Keystone logo
Riga Technical University

Riga Technical University

Riga Technical University

Introduktion

Riga Technical University : den erkända lettiska ledaren på den globala gränsen för högre utbildning.

RTU grundades 1862 och är det äldsta tekniska universitetet i de baltiska staterna och har expanderat till fyra fakulteter med 61 studieprogram på engelska som erbjuder utbildning i världsklass inom många efterfrågade karriärområden, inklusive datavetenskap, maskinteknik, elektronik och materialvetenskap. Med en inskrivning på 14 000, inklusive över 5 000 internationella studenter som representerar mer än 101 olika länder, erbjuder RTU en mycket mångsidig gemenskap för studenter, fakulteter och personal.

221066_Kipsala_panorama1.JPG

RTU-fördelen

 • Studera med RTU:s fakultet i världsklass och dra nytta av dedikerade forskningsmentorer som verkar i skärningspunkten mellan människor, information och teknik.
 • Rika lärandeupplevelser som ger en bred teknisk utbildning och djupa ämneskunskaper.
 • En blomstrande akademisk gemenskap byggd kring en dynamisk campuskultur.
 • Den transformativa lärmiljön drivs av socialt engagemang och en vilja att förändra världen .
 • Förbättra ditt globala nätverk i Riga, en högteknologisk härstadsmetropol med smÃ¥stadshistorisk charm.
 • Accelerera personlig tillväxt pÃ¥ ett universitet som värdesätter originalitet, uppfinningsrikedom, ärlighet och mod.

221063_51996006872_11cf3d4aa8_o1.jpg

I mer än 160 år har folket på RTU tänjt på kunskapens gränser och vågat drömma.

Våra alumner inkluderar Nobelpristagare, olympier, statschefer, ledare inom vetenskapliga framsteg, entreprenörer och trendsättande forskare.

RTU-studenter är fantasifulla och innovativa och leder vägen till en bättre framtid.

De är redo för vad morgondagen behöver.

Är du?

Antagningar

Steg 1 – Onlineansökan

Ansökningsformuläret online måste skickas till Riga Technical University . Du måste skapa ett konto för att slutföra onlineansökan, vilket kan göras i flera sessioner.

Du måste också skicka in:

 • Ett motivationsbrev – som belyser varför du skulle vilja delta i det valda programmet och förklarar dina framtida akademiska och karriärmål;
 • CV – med information om din utbildningsbakgrund och yrkeserfarenhet, om tillämpligt.

När du har fyllt i dina personuppgifter och lagt till motiveringsförklaringen, skicka in följande dokument:

 • Kopior av passidentifieringssidor;
 • Dina tidigare utbildningsdokument kopior eller de senaste utskrifterna om slutresultaten inte är tillgängliga ännu (officiella slutbevis och deras utskrifter kommer att krävas för att slutföra ansökan). Utbildningsdokument måste åtföljas av engelska översättningar av alla certifikat och utskrifter, tillsammans med godkännande av dokumentets äkthet;
 • Bevis på engelska certifikat eller annan godtagbar information, enligt språkkraven som ställs av Riga Technical University .

Observera: Sökande förväntas ha uppnått minst 60 % av maximalt möjliga resultat för att kvalificera sig för studier vid RTU.

PS Innan du trycker på den sista SUBMIT-knappen, vänligen granska din ansökan och bilagor för noggrannhet en sista gång. När du har tillhandahållit all nödvändig information och uppfyller behörighetskriterierna kommer du att få ett villkorligt godkännandebrev.

Steg 2 – Ansökningsavgift

För att fortsätta med ytterligare examination måste en ansökningsavgift på 150 € per student (ej återbetalningsbar) betalas.

Efter att ha skickat in ansökan kommer den sökande att få en faktura med nödvändiga bankuppgifter för internationella penningöverföringar. Ansökningar kommer att behandlas först efter att ansökningsavgiften mottagits.

För att underlätta en smidigare handläggning rekommenderar vi att kandidaterna laddar upp ett kvitto på betalningen av ansökningsavgiften till ansökningssystemet online.

