Civilingenjör i livsmedelsvetenskap och innovation
Manchester Metropolitan University
Nyckelinformation
Campus läge
Manchester, Storbritannien
språk
Engelsk
Studieformat
Distansutbildning, På Campus
Varaktighet
1 - 2 år
Takt
Heltid, Deltid
Studieavgifter
GBP 17 000 / per year *
Ansökningstiden
Begär info
Tidigaste startdatum
Aug 2024
* Studenter i Storbritannien och Channel Island på heltid: £ 8 500 per år; deltid: £ 1417 per 30 högskolepoäng per år | EU- och icke-EU-internationella studenter på heltid: £ 16 500 per år; deltid: £ 2750 per 30 högskolepoäng per år
Introduktion
Genom denna kurs kommer du att utforska mattillverkning från 2000-talet och utveckla din förståelse för hur de biokemiska egenskaperna hos livsmedelskomponenter påverkar hur livsmedel smakar och känns och hur de påverkar näring och hälsa.
Du kommer att utforska sensorisk utvärdering, livsmedelslagstiftning och hur globala trender inom handel, reglering och politik påverkar livsmedelskedjans hållbarhet och bredare påverkan. Du kommer också att överväga ämnen som modern produktion och analytisk teknik, funktionella livsmedel och märkningslagstiftning, och hur du säkerställer att livsmedel är näringsrika och säkra att äta.
Tekniska färdigheter är viktiga för livsmedelsindustrin och de är en viktig del av denna kurs. I våra dedikerade matteknologiska och biokemiska laboratorier kommer du att ha praktiska sessioner inom områden för livsmedelsproduktion, där du utvärderar livsmedels sensoriska egenskaper, mikrobiologisk kvalitet och kemisk och fysisk analys av livsmedel.
Du kommer också att slutföra ett matutvecklingsprojekt där du skapar dina egna innovativa livsmedel, som arbetar med allt från marknadsföring och sensorisk analys till lagkrav - och du skapar också din produkt.
Tidigare projekt inkluderar öl av konditorivaror, funktionella yoghurt för äldre konsumenter och hållbar vegansk glass med tigernötter.
Denna kurs är också tillgänglig för att studera deltid online.
Funktioner och Fördelar
- Tekniska färdigheter - Du lär dig färdigheter i livsmedelsproduktion, sensorisk analys, mikrobiologi och biokemi.
- Branschstandardanläggningar- Du kommer att använda våra mattillverkningsanläggningar på campus, som inkluderar en 10-bås sensorisk smakpanelsvit, utvecklingskök och livsmedelsbiokemi och fysiologilaboratorier.
- Livsmedelssäkerhet- Du utför alla aspekter av livsmedelssäkerhetstestning (inklusive livsmedelsmikrobiologi, hållbarhetsstudier, mykologi, RT-PCR, mikroskopi och artidentifiering) i vårt livsmedelssäkerhetslaboratorium på campus.
- Professionell utveckling - Du kan få studentmedlemskap i Institute of Food Science and Technology (IFST).
Kursinformation
Vår kurs syftar till att förbereda dig för att arbeta inom livsmedelsindustrin, i roller som kräver expertis inom matteknik och produktutveckling.
Du kommer att ha dagar med en blandning av föreläsningar, seminarier och praktiska sessioner (t.ex. produktutveckling i våra livsmedelstekniska laboratorier) så att du utvecklar både tekniska färdigheter och akademisk kunskap om livsmedelsvetenskap.
Genom undervisade klasser utforskar du ämnen från matlagstiftning till smakutveckling, från hållbarhet till livsmedelsbearbetning och konservering.
Du kommer att överväga hur hälso- och sjukvårdspersonal och konsumenter påverkar produktinnovation, effekterna av makronäringsämnen och mikronäringsämnen på människokroppen och hur dessa kan påverka formuleringen av livsmedelsprodukter.
Och du kommer att lära dig om bakteriens och svamparnas inverkan på mat och genomföra praktiska mikrobiologiska sessioner i våra välutrustade livsmedelssäkerhetslaboratorier. Detta hjälper dig att utveckla de färdigheter du behöver för att studera nyttan och säkerheten hos mikrober i livsmedel.
På andra seminariesessioner/workshops lär du dig att främja livsmedelssäkerhet genom kvalitetsledningssystem, inklusive faroanalys och kritiska kontrollpunkter (HACCP). Detta för att du ska förstå hur du uppfyller det juridiska ansvaret för livsmedelsverksamhet när det gäller att producera säkra produkter, liksom dina kunders kvalitetskrav.
För att bedöma dina tekniska färdigheter och vetenskapliga kunskaper kommer du att genomföra en mängd olika bedömningar. Dessa beror på vilka enheter du studerar, men några av dina uppgifter kan vara att ta fram laboratorierapporter om livsmedels kemiska profil och deras lämplighet för konsumtion, skriva ett papper om sociala, ekonomiska och politiska faktorer som påverkar livsmedelsindustrin eller design av en livsmedelsproduktionsfabrik och ett ledningssystem för livsmedelssäkerhet.
År 1
På kursen studerar du följande enheter:
Kärnenheter
- Grundläggande näring
- Molekylär näring och biokemi
- Livsmedelssammansättning och analys
- Avhandling med forskningsmetoder
- Matmikrobiologi
- Livsmedelsbearbetning
- Livsmedelssäkerhet och kvalitetsledning
- Innovation inom NPD
- Framtidens mathållbarhet
Ingångskrav
Dessa typiska behörighetskrav kan komma att ändras under läsåret 2022/23. Kom tillbaka för mer information.
