PhDLawBachelorMBAHealthcareCoursesOnlineMaster
Keystone logo
Linköping University Civilingenjör i tillämpad etologi och djurbiologi
Linköping University

Civilingenjör i tillämpad etologi och djurbiologi

Linköping, Sverige

4 Semesters

Engelsk

Heltid

15 Jan 2026

Aug 2026

SEK 280 600 *

På Campus

* endast till studenter utanför EU, EES och Schweiz

Introduktion

Är du nyfiken på hur det är att studera på LiU? Häng med oss för en pratstund om hur det är att bo och studera på våra campus i Sverige. Vi erbjuder gratis webbseminarier och inspelningar för både blivande och antagna examensstudenter under hela året. Klicka här för att ta reda på mer!

  • Start: augusti 2022
  • Studieort : Linköping
  • Nivå: Andra cykeln

För god djurvälfärd och djurhållning är förståelse för djurens beteende och biologi ur ett tillämpat perspektiv viktigt. Om du är intresserad av djurs välbefinnande och vill bevara den biologiska mångfalden är detta program för dig.

Zoo samarbete

Programmet genomförs i samarbete med Kolmårdens Wildlife Park, Skandinaviens största och mest kända djurpark. Flera undervisningstillfällen hålls på djurparken där du skaffar dig förstahandskunskap från erfaren personal. Du kommer att få en fördjupad förståelse av stressens biologi och dess roll i djurens välbefinnande, effekterna av domesticering på djurs beteende, beteendefysiologi, problem i samband med att hålla djur i fångenskap och bevarandebiologi.

Djurens beteende, interaktioner med människor

Kurser är nära kopplade till pågående forskning som utförs av lärare om till exempel hur olika gener påverkar djurs beteende, välbefinnande och personlighet, däggdjurens sinnesvärld och interaktioner mellan människor och djur. Förutom klassrumsföreläsningar och seminarier deltar du i flera praktiska projekt.

Stora valmöjligheter för examensarbetet

En central del av programmet är ett ettårigt examensarbete (60 ECTS), som låter dig specialisera dig i ett ämne utifrån dina intressen. Om du vill kan du utföra ditt examensarbete på en djurpark, myndighet, organisation eller företag, i Sverige eller utomlands.

Kursplan

Ändamål

Masterprogrammet i tillämpad etologi och djurbiologi syftar till att ge studenterna de kunskaper, färdigheter och attityder som krävs för en professionell inom området eller för fortsatta forskarstudier. Programmet möter både nationella och internationella behov från universitet, näringsliv och samhället i stort. Utbildningen avser att ge fördjupade kunskaper i tillämpad etologi med inriktning mot djurskydd och naturvårdsbiologi.

Studenter som tar examen från masterprogrammet i tillämpad etologi och djurbiologi ska:

  • vara förberedd för avancerad vetenskaplig kommunikation med olika målgrupper
  • kunna bidra till en hållbar samhällsutveckling
  • vara väl förberedd för fortsatta forskarstudier, men också för avancerade tjänster på den nationella eller internationella arbetsmarknaden.

171143_pexels-photo-247899.jpeg
Pixabay / pexels

Syfte

Disciplinära kunskaper och resonemang

Utexaminerade från masterprogrammet i tillämpad etologi och djurbiologi visar teoretiska kunskaper och förståelse inom etologi, inklusive en bred kunskap om området och betydande fördjupade kunskaper inom vissa delar av området. De utexaminerade är också bekanta med aktuell forskning inom området.

Programmet bygger på en kandidatutbildning i biologi, där grundläggande kunskaper inom området har förvärvats. Förkunskapskravet omfattar minst 5 högskolepoäng i fysiologi.

