
Master Programme in Textile Value Chain Management
Borås, Sverige
VARAKTIGHET
2 Years
SPRÅK
Engelsk
TEMPO
Heltid
ANSÖKNINGSTIDEN
15 Jan 2025
TIDIGASTE STARTDATUM
Sep 2025
STUDIEAVGIFTER
SEK 207 000 *
STUDIEFORMAT
På Campus
* EU / EEA citizens | exchange students are not required to pay fees
Introduktion
Detta program ger dig relevanta analytiska färdigheter och innovativa verktyg för supply chain management för att hantera komplexa problem som orsakas av en ohållbar mode- och textilindustri. Du kommer att få avancerad kunskap om textila värdekedjeprocesser och specialisera dig på hantering av olika delar av försörjningskedjan. På så sätt får du lära dig att designa och hantera system för att arbeta mot mer hållbart mode och textilier. Huvudvikten på hållbarhet är också ett viktigt forskningsområde inom hela Textilhögskolan.
Vårt program i korthet
Programstruktur
Karriärmöjligheter
Galleri
Antagningar
Stipendier och finansiering
Stipendier finns tillgängliga, besök universitetets webbplats för mer information.
Läroplan
Termin Ett fastställer den studiemetod som kännetecknar utbildningsprogrammet och studenten bör när terminen är avslutad ha goda kunskaper om informationssökning och källkritik. Detta uppnås genom att variera arbetssätten i terminens fyra kurser så att studenten arbetar, både individuellt och i olika gruppkonstellationer, med att söka och presentera (skriftligt och muntligt) aktuell forskning kring de frågeställningar som behandlas. Undervisningen består av både traditionella föreläsningar som introducerar olika teman och seminarier där studenterna tilldelas roller som talare, diskussionsledare eller diskuterande.
Kurserna under den första terminen syftar till att bredda och fördjupa studenternas kunskaper från sin tidigare kandidatutbildning. Då programmet har en breddad antagning från flera olika discipliner ligger ett betydande fokus på att ge goda grundläggande kunskaper om teorier inom supply chain management och modestudier, textila material och produktionskunskaper samt affärsmodeller och strategisk ledning. Dessutom läser studenterna en kurs i metoder som bygger på den kunskap de studenter tar med sig från sina utbildningar på kandidatnivå. Undervisningen utgår från metodfrågor och vetenskapsteoretiska överväganden i publicerad forskning, som är kopplad till texterna från metodlitteraturen. Genom denna metod skaffar studenterna fördjupade kunskaper om utformning och genomförande av forskning inom textilhantering och förväntas självständigt kunna orientera sig inom de olika forskningsområdena inom textilhantering.
Under den första terminen läser studenterna följande kurser (vissa förändringar i kursordningen kan förekomma):
- Verksamhet och ledning inom den textila modebranschen
- Hållbarhetsorienterade affärsmodeller inom kläd- och textilindustrin
- Teoretiska grunder för Supply Chain Management och modestudier
- Om metodik och vetenskapsfilosofi i textilhantering
- Affärsstrategi och strategisk ledning
Denna kurs kan ersättas med en valbar kurs vid universitetet. Detta är dock i mån av tillgång och måste godkännas av programsamordnaren.
Termin två läser studenterna två parallella kurser med fokus på att ge ett fördjupat perspektiv på textilhantering som samtidigt ligger till grund för de två inriktningarna inom ämnet, det vill säga modeledning och marknadsföring samt styrning av textila värdekedjor. Under andra terminens sista period genomför studenten antingen självständigt forskningsarbete i samarbete med företag i regionen och/eller något av Högskolan i Borås forskningsprogram eller praktik, allt inom ramen för kursen Fältstudier i textil Förvaltning. Kursen är avsedd att ge studenterna fördjupade kunskaper och tillämpning av textilhantering utifrån de kunskaper de tillägnat sig under det första året.
Under andra terminen läser studenterna följande kurser (vissa förändringar i kursordningen kan förekomma):
- Fashion Retail Marketing and Communication
- Denna kurs kan ersättas med en valbar kurs vid universitetet. Detta är dock i mån av tillgång och måste godkännas av programsamordnaren.
- Hållbar supply chain management inom kläder och textil
- Fältstudie i textilhantering
- En mellanliggande utgångspunkt efter halva studietiden är tillåten under förutsättning att studenten har godkänts i kurserna termin ett och två samt ersatt kursen Field Study in Textile Management (15 hp) med Självständigt arbete för magisterexamen i Textile Management
- Denna kurs kan ersättas med en valbar kurs vid universitetet. Detta är dock i mån av tillgång och måste godkännas av programsamordnaren.
- Hållbar supply chain management inom kläder och textil
- Fältstudie i textilhantering
- En mellanliggande utgångspunkt efter halva studietiden är tillåten under förutsättning att studenten har godkänts i kurserna termin ett och två samt ersatt kursen Field Study in Textile Management (15 hp) med Självständigt arbete för magisterexamen i Textile Management
Termin Tre består av fyra kurser som alla ger en fördjupning inom huvudområdet textilhantering med särskilt fokus på inputflöde i den textila värdekedjan. Under tredje terminen läser studenterna följande kurser (vissa förändringar i kursordningen kan förekomma):
- Efterfrågeprognoser (7,5 hp), huvudområde: Textile Management (A1F)
- Textila tillämpningar av textil värdekedjehantering (7,5 hp), huvudområde: Textile Management (A1F)
- Risk and Resilience in Textile Supply Chain (7,5 hp), huvudområde: Textile Management (A1F), Industriell ekonomi (A1F)
- Spårbarhet i den textila värdekedjan (7,5 hp), huvudområde: Textile Management (A1F)
Termin fyra genomför studenten ett självständigt forskningsprojekt som resulterar i en masteruppsats om 30 hp (huvudområde Textile Management A2E).
Masteruppsatsen bör vara mycket relevant för kunskapsutvecklingen inom textilhantering och för dess praktik. Studenten förväntas visa ett kritiskt förhållningssätt och en hög medvetenhet om samhällsvetenskaplig metodik och dess tillämpning. Om studenten har avlagt en magisterexamen om 15 hp ersätts denna av kursen Field Study in Textile Management om 15 hp.
Programresultat
Detta program tjänar till att komplettera en befintlig utbildning med kompetens relaterade till textil värdekedja. Karriärvägarna är alltså beroende av studentens bakgrund vad gäller grundutbildning. Tidigare studenter har fått anställning som till exempel CSR-chef, hållbarhetsstrateg, assisterande inköpare, produktutvecklingsassistent, kvalitetssäkringskoordinator, strategisk inköpschef, supply chain- och produktionsteamledare, affärsutvecklare, materialutvecklingschef, business controller, samt etablerad sin egen verksamhet.