Observera: Kandidaten ansvarar för att täcka alla bankprovisionsavgifter för internationella överföringar.

Stipendier och finansiering

I enlighet med bilaterala samarbetsavtal inom utbildning och vetenskap som ingåtts mellan den lettiska regeringen och en lista över partnerskapsländer erbjuder Lettland stipendier till utländska studenter, forskare och lärare för studier, forskning och deltagande i sommarskolor vid lettiska högre utbildningsinstitutioner (HEI) för läsåret 2024/2025.

Det lettiska statliga stipendiet kan sökas av medborgare i länder som antingen har tecknat ett avtal med Lettland eller erbjuder egna stipendier till lettiska medborgare. Vänligen kontrollera listan över kvalificerade sökande för att lära dig om du är kvalificerad: Lettiska statliga stipendier | Valsts izglītības attīstības aģentūra (viaa.gov.lv)

Stipendieansökningar för kandidat- och professionella högskolestudier på första nivån kommer att accepteras från studenter som framgångsrikt har avslutat minst ett akademiskt års studier (antingen vid sin heminstitution för högre utbildning eller en i Lettland) vid ansökningstillfället (februari, mars 2024).

Du kan ta reda på mer om det lettiska statliga stipendiet här: Studier | Valsts izglītības attīstības aģentūra (viaa.gov.lv) .

Observera att din ansökan om stipendium inte kommer att beaktas om du lämnar in din ansökan utan universitetets antagningsbrev.

Ranking

Riga Technical University har utsetts till ett av de bästa universiteten i Europa, enligt den första upplagan någonsin av QS World University Rankings: Europe 2024.

Globala högre utbildningsanalytiker QS Quacquarelli Symonds har släppt sin första Europa-omfattande ranking, den enda betydande regionala rankningen av europeiska universitet. Resultaten ger RTU plats 262:a i Europa och först bland de sju inkluderade lettiska universiteten – vilket placerar RTU som ett av de 300 bästa universiteten i Europa.

Riga Technical University är inte främmande för internationella universitetsrankningar.

 • Riga Technical University placerades #751-760 i 2024 års upplaga av QS World University Rankings – och fick "5 QS Stars" i sju totala kategorier: Totalt, Undervisning, Anställningsbarhet, Internationalisering, Faciliteter, Innovation och Inclusiveness. RTU rankades högst av de tre lettiska universiteten som kom med på listan och har varit det ledande universitetet i Lettland i QS World University Rankings i flera år.
 • RTU erkändes som bäst inte bara i Lettland – utan i de baltiska staterna i den internationella QS World University Rankings: Sustainability: 2023. RTU rankades på 451:a-500:e plats totalt i världen och fick sina bästa resultat i betygsdelen som bedömer en universitetets påverkan på miljön, rankad 421:a på denna position. QS World University Rankings: Sustainability 2023 är den första rankingen i sitt slag och utvecklades för att bedöma hur universiteten agerar för att lösa globala frågor – miljö-, sociala och styrningsproblem.
 • RTU förbättrade sin position i den prestigefyllda internationella rankingen "QS World University Rankings by Subject 2023." QS World University Rankings by Subject sammanställs årligen för att hjälpa blivande studenter att identifiera de ledande universiteten i ett visst ämne. RTU är rankat mellan 301-350 för världens bästa universitet inom disciplinerna energi och elektronik. RTU rankades också 401-450 inom teknik och teknik - det enda lettiska universitetet i denna position.
 • RTU erkändes som det 247:e bästa universitetet i världen i 2023 Times Higher Education (THE) World University Rankings. Rankingsystemet består av 13 noggrant kalibrerade prestationsindikatorer som mäter en institutions prestation inom fyra områden: undervisning, forskning, kunskapsöverföring och internationell syn. 2023 World University Rankings betygsatte 1799 universitet från 104 länder och regioner, vilket gör denna upplaga till den största och mest mångsidiga universitetsrankingen hittills. RTU har utsetts till ett av världens 300 bästa universitet i flera år.

Platser

 • Riga

  Ķīpsalas iela,6a, 1048, Riga

Frågor