Utexaminerade från masterprogrammet i tillämpad etologi och djurbiologi har förvärvat avancerade kunskaper inom djurbiologi, fysiologi, djurparksbiologi och primats etologi. En examen från masterprogrammet i tillämpad etologi och djurbiologi har fått kunskap om:

  • teorier för djurs naturliga beteende och om den biologiska innebörden och konsekvensen av stress.
  • effekten av fångenskap på både beteendemässiga och fysiologiska reaktioner, särskilt stress.
  • problem förknippade med att hålla djur i fångenskap, inklusive kunskap inom bevarandebiologi, in situ och ex-situ.
  • olika metoder för att registrera och kvantifiera beteendedata och mäta fysiologiska svar, samt förmågan att analysera dessa data med hjälp av statistiska verktyg.
  • metoder för djurhantering.

Masterprogrammet i tillämpad etologi och djurbiologi bedrivs i nära samarbete med starka forskningsmiljöer, vilket ger studenterna inblick i aktuell forskning och utveckling inom områdena djurbiologi, fysiologi, djurparksbiologi och primatets etologi. Under examensarbetet kan studenten arbeta ett helt år med en forskargrupp, ett företag eller en myndighet för att bli mycket väl förtrogen med forskningsresultat inom något av områdena. Doktoranden har även förmåga att utforma en vetenskaplig studie och är skicklig på att kritiskt läsa relevant forskningslitteratur.

Personliga och professionella färdigheter och egenskaper

Studenter som tagit examen från masterprogrammet i tillämpad etologi och djurbiologi har uppnått de individuella och yrkesmässiga färdigheter och attityder som krävs för att kritiskt och systematiskt kunna integrera kunskap och att analysera och utvärdera komplexa frågeställningar även med begränsad information. Utexaminerade kan också ta ansvar i arbetet eller under forskarutbildningen gällande arbetsmoral, pålitlighet och respekt för andra yrkesverksammas expertis. Studenter från programmet kan göra relevanta bedömningar angående vetenskapliga, sociala och etiska aspekter.

Interpersonella färdigheter: Lagarbete och kommunikation

Studenter som har tagit examen från masterprogrammet i tillämpad etologi och djurbiologi kan samarbeta med andra människor. Detta kräver förmågan att aktivt delta i ett projekt med utpekade roller, uppgifter och ansvar. Utexaminerade kan också initiera, planera, leda och utvärdera större projekt. Studenter som tagit examen från programmet är skickliga i skriftlig och muntlig kommunikation. Studenterna kan presentera information, problem och lösningar på ett strukturerat sätt med relevanta tekniker, på engelska eller på sitt modersmål, för olika målgrupper.

Planering, genomförande och presentation av forsknings- eller utvecklingsprojekt med hänsyn till vetenskapliga och samhälleliga behov och krav

Studenter som har tagit examen från masterprogrammet i tillämpad etologi och djurbiologi ska ha kunskap om naturvetaren och naturvetenskapens roll i samhället. De utexaminerade förstår även de sociala och ekonomiska förutsättningarna inom området och inom det angränsande forskningsområdet. De kan initiera, genomföra och presentera avancerade utvecklingsprojekt med etablerade metoder.

Forskning

Biologi

Från generna i celler till djur och växter och till kompletta ekosystem. Biologisk forskning vid LiU spänner över ett brett spektrum och omfattar ekologi, zoologi och genetik.

AVIAN - Behavioral Genomics and Physiology group

AVIAN - Behavioral Genomics and Physiology-gruppen på Linköping University studerar den genetiska grunden för beteende och fysiologi.

Etologi

Etologi är studiet av djurs beteende och dess bakomliggande orsaker. Vid LiU bedrivs inflytelserik forskning om hur olika gener påverkar djurs beteende, välbefinnande och personlighet.

Antagningar

Läroplan

Stipendier och finansiering

Karriärmöjligheter

Studentberättelser

Studieavgift för programmet

Antagningskrav för programmet

Demonstrera ditt engagemang och din vilja att lyckas i handelshögskolan genom att ta GMAT-provet – det mest använda provet för antagning som mäter ditt kritiska tänkande och resonemangsförmåga.

Ladda ner GMAT-miniquizet för att få en smak av frågorna du hittar i provet.

Gör frågesporten

Om skolan

Frågor