PhDLawBachelorMBAHealthcareCoursesOnlineMaster
Keystone logo

University of Borås

I hjärtat av svensk textilinnovation och industri, i Viskandalen, en kort bilresa från Sveriges näst största stad ligger vårt universitet och staden Borå.

På Högskolan i Borå odlar vi lärande, kunskap och innovation av hög kvalitet i en internationell miljö och med betydande social relevans. Vårt fokus ligger på att arbeta tillsammans för framtiden – att göra skillnad.

Här kan du välja bland många olika kandidat- och masterprogram som är relevanta för din framtida karriär. Vi erbjuder unika program inom många ämnesområden, varav flera bara finns här och som lockar studenter från hela världen.

På Högskolan i Borå är samverkan kring hållbar utveckling i våra utbildningar viktigt. Du som student stimuleras att tänka kritiskt i din utbildning och ges en god grund för att arbeta för – och i – ett hållbart samhälle.

Läs mer på institutionens webbplats

Centralt beläget och bara tio minuter från centralstationen och busstationen i Borås är University of Borås campus det klara hjärtat av studentlivet i Borås. Du hittar allt du behöver här på campus! Förutom föreläsningssalar har vi ett av Sveriges bästa bibliotek samt restauranger, caféer och studentbokhandel.

Våra lokaler är moderna och välutrustade för studier och forskning samt avkoppling. Här kan du enkelt hitta utrymmen för att studera ensam eller med din studiegrupp, eller ha en traditionell svensk "fika" med dina vänner.

University of Borås har inget campus med studentbostäder, vilket innebär att alla studenter ansvarar för att boka sitt eget boende. Internationella kontoret samarbetar dock med den lokala bostadsförmedlingen i Borås och kan hjälpa antagna utbytesstudenter med hur man hittar ett boende.

Läs mer om att hitta boende på vår hemsida.

    1. Ansök online

    Webbplatsen universityadmissions.se (extern länk) är den officiella webbplatsen för att söka till högre utbildning i Sverige. Den sköts av UHR – Högskolerådet. UHR sköter antagningsprocessen tillsammans med de svenska universiteten. Om du ansöker som utbytesstudent från ett universitet som för närvarande har ett utbytesavtal med Högskolan i Borås, se ansökningsprocessen för utbytesstudenter istället. Observera att om du inte är EU/EES-medborgare måste du betala en ansökningsavgift på 900 kr innan din ansökan blir giltig. Det finns dock några undantag från denna regel. För att ta reda på om du är skyldig att betala ansökningsavgiften, besök universityadmissions.se (extern länk)

    2. Skicka stödjande dokument

    När du har fyllt i din onlineansökan måste du skicka in styrkande dokument som kopior av ditt pass, gymnasie-/universitetsdiplom, utskrifter och engelska certifikat.

    Du kan ladda upp dina dokument med hjälp av uppladdningsfunktionen på hemsidan www.universityadmissions.se - det är det snabbaste och enklaste sättet att slutföra din ansökan. Du kan också skicka in dina dokument via vanlig post eller en leveranstjänst till:

    Universitetsantagning i Sverige

    R 312

    SE-106 53 Stockholm

    SVERIGE

    Se till att du har läst informationen på universityadmissions.se om att dokumentera din behörighet och specifika instruktioner som kan gälla för ditt land.

    3. Första bedömningen av din ansökan

    När National Admissions Office har mottagit dina styrkande handlingar kommer de att skickas vidare till en central enhet som gör en första bedömning av din ansökan för att säkerställa att den uppfyller de allmänna behörighetskraven.

    4. Erfaren personal bedömer din ansökan och säkerställer att din ansökan uppfyller de specifika behörighetskraven

    Om din ansökan uppfyller de allmänna behörighetskraven skickas den till det lokala antagningskontoret vid Högskolan i Borås där erfaren personal bedömer din ansökan och säkerställer att den uppfyller de specifika behörighetskraven.

    5. Urvalsprocessen

    När det lokala antagningskontoret har bedömt alla ansökningar börjar urvalet. Högskolan i Borå använder inte urvalsgrupper specifikt för avgiftsbetalande studenter.

    6. Meddelande om urvalsresultat

    När urvalsresultaten har publicerats får du en påminnelse via e-post från Antagningskansliet om att logga in på 'Mina sidor' på universityadmission.se och kontrollera dina resultat.

    Ditt meddelande kommer att vara tillgängligt online såväl som i en utskrivbar PDF-fil.

    Antagna studenter kommer att få allmän information från universitetet om meddelandet om urvalsresultat.

    7. Registrera dig

    Antagna studenter behöver anmäla sig till sitt program och sina kurser för att behålla sin plats i programmet. Anmälningstiden sker vanligtvis veckan innan terminsstart. Högskolan i Borå skickar information via e-post till alla antagna studenter med instruktioner om hur man anmäler sig.

