Keystone logo
Luleå University of Technology

Luleå University of Technology

Luleå University of Technology

Introduktion

Luleå University of Technology

Luleå University of Technology upplever en stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med branscher som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. Luleå University of Technology omsätter 1,7 miljarder kronor per år. Vi har för närvarande 1 650 anställda och 15 500 studenter.

Luleå University of Technology är det nordligaste tekniska universitetet i Skandinavien, beläget på norra Sveriges östkust bara 100 km söder om polcirkeln med dramatiska skillnader mellan sommar och vinter. Från spektakulärt nordligt ljus, massor av snö och ett fruset hav till varma sommardagar på några av stränderna och 24-timmars dagsljus möjliggör generösa möjligheter för utomhusaktiviteter året runt.

Platsen ligger på kort avstånd från några av de mest aktiva gruv- och prospekteringsområdena i Europa. Universitetet har en stark position inom utbildning och forskning när det gäller prospektering, gruvdrift, metallurgi och miljön. Detta återspeglas av den långa traditionen för interaktion med prospekterings- och gruvindustrin och industrifinansiering av forskning.

Luleå University of Technology"}" />

123680_170518-ltu2-046.jpg
/ photo courtesy of Luleå University of Technology

foto med tillstånd av Luleå University of Technology

Vision och strategier 2030

Vision 2030

Luleå University of Technology - Vision 2030:

 • Vi formar framtiden genom innovativ utbildning och banbrytande forskningsresultat. Med hjälp av vår plats i den arktiska regionen skapar vi en global samhällsnytta.

Övergripande mål

De två övergripande målen för Luleå University of Technology för år 2030 är:

 • Vi är ett utmaningsdrivet universitet, erkänt för sina bidrag till ett konkurrenskraftigt och hållbart samhälle.
 • Vi kännetecknas av tvärvetenskaplig och högkvalitativ utbildning och forskning.

Huvudstrategier

För att implementera vår vision och våra övergripande mål fokuserar vi på sex huvudstrategier.

 • Med solida och långsiktiga samarbeten säkerställer vi kvalitet, relevans och synlighet.
 • Genom strategiska nätverk och allianser positionerar vi oss och påverkar samhällsutvecklingen.
 • Med en högkvalitativ infrastruktur bekräftar vi vår profil och stärker samarbetet.
 • Genom internationalisering stärker och breddar vi våra aktiviteter och bidrar till global samhällsnytta.
 • Genom digitalisering och ny teknik främjar vi innovativa undervisningsmiljöer samt effektiva och tillgängliga tjänster.
 • Med en inkluderande kultur bildad av mod, öppenhet och förtroende skapar vi utveckling och innovation.

Luleå University of Technology"}" />

123682_170518-ltu2-041.jpg
/ photo courtesy of Luleå University of Technology

foto med tillstånd av Luleå University of Technology

Hållbarhet

Luleå University of Technology utvecklar ett attraktivt hållbart samhälle genom forskning och utbildning. Många av våra forskningsämnen relaterade till olika aspekter av hållbarhet, som naturresurshantering, hållbar stadsutveckling, avfallshantering och återvinning. Hållbarhet är också en viktig fråga i vårt arbete med att utveckla Sveriges bästa lärandemiljö.

Bli student vid Luleå University of Technology

När du blir student vid Luleå University of Technology får du en utbildning i världsklass.

Vi har snö!

Oavsett om du letar efter nyprodda skidbackar, magnifika toppekspeditioner längs bergssluttningar eller heliiskiing, erbjuder Luleå University of Technology Sveriges bästa skidåkning. Från oktober till midsommar finns det något för alla, under midnattssolen eller i vinterns mörker.

Forskning i världsklass

Luleå University of Technology ligger i framkant inom flera forskningsområden som är av största vikt för samhället. Några av våra forskare är tidigare studenter vid universitetet och idag erkänns de internationellt. Till exempel kommer ett instrument snart att landa på Mars för att leta efter vatten och kanske hitta liv på planeten.

Industrins universitet

Företagen gillar oss, både i forskningssamarbete och när det gäller att ta hjälp från våra studenter i kurser och avhandlingsprojekt.

Som student vid Luleå University of Technology drar du nytta av vårt nära samarbete med företag och samhälle.

Oavsett vilket program du väljer kommer du under utbildningen att få kontakt med arbetsgivare. Många av våra kurser ges i projektform där du arbetar med ett skarpt projekt för att lösa en uppgift för ett företag eller en organisation. Det kan också vara din entré till ett framtida jobb, en möjlighet som många av våra tidigare studenter har utnyttjat. Vissa innovationer som utvecklats i våra projektkurser har blivit så framgångsrika att de resulterade i patent.

Studiemiljön vid Luleå University of Technology

Vid Luleå University of Technology finns ljusa och fräscha anläggningar med många sociala utrymmen för studenter och kaféer och restauranger i nästan varje byggnad.

Platser

 • Luleå

  Lulea university of technology, 97187, Luleå

Frågor