PhDLawBachelorMBAHealthcareCoursesOnlineMaster
Keystone logo
Linköping University MSc i vetenskap för hållbar utveckling
Linköping University

MSc i vetenskap för hållbar utveckling

Linköping, Sverige

4 Semesters

Engelsk

Heltid

15 Jan 2026

Aug 2026

SEK 274 400 *

På Campus

* endast till studenter utanför EU, EES och Schweiz

Introduktion

Var en del av lösningen för en hållbar framtid! Framtiden behöver hållbara lösningar på samhällsutmaningar. Detta program erbjuder ett holistiskt tvärvetenskapligt förhållningssätt till aktuella samhällsproblem, såsom klimatförändringar, utnyttjande av naturresurser, ökande energiefterfrågan och ojämlikhet.

Masterprogrammet låter dig utforska komplexiteten i att skapa hållbara samhällen i linje med principerna för hållbar utveckling och Agenda 2030. Programmet tar upp globala miljöförändringar och samhälleliga förändringar. Det kommer att utmana dig att genomföra kritisk analys av nuvarande och framtida miljöproblem, tillämpa vetenskaplig kunskap över akademiska discipliner och utveckla tvärvetenskaplig kompetens. Din utbildning kommer att göra det möjligt för dig att utveckla färdigheter för att tolka, designa, kommunicera och implementera lösningar på hållbarhets- och miljöutmaningar, vilket kommer att vara oumbärligt för din framtida karriär som expert på hållbar utveckling.

Kärnkurser

Kärnkurser har utformats för att ge dig ett brett perspektiv på miljöfrågor, och samtidigt ge möjligheter att fördjupa dina teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter inom specifika vetenskapliga områden. Studiebesök, laborationer och GIS-övningar, rumslig analys i Norrköpings Decision Arena, rollspelsaktiviteter, studiebesök hos myndigheter och näringsliv i miljöprogressiva Östergötland är bara några av de sätt som du får lära dig om hållbara lösningar i praktiken. Du kommer att få möjlighet att genomföra praktik på företag, organisationer eller forskningsinstitut i Sverige eller utomlands och utveckla kompetens inom multidisciplinär forskning tillsammans med vår lärarkår. Vår undervisningsprofil är integrerad med avancerad forskning inom hållbar utveckling och miljövetenskap och forskare vid vårt institut kommer att guida dig individuellt att designa, planera och utföra ditt examensarbete.

Kursplan

Introduktion

Masterprogrammet i Science for Sustainable Development är ett tvåårigt utbildningsprogram på avancerad nivå som leder till en masterexamen i miljövetenskap. Detta heltidsprogram ger en stark grund för en professionell karriär relaterad till frågor om hållbar utveckling och miljöförändringar vid internationella och nationella myndigheter, universitet, kommuner, organisationer och företag. Masterprogrammet är utformat för att ge studenterna kunskap om miljöförändringar och utmaningarna med att skapa ett hållbart samhälle. Efter avslutad utbildning har studenterna utvecklat ett självständigt och kritiskt förhållningssätt till miljövetenskap och hållbarhetsstudier och skaffat sig färdigheter och kunskaper som gör det möjligt för dem att aktivt arbeta i och bidra till utvecklingen inom dessa områden, antingen som praktiker eller forskare. Programmet uppfyller även studenternas behörighet till forskarutbildning inom närliggande områden.

Syfte

Nationella kvalifikationer enligt lagen om högre utbildning

Kunskap och förståelse

För en magisterexamen (120 hp) ska studenten

  • visa kunskap och förståelse inom miljövetenskap, inklusive både breda kunskaper inom området och en betydande grad av specialiserade kunskaper inom vissa områden av området samt insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
  • visa specialiserade metodkunskaper inom miljövetenskap.

Kompetens och färdigheter

För en magisterexamen (120 hp) ska studenten:

  • visa förmågan att kritiskt och systematiskt integrera kunskap och analysera, utvärdera och hantera komplexa fenomen, problem och situationer även med begränsad information
  • visa förmåga att identifiera och formulera frågeställningar kritiskt, självständigt och kreativt samt att planera och med lämpliga metoder utföra avancerade uppgifter inom förutbestämda tidsramar och på så sätt bidra till kunskapsbildningen samt förmågan att utvärdera detta arbete
  • visa förmåga i tal och skrift både nationellt och internationellt att tydligt redovisa och diskutera sina slutsatser och de kunskaper och argument som de bygger på i dialog med olika publik och
  • visa de färdigheter som krävs för deltagande i forsknings- och utvecklingsarbete eller autonom anställning i någon annan kvalificerad kapacitet.

Dom och tillvägagångssätt

För en magisterexamen (120 hp) ska studenten:

  • visa förmåga att göra bedömningar inom miljövetenskap med utgångspunkt från relevanta disciplinära, sociala och etiska frågor och även visa medvetenhet om etiska aspekter av forsknings- och utvecklingsarbete
  • visa insikt i forskningens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och individens ansvar för hur den används, och
  • visa förmågan att identifiera det personliga behovet av ytterligare kunskap och ta ansvar för hans eller hennes löpande lärande.

Forskning

Masterexamen i Science for Sustainable Development ger kandidaterna möjlighet att bredda sin akademiska och forskningserfarenhet genom forskningssamarbeten vid Linköping University .

Institutionen för tematiska studier - Miljöförändring är också känd som bedriver forskning, doktorandstudier och grundutbildning om aktuella miljöutmaningar och den förändrade naturen hos miljötillståndet. Forskning och utbildning fokuserar på den påverkan som samhället och individen har på naturen.

Tema M bygger på den starka tradition av tvärvetenskapliga miljöstudier som genomsyrat divisionen Vatten- och miljöstudier (Tema V) sedan 1980 och Centrum för klimatvetenskap och policyforskning (CSPR) sedan 2004. Tema M vidareutvecklar och profilerar dessa studier i relation till samtida miljövetenskap och miljöpolitisk utveckling. Aktuell forskning bedrivs inom och mellan dessa tvärvetenskapliga långsiktiga fokusområden.

Center for Climate Science and Policy Research (CSPR) har snabbt etablerat sig som en framstående referenspunkt för studier relaterade till klimatvetenskap och policyforskning. Forskningen är tvärvetenskaplig och sätter problem relaterade till klimatförändringar i sammanhang med andra åtgärder för hållbar utveckling, såsom begränsning av miljöpåverkan och ansvarsfull hushållning med naturresurser.

Miljöutmaning Klimatförändringar

Klimatförändringar, en av dagens svåraste utmaningar. Forskningen följer två huvudspår. Klimatpolitik i bredare bemärkelse och den andra klimat-biogeokemi, särskilt när det gäller utsläpp av växthusgaser.

Miljöutmaning Energiförsörjning

Säker tillgång till förnybar energi är en förutsättning för en hållbar samhällsutveckling. Dagens energiproduktion och energiförbrukning har starka kopplingar till många av vår tids tuffa miljö- och sociala problem.

Miljöutmaning Kunskap för hållbar utveckling

Vi studerar hur kunskap om dagens miljö- och utvecklingsutmaningar uppstår och representeras och legitimeras i olika sammanhang som utbildning, forskningspraxis, media och policyprocesser.

Miljöutmaning - Resursanvändning

Förvaltning av naturresurser handlar om vattenhushållning, markanvändning och näringsflöden samt hållbar energiproduktion. När det gäller studier utvecklar och förbättrar vi analytiska verktyg och ramverk för förbättrad resurshantering.

Miljöutmaning Ämnesflöden och föroreningar

Många av de kemikalier som vi använder varje dag är giftiga för människor. Oron för dessa kemikaliers ökande miljöpåverkan kräver en förstärkt övervakning. Att uppskatta utsläpp och växthusgasbalans är en annan del av denna utmaning.

Lärandemiljö

Vårt program innehåller följande egenskaper:

  • Unik miljö: Vi är ett av få universitet som erbjuder ett brett tvärvetenskapligt perspektiv av miljövetenskap, från humaniora till samhälls- och naturvetenskap. Kurser utformas i nära dialog med potentiella arbetsgivare såväl som studenter för att säkerställa att innehållet tar upp aktuella miljöproblem och framtida utmaningar.
  • Starka forskningskopplingar: Kopplingen mellan programmet och forskningen är stark, eftersom alla lärare ägnar sig åt miljö- och hållbarhetsforskning. Detta säkerställer undervisning i den senaste teoretiska och metodologiska kunskapen och forskningsresultaten.
  • Högkvalitativ undervisning: Lärarna arbetar kontinuerligt med att förbättra kvaliteten på sina kurser enligt studentfeedback och diskussioner med studentrepresentanter i programrådet.
  • Högt förhållande mellan lärare och elever: Detta höga förhållande säkerställer snabb och personlig feedback från lärare, nära interaktion mellan lärare och elever och elevaktivt lärande.
  • Starka professionella kopplingar: Genom ärendearbete och lärandeaktiviteter engagerar studenterna sig i individer i närliggande miljömyndigheter och forskningsinstitut och arbetar konkret med verkliga problem och samhällsrelevanta frågor.
  • Problembaserade aktiviteter: Eleverna skaffar sig en bred uppsättning kompetenser genom hela programmet. De har också möjlighet att specialisera sig inom samhällsvetenskap, naturvetenskap eller humaniora. En stor majoritet av våra studenter har ett miljörelevant arbete eller fortsätter inom akademin inom ett år efter examen.
  • Elevcentrerat/aktivt lärande: Elevcentrerat lärande omfattar övningar i Norrköpings Decision Arena som använder sig av visualisering som ett starkt verktyg för interaktion och beslutsfattande, rollspel där elever representerar organisationer med olika perspektiv och intressen i aktuella frågor och olika typer av kommunikationstekniker.

Antagningar

Läroplan

Stipendier och finansiering

Karriärmöjligheter

Studieavgift för programmet

Antagningskrav för programmet

Demonstrera ditt engagemang och din vilja att lyckas i handelshögskolan genom att ta GMAT-provet – det mest använda provet för antagning som mäter ditt kritiska tänkande och resonemangsförmåga.

Ladda ner GMAT-miniquizet för att få en smak av frågorna du hittar i provet.

Gör frågesporten

Om skolan

Frågor