    Engelska språkkunskaper

    För de flesta kurser och program på masternivå motsvarar kravet engelska kurs B/6 från Svenska gymnasiet (gymnasiet).

    Kunskaper i engelska kan bevisas genom testresultat från ett antal internationellt erkända test.

    Stipendier från Högskolan i Borås

    De stipendier som Högskolan i Borås erbjuder är tänkta att täcka studieavgiften med cirka 75 procent, de är inte utformade för att täcka levnadskostnaderna. Betalningen görs inte i monetära termer; istället kommer studieavgiften att minskas med beloppet av studieavgiftsbefrielsen.

    Högskolans kriterier för att bevilja stipendier är goda studieresultat och meriter som universitetet bedömer stämma överens med dess prioriterade utbildnings- eller forskningsområden.

    För fullständiga villkor se våra Riktlinjer för beviljande av stipendier till studieavgiftsbetalande studenter vid Högskolan i Borås (pdf)

    Är du osäker på om du är skyldig att betala studieavgifter? Läs mer under Studieavgifter

    Ansökan

    Ansökan om stipendier för 2025 öppnar den 1 december 2024 och stänger den 3 februari 2025.

    Studenter som beviljas stipendium kommer att meddelas kort efter att valresultatet publicerats i mars 2025.

    Stipendier till nuvarande studenter vid Högskolan i Borås

    För studenter som redan är inskrivna på ett tvåårigt program vid Högskolan i Borås finns möjlighet att ansöka om ett stipendium som täcker upp till 75 procent av studieavgifterna för de återstående två terminerna av programmet.

    Ansökan om stipendier för år två hösten 2025 öppnar i mars 2025.

    Information och ansökningsblanketter kommer att finnas tillgängliga på hemsidan under vårterminen 2025.

    När du är klar med dina studier går du från att vara student till alumn. Men även som alumn finns det fortfarande mycket universitetet kan erbjuda dig. Du kan bland annat gå med i vårt Alumninätverk. Via Alumninätverket kan du enkelt hålla kontakten med dina studiekamrater och samtidigt få information om vad som händer på universitetet, få inbjudningar till träffar och föreläsningar samt ha möjlighet att prenumerera på nyhetsbrevet.

      • Studenthälsovården som omfattar socialrådgivare och en sjuksköterska.
      • Internationellt kontor med internationella studenttjänster.
      • Ett av de bästa biblioteken i Sverige och flera datorsalar.
      • Studentombudsmannen kan hjälpa dig om du upplever att du blivit utsatt för ett oacceptabelt beteende av universitetspersonal eller andra studenter.
      • Studievägledarna, som kan ge dig råd om de olika kurser som University of Borås liksom andra lärosäten i Sverige, har att erbjuda.
      • Karriärtjänster, länken mellan dig som student och arbetsmarknaden.
      • För att hjälpa dig som student att knyta goda kontakter inom näringslivet driver universitetet även bland annat en tjänst som kallas ”Företag söker dig”.

      Att studera på ett universitet handlar inte bara om sena kvällar vid datorn och att förbereda sig inför prov. Det handlar minst lika mycket om nyfunna vänner, roliga fester, nya intressen och spännande upplevelser. På University of Borås finns flera fristående föreningar, organisationer och klubbar för dig som vill engagera dig eller träffa likasinnade och bara ha kul.

      Studentkåren arbetar för att du som student ska få bästa möjliga upplevelse på universitetet. Genom evenemang, sociala aktiviteter och att hålla sig informerad om universitetets utbildningar hjälper Studentkåren dig i både studier och fritid.

      Studentstaden Borås

      Borås är en växande studentstad med mysiga uteserveringar, vackra parker och ett hektiskt kultur- och nöjesschema.

      Borås är en medelstor svensk stad, mindre än en timme bort från storstaden Göteborg och Landvetter flygplats. Staden är välkänd i Sverige som ett textil- och handelscentrum, rikt på innovation och entreprenörskap. Stadens centrum är livligt med massor av butiker, kaféer och restauranger. Allt du behöver finns inom gångavstånd. Borås är en mångkulturell stad med ett stort invandrarsamhälle. Detta är särskilt tydligt i antalet restauranger som serverar mat från andra delar av världen.

      Om du föredrar landsbygden har du tur. Efter en kort buss- eller cykeltur från stadskärnan hittar du skogar, sjöar och stora områden med jordbruksmark för vandring, skidåkning, fiske och picknick. Kort sagt, här i Borås hittar du allt du behöver för en rik upplevelse när det kommer till dina studier såväl som till dina fritidssysselsättningar.

      • Borås

        HÖGSKOLAN I BORÅS , S-501 90, Borås

      Frågor

      University of Borås