som tagit examen från masterprogrammet i ekologi och hållbar utveckling kan samarbeta med andra människor. Detta kräver förmågan att aktivt delta i ett projekt med utpekade roller, uppgifter och ansvar. Utexaminerade kan även initiera, planera, leda och utvärdera större projekt. Studenter som tagit examen från programmet är skickliga i skriftlig och muntlig kommunikation. Studenterna kan presentera information, problem och lösningar på ett strukturerat sätt med relevanta tekniker, på engelska eller på sitt modersmål, för olika målgrupper.
Planering, genomförande och presentation av forsknings- eller utvecklingsprojekt med hänsyn till vetenskapliga och samhälleliga behov och krav
Studenter som tagit examen från masterprogrammet i ekologi och hållbar utveckling ska ha kunskap om naturvetaren och naturvetenskapens roll i samhället. De utexaminerade förstår också de sociala och ekonomiska förhållandena inom området och i det anknutna forskningsområdet. De kan initiera, genomföra och presentera avancerade utvecklingsprojekt med etablerade metoder.
Undervisning och arbetssätt
Programmet omfattar fyra terminers heltidsstudier och leder till en Master of Science (120 hp) i biologi. Undervisningsspråket är engelska. De ingående kurserna finns i läroplanen. Kurser organiseras främst kring fallstudier som löses individuellt eller i grupp. Det handlar ofta om självständig planering av ett mer eller mindre omfattande uppdrag som ska redovisas muntligt eller skriftligt. Denna prestation kompletteras med obligatoriska laborationer, seminarier och fältstudier.
Examensarbetet utförs huvudsakligen under andra året och omfattar 30, 45 eller 60 högskolepoäng (motsvarande ECTS-poäng). Det innebär att studenten kan välja ett mindre omfattande examensarbete och kombinera detta med vidare kursstudier inom andra närliggande områden, eller mer fördjupade kurser inom samma område.
I läroplanen anges vilka kurser som är obligatoriska (m), valbara (e), eller frivilliga (v). Dessutom kunde notationen m/e hittas, vilket betyder att en av en grupp kurser bör väljas. Kurser som inte ingår i läroplanen ska godkännas av programstyrelsen efter samråd med studievägledaren. Kurserna ska vara relevanta för programmet.
Forskning
Hållbar närings- och energihushållning
Naturresurser är byggstenarna i alla ekosystem. Att förstå var dessa resurser finns, hur de flyter på våra landskap och varför vi ser dessa användningsmönster är nyckelfrågor för att informera om mer hållbar förvaltning.
Conservation Ecology Group
Skötseln av artrika gräsmarker och lövskogar har förändrats drastiskt under de senaste 80 åren. Många arter har blivit sällsynta och hotade i takt med att resurserna och livsmiljön minskar. Vi studerar vad som behövs för att bevara mångfalden.
Ekologiska nätverk och samhällsekologi
Vi använder ekologiska nätverk och andra modelleringsmetoder för att ta itu med en mängd olika samhällsekologiska frågor.
Teoretisk biologi
Forskningen inom avdelningen Teoretisk Biologi bygger på matematisk modellering. Med detta tillvägagångssätt studerar vi strukturen och dynamiken hos olika typer av storskaliga biologiska system, såsom ekologiska och epidemiologiska system.
Antagningar
Stipendier och finansiering
Stipendier
Linköpings universitet (LiU) erbjuder ett begränsat antal stipendier till framstående internationella studenter. För vissa program och nationaliteter är det också möjligt att söka stipendium genom Svenska institutet. Det finns även andra finansieringsmöjligheter för studier i Sverige.
LiU:s internationella stipendium
LiU International Scholarship syftar till att stödja internationella magisterstudenter med betydande akademisk potential som är skyldiga att betala studieavgifter. Studieavgifterna för en student som tilldelas LiU International Scholarship sänks med 25, 50 eller 75%. Vi erbjuder ett begränsat antal av dessa stipendier till nya studenter.
Är jag berättigad att ansöka?
Studenter som har ansökt om masterprogram vid Linköpings universitet och som uppfyller samtliga följande villkor är berättigade att söka stipendium:
- du ansökte inom tidsfristen för den första antagningsomgången
- du har skickat in alla nödvändiga dokument inom tidsfristen
- du valde ett masterprogram vid Linköpings universitet som din första prioritet (rankad som nummer 1 av 4)
- du har blivit antagen till ditt förstahandsval i första anmälan om urvalsresultat (vanligtvis i början av april)
- du måste betala studieavgifter.
Stipendier för studier i Sverige
Svenska institutets stipendier
Statlig myndighet Svenska institutet (SI) erbjuder en mängd olika stipendier beroende på studienivå, land där du kommer ifrån och syftet med dina studier. Ansökningsperioden för SI-stipendierna varierar. Läs mer om SI-stipendierna och hur du ansöker på deras hemsida.
Övriga stipendier
Många föreningar, stiftelser och andra organisationer erbjuder stipendier eller resestipendier för studier i Sverige. Den officiella webbplatsen Studyinsweden.se har samlat en lista över resurser, där du kan leta efter stipendier som är öppna för studenter från många länder eller specifikt från ditt land.
Läroplan
Termin 1 (hösten 2024)
Period 1
- NBID73 --- Metoder i ekologi --- 7.5
- NBID74 --- Populationsekologi: teorier och tillämpningar --- 7.5
Period 2
- NBID75 --- Modellering av biologiska system --- 9
- NBID79 --- Ekosystemtjänster inom CSR och bevarande --- 6
Studieavgift för programmet
Karriärmöjligheter
Som examen, du kan arbeta med miljö- och naturvårdsfrågor som hantering av ekosystem, ekologiska samhällen, och befolkningar för att bevara livet på land och under vatten. Du kan hitta anställning hos konsultföretag, myndigheter, skogsföretag, eller internationella miljöorganisationer. Du kommer också att vara väl förberedd för vidare forskarutbildning mot doktorsexamen.
Antagningskrav för programmet
Demonstrera ditt engagemang och din vilja att lyckas i handelshögskolan genom att ta GMAT-provet – det mest använda provet för antagning som mäter ditt kritiska tänkande och resonemangsförmåga.
Ladda ner GMAT-miniquizet för att få en smak av frågorna du hittar i provet.