Normalt kommer du att ha minst 2: 2 grundutbildning, eller en internationell motsvarighet, i ett lämpligt vetenskaps- eller ingenjörsrelaterat ämne. Ärade kandidater från andra ämnen kan fortfarande vara berättigade om de kan visa betydande bevisad yrkeserfarenhet inom ett relevant område.
Utländska sökande kommer att kräva IELTS med en totalpoäng på 6,5 med inte mindre än 5,5 i någon kategori eller motsvarande godkänd engelsk behörighet. Godkända engelska kvalifikationer kan ses här.
Avgifter och finansiering
Studenter i Storbritannien och Channel Island
- Heltidsavgift: £ 8 500 per år. Studieavgifterna kommer att förbli desamma för varje år av din kurs förutsatt att du slutför den inom normal tid (inga upprepade år eller studieuppehåll).
- Deltidsavgift: £ 1417 per 30 högskolepoäng per år. Studieavgifterna kommer att förbli desamma för varje år av din kurs förutsatt att du slutför den inom normal tid (inga upprepade år eller studieuppehåll).
Internationella studenter inom EU och utanför EU
- Heltidsavgift: £ 16 500 per år. Studieavgifterna kommer att förbli desamma för varje år av din kurs förutsatt att du slutför den inom normal tid (inga upprepade år eller studieuppehåll).
- Deltidsavgift: £ 2750 per 30 högskolepoäng per år. Studieavgifterna kommer att förbli desamma för varje år av din kurs förutsatt att du slutför den inom normal tid (inga upprepade år eller studieuppehåll).
ytterligare information
En magisterexamen omfattar vanligtvis 180 poäng, en PGDip 120 poäng, en PGCert 60 högskolepoäng och en MFA 300 poäng. Studieavgifterna kommer att förbli desamma för varje studieår förutsatt att kursen genomförs inom normal tid (inga repetitionsår eller studieuppehåll).
Karriärmöjligheter
Många av våra akademiker börjar sin karriär inom utveckling av nya produkter.
Du kan dock arbeta i olika roller inom livsmedels- och näringsindustrin inom områden som kvalitet och livsmedelssäkerhet, mattillverkning, livsmedelsmarknadsföring och teknisk förvaltning.
Några av de roller du kan utöva är livsmedelsproduktionschef, mattekniker, konsumentvårdschef, teknisk chef, matköpare och juridisk efterlevnadsansvarig.
Antagningar
Läroplan
Kursinformation
Vår kurs syftar till att förbereda dig för att arbeta inom livsmedelsindustrin, i roller som kräver kompetens inom livsmedelsteknik och produktutveckling.
Du kommer att ha dagar med en blandning av föreläsningar, seminarier och praktiska sessioner (som produktutveckling i våra livsmedelstekniska laboratorier) så att du utvecklar såväl tekniska färdigheter som akademisk kunskap om livsmedelsvetenskap.
Genom undervisade klasser kommer du att utforska ämnen från livsmedelslagstiftning till smakutveckling, från hållbarhet till livsmedelsbearbetning och konservering.
Du kommer att överväga hälsoutövares och konsumenters inverkan på produktinnovation, effekterna av makronäringsämnen och mikronäringsämnen på människokroppen och hur dessa kan påverka formuleringen av livsmedelsprodukter.
Och du kommer att lära dig om bakteriers och svampars inverkan på mat, genom att genomföra praktiska mikrobiologisessioner i våra välutrustade livsmedelssäkerhetslaboratorier. Detta hjälper dig att utveckla de färdigheter du behöver för att studera användbarheten och säkerheten hos mikrober i livsmedel.
I andra seminarietillfällen/workshops får du lära dig hur du främjar livsmedelssäkerhet genom kvalitetsledningssystem, inklusive riskanalys och kritiska kontrollpunkter (HACCP). Detta för att du ska förstå hur du uppfyller det juridiska ansvaret för livsmedelsföretagare när det gäller att producera säkra produkter, såväl som dina kunders kvalitetskrav.
För att bedöma dina tekniska färdigheter och vetenskapliga kunskaper kommer du att genomföra en mängd olika bedömningar. Dessa kommer att bero på de enheter du studerar, men några av dina uppgifter kan vara att producera laboratorierapporter om livsmedels kemiska profil och deras lämplighet för mänsklig konsumtion, skriva en uppsats om sociala, ekonomiska och politiska faktorer som påverkar livsmedelsindustrin, eller design av en livsmedelsfabrik och ett ledningssystem för livsmedelssäkerhet.
År 1
På kursen kommer du att studera följande enheter:
Kärnenheter
- Grundläggande näring
- Molekylär näring och biokemi
- Matsammansättning Och Analys
- Avhandling med forskningsmetoder
- Livsmedelsmikrobiologi
- Livsmedelsbearbetning
- Matsäkerhet och kvalitetsledning
- Innovation i NPD
- Framtida hållbarhet i livsmedel
Karriärmöjligheter
Många av våra utexaminerade börjar sina karriärer inom utveckling av nya produkter.
Du kan dock arbeta i en mängd olika roller inom livsmedels- och näringsindustrin, inom områden som kvalitet och livsmedelssäkerhet, livsmedelstillverkning, marknadsföring av livsmedel och teknisk förvaltning.
Några av de roller du kan utöva inkluderar livsmedelsproduktionschef, livsmedelstekniker, konsumentvårdschef, teknisk chef, livsmedelsköpare och juridisk efterlevnadsansvarig.