Läs den officiella beskrivningen

Den IC2MP (Institute of Chemistry of Poitiers: Material och naturresurser) är ett tvärvetenskapligt forskningsinstitut grundades 2012 (Regi: Sabine Petit), som specialiserat sig på studier av material (leror, katalysatorer, ...), naturliga miljön (vatten, mark, ...) och reaktioner (naturliga eller orsakade). Institutet är främst inriktat på syntes, dekontaminering och utnyttjande av naturresurser. Institutet beror på två institutioner: CNRS och University of Poitiers (UMR CNRS 7285).

Detta institut är resultatet av sammanslagningen av hela eller delar av fyra laboratorier kemi och geovetenskap med erkännande av CNRS anor från omkring fyrtio år. Dessa fyra laboratorier var: Laboratory of Catalysis i organisk kemi (Lacco, UMR 6503) Laboratory Syntes och reaktivitet av naturliga ämnen (SRSN, UMR 6514), Laboratoriet för kemi och mikrobiologi vatten (LCME, UMR 6008 - Team vattenkemi och vattenrening ) Laboratoriet för hydrogeologi, leror, mark och ändringar (hydrasa, UMR 6269).

Vivez Poitiers från Coralie Lali på Vimeo.

IC2MP i siffror: Institutet har en personalstyrka på 250 personer: 100 forskare (75 lärare från universitetet i Poitiers och 25 CNRS), 50 fast anställda för att stödja forskning (26 från universitetet och 24 CNRS), 86 doktorander och 14 postdocs och tillfälligt anställda. Det omfattar 13,055 m2 tillsammans på campus vetenskap från University of Poitiers, i lokaler SFA fakulteten och ENSIP. Det erbjuder analytisk och experimentell innebär exceptionell plattform för att ENSIP vatten, hydro experimentell plats märkt (SEH) och tomter på webbplatsen förbjuder; parkera större utrustning: elektronaccelerator, SEM, microtomograph röntgen, NMR, XPS, låga-masspektrometrar och högupplösta ettor (GC / MS, LC / MS, GC / MS-MS, LC / MS-MS, MALDI-TOF ) ... IC2MP utvecklar många samarbeten med industriella tyger (ADEME, Andra, AREVA, CNES, Frankrike Agrimer, Honda, IFP, IRSN Lafarge, Pierre Fabre, OSEO, Rhodia, Sanofi, Saur, Suez, Total, Veolia, ...). Den genomsnittliga årliga beloppet för privata kontrakt är att 1 miljon euro eller cirka 15% av den konsoliderade institutets budget. IC2MP täcker ett kontinuum av vetenskaplig och teknisk know-how från forskning av rena processer, inklusive utveckling av material, syntes och karakterisering av naturliga och syntetiska molekyler, processerna för föroreningar, genom studier av överföringar och reaktivitet i den naturliga miljön, särskilt i vatten och jord. Användningsområdena berör energi, material och naturresurser i en hållbar miljö.

Programmen undervisas på:
  • Engelska

Skolan erbjuder också:

Exekutiva kurser

University of Poitiers

IMACS är en integrerad Master of Science designats av 4 institutioner med ett brett spektrum av ledarskap i lera vetenskap. ... [+]

ENVIRONMENTS- ekonomisk geologi-markskötsel-geoteknik-GEOMATERIAL-nano IMACS är en integrerad Master of Science designats av 4 institutioner med ett brett spektrum av ledarskap i lera vetenskap:

University of Poitiers (UP) i Frankrike (koordinator), University of Aveiro (UA) i Portugal, Tekniska Universitet Kreta (TUC) (Chania) i Grekland, det federala universitetet i Rio Grande do Sul (UFRGS) (Porto Alegre) i Brasilien.

Varför lermineraler? Intresset för leror resultat från deras gemensamma tillgänglighet och deras unika fysikaliska och kemiska egenskaper. Inga andra mineraler lockar närvarande så stort intresse.

Förutom deras vanliga gamla användning som tegel, kakel, keramik och för pappersbeläggning och avfallshantering på senare tid har leror funnit många nya tillämpningar. Lermineral har gett ett uppsving i teknik, eftersom de är billiga nanomaterial, och som sådan, har de en enorm potential för syntes av polymera nanokompositer med överlägsna mekaniska och termiska egenskaper. Optimeringen av adsorption, kolloidalt och reologiska egenskaper öppnar också möjligheterna att använda lermineral för medicinsk användning, kontroll av föroreningar och miljöskydd. Lermineral spelar en roll i den ekonomiska geologi (både som viktiga mineraltillgång och energiresurs utforskning) och markvård. Leror har också många negativa effekter i geoteknik, manifesteras i form av jordskred, slamströmmar och försämringen av lera baserade byggmaterial.... [-]

Frankrike Poitiers Brasilien Porto Alegre Grekland Heraklion Portugal Aveiro  + 4 Mer
September 2019
Engelska
Heltid
2 år
Campusstudier
Läs mer på svenska

IMACS Overview

Studying in Poitiers

Location address
Bât B27 - TSA 51106
4, rue Michel Brunet
86073 POITIERS CEDEX 9

Poitiers, Nouvelle-Aquitaine, FR