Keystone logo
University of Trento

University of Trento

University of Trento

Introduktion

University of Trento grundades 1962 och har alltid haft som mål att bygga allianser och ömsesidig effektivitet med italienska och utländska institutioner och organisationer. 1982 blev universitetet (tills dess privat) offentligt, med en stadga som garanterade självstyre.

Milanoavtalet, som undertecknades 2009 mellan regeringen och den autonoma provinsen Trento (tillsammans med Bolzanos och den regionala myndigheten), angående ändringen av den särskilda självständighetsstadgan om finansiella bestämmelser, gav provinsen ny auktoritet över universitetet. Detta är ytterligare ett steg framåt i utvecklingen av universitetet och garanterar att de ekonomiska resurserna kommer att allokeras och tillräckliga.

Det finns mer än 16 000 studenter, cirka 600 professorer och forskare och lika många teknisk och administrativ personal: dessa siffror tyder på att universitetet kan erbjuda en idealisk miljö för studier och forskning.

De stora skälen att välja UniTrento

Internationella studieprogram

Universitetet erbjuder doktorandprogram, magisterexamen och examenskurser på engelska. Många kurser anordnas i samarbete med andra universitet i Italien eller utomlands och med professionella föreningar.

Kvaliteten på undervisningen

Nationella och internationella klassificeringar rankar University of Trento som ett av de bästa italienska universiteten. Förutom de traditionella föreläsningarna finns det mycket laborationer och många små seminariegrupper. Trento är ett medelstort universitet, där det är lätt för studenter och lärare att träffa varandra och det sker ett kontinuerligt utbyte av idéer mellan studenter från olika discipliner: kort sagt, den (dygsamma) dynamiken hos ett litet universitet.

Möjlighet att studera utomlands

Från och med andra året av sina studier kan studenterna välja att tillbringa en period utomlands, med möjlighet att få stipendier för internationell mobilitet och att få tillgodoräknande för tentamen som avlagts utomlands eller för sitt forskningsarbete.

University of Trento erbjuder också flera internationella mobilitetsprogram:

 • dubbla grader
 • bilaterala avtal med icke-europeiska universitet
 • Erasmus+ International Credit Mobility-avtal
 • Erasmus+-programmet

Studenter från University of Trento som deltar i ett studie-, forsknings- eller praktikprogram utomlands får ekonomiskt stöd för att täcka mobilitetskostnader.

Att vara internationell innebär också att kunna erbjuda en mångkulturell miljö. Trento gör detta mycket bra eftersom det attraherar forskare och begåvade unga människor från utlandet. Det bor över 800 studenter av 60 olika nationaliteter i residenset "San Bartolameo", som ligger bara några hundra meter från stadens centrum, och "Sanbapolis".

Ekonomiska förmåner och meritpriser

På University of Trento lönar sig engagemang för studier.

För att belöna de mest meriterade studenterna grundades Collegio Bernardo Clesio 2005. Collegio, som ligger i en historisk byggnad i centrala Trento, tar emot ett hundratal studenter gratis och organiserar studiemöten med professorer, forskare och ledande medlemmar i samhället.

Varje år utlyses ett 30-tal platser som tilldelas efter ett urvalsförfarande utifrån varje sökandes läroplan och examinationer. Framtida studenter som önskar anmäla sig till någon av examenskurserna, examenskurserna på avancerad nivå eller de fristående examenskurserna kan ansöka.

Livskvaliteten i Trento

Trento i topposition för fjärde året i rad, enligt den senaste upplagan av undersökningen om "Livskvalitet 2014" utförd av universitetet i Rom La Sapienza för Italia Oggi.

Enligt Il Sole 24 ore (den italienska nationella dagstidningen) är Trento staden med högsta livskvalitet i Italien. Med sina 100 000 invånare är det en folk- och studentorienterad stad, belägen i en extraordinär natur- och kulturell miljö:

Enligt IEEE Institute of Electrical and Electronics Engineers är Trento en smart stad. Trento valdes ut tillsammans med andra 9 städer i världen att delta i "IEEE Smart Cities Initiative": ett projekt som syftar till att förbättra medborgarnas livskvalitet och främja lokal hållbar utveckling. För att bli utvald som en smart stad måste kandidatstäderna redan ha påbörjat en social, kulturell och teknisk innovationsutveckling, där information och kunskap produceras, delas och används för att förbättra det kollektiva välbefinnandet och livskvaliteten.

Universitetets tjänster till hands

University of Trento erbjuder mycket: bibliotek, studieområden (öppna till midnatt), laboratorier, datorklassrum, ett språkcenter och tre sportcenter.

Att studera i Trento betyder inte bara att studera. Tack vare "Opera Universitaria" och UNITrento Sport erbjuder Trento mycket mer: stipendier, skattebefrielse, subventionerat boende i bostäder och i lägenheter, cykellån, konserter, biografer, temaevenemang, fitnesskurser, sportcenter och "facoltiadi" (ett idrottsevenemang som äger rum varje år där alla på universitetet deltar, inklusive studenter, lärare och teknisk-administrativ personal).

UniTrentoApp (på italienska) låter studenter få tillgång till alla universitetets onlinetjänster: de kommer att kunna konsultera sina studentuppgifter, se fakultets kontaktinformation, se scheman, läsa universitetsnyheter, kontrollera sitt lunchkortssaldo och söka efter gratis studierum.

Möjligheter att utöva idrott

I Trento är sport inte bara en semester från studier och arbete. Universitetet har koncentrerat sig på idrottsaktiviteter för att hjälpa studenter och forskare att balansera studier och idrott och det har skapat ett idrottsnätverk: UNITrento Sport. Inom UniTrento Sport har olika program utvecklats för att möta de olika behoven hos elever som utövar idrott:

TOPsport, ett unikt program i Italien, är tillägnat idrottare på hög nivå och syftar till att kombinera konkurrenskraft och träning, tack vare stödet från lärarlärare, möjligheten att komma överens om datum för tentamen och ta igen missade lektioner och andra fördelar .

UNI.Team är ett program som ger stöd till studenter/idrottare som tävlar som medlemmar i CUS-Trento – University Sports Centre. Bland de förmåner som ges finns subventionerat boende, särskilda förmåner för träningsträning, stöd från en idrottshandledare, sportutrustning.

Platser

 • Rovereto

  Rovereto, Italien

  • Trento

   Trento, Italien

   • Bolzano

    Bolzano, Italien

    • Innsbruck

     Innsbruck, Österrike

     